Априловото училище ще отбележи 186 години от създаването си

Национална Априловска гимназия, наследник на Априловото училище – първото светско взаимно училище на новобългарски език у нас, ще отбележи своя патронен празник за 186-ти път.

Честванията на 14 януари – денят, в който се открива Габровското училище по нов стил, ще преминат под мотото „Посветено на Благодетеля“. Денят ще е празничен за ученици, учители, служители и хилядите бивши възпитаници на Априловската гимназия.

Празникът обаче ще се пренесе в интернет и ще събере приятелите на Гимназията онлайн в мрежата.

Благодарност и почит към благодетеля Васил Априлов ще изкажат най-малките възпитаници на Априловото училище в Празничен час на класа, започващ в 09.00 часа.

По същото време, отново в интернет пространството, ще бъде излъчен филм, посветен на 10-годишнината на играта интелектуално предизвикателство „Шифърът на Априлов“.

Тържествената част на празника ще продължи с поклонение пред паметника на благодетеля Васил Априлов. В късния следобед ще се проведат две тематични виртуални срещи, които ще преминат под надслов „Априловци се завръщат“.

От 16.00 часа Христо Панчугов и Валентина Милчева, от Випуск 2000, ще говорят с учениците за политологията и психологията, а от 16.30 часа Благовеста Цонева, Калин Шишков, Васил Шандурков, Даяна Йорданова и Михаела Стоянова, от Випуск 2011, за медицината, правото и връзките с обществеността.

Инициативите за отбелязване на 186-тата годишнина на Априловото училище ще завършат на 16 януари с онлайн среща между учениците в 8 клас и ученици в Българското неделно училище в Портсмут и Борнмут, Великобритания.

Предстои и среща между „априловци“ с ученици от 125 СУ „Боян Пенев“ – София, на тема „Иновации в действие“ – „Денницата – тогава и сега“.

Pin It on Pinterest