Региона

Антарктика в град Левски

Българският антарктик Борислав Александров ще изнесе беседа в град Левски.

Точно в 13.00 ч. на 21 септември в НЧ „Георги Парцалев – 1901“ той ще пренесе гражданите и гостите на града на най-чистото място на планетата – Антарктика.
Събитието е част от кампанията на неправителствената организация СОНИК СТАРТ за Деня на Земята и е под патронажа на кмета на община Левски – Любка Александрова.
Не случайно и град Левски е избран за място, в което Александров да представи дейността на Антарктическия клуб. Един от най-големите геолози в света – акад. Тодор Николов, човекът, положил българското антарктическо начало, е родом и завършва средно си образование в училище “Крум Попов” град Левски. Той е в основата на първоначалното реализиране на идеята за организиране на изследванията в Антарктида от страна на български учени, за да бъде България пионер в овладяването на ледения континент. Днес залив на остров Смит (Южни Шетландски острови, Антарктида) официално носи името на академик Тодор Николов (Nikolov Cove, South Shetland Islands).
А българският антрактик Борислав Александров ще прикове вниманието ви с разказите си за живота на седмия континент, за това как се случват климатичните промени и за строежа новата лаборатория. СОНИК СТАРТ, която се грижи за добрия старт, подкрепя дейността на българските антарктици и работи в създаването на повече връзки на територията на България с местните общности в цялата страна. В своята кампания, СОНИК СТАРТ вече представи Антарктида в Сливен, Карлово и Тутракан, като предстоят още десетки събития до края на годината в цялата страна.
Не пропускайте възможността да чуете, видите и да се вдъхновите от красотата на най-чистия континент Антарктида! 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest