Алис и Радослав – орисниците на 2020 година

Алис – първото бебе на Габрово за 2020 година и Радослав –  бебето, изписано на Бабинден, чиято майка изми ръцете на акушерката, бяха двамата главни герои на днешния празник в МБАЛ „Тота Венкова“ – Габрово.

Освен че е първото бебе на годината, Алис е и първородното дете в семейството, а Радослав има по-голям батко, който беше най-развълнуваният в днешния ден.

Родилно отделение и Неонатология по традиция отбелязват празника на родилната помощ с мило тържество. Майката на Радослав помогна на акушерката да измие ръцете си, а тя се избърса в дрехата на една от присъстващите жени, която според поверието, също ще се сдобие с рожба.

На събитието присъстваха много гости, сред които кметът на Габрово Таня Христова. Тя предрече, че годината ще е мирна и успешна, тъй като първото бебе е момиче, а също така в живота ни ще има баланс, тъй като изписаното на днешния ден бебе е момче. Пожела им да бъдат здрави и да носят радост.

Денят беше специален и заради началото на кампанията, подета от областния управител на Област Габрово Невена Петкова. Тя стартира набиране на средства за ремонт и закупуване на болнично обзавеждане за отделението по „Акушерство и гинекология“, като предостави на болницата първите дарения от различни фирми на стойност 3200 лв.

309 са бебетата родени тази година в МБАЛ „Тота Венкова“, от които 110 са родени чрез секцио. Детската смъртност е 0%.

Pin It on Pinterest