„Ако успееш тук, ще успееш навсякъде!“

В това вярват учителите и учениците на Търговската гимназия в Стара Загора, в която за 100 години са се дипломирали 15 000 специалисти

С премиера на 40-минутен документален филм на 9 май в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ започват тържествата, посветени на 100-годишнината на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора. Предвидени са две прожекции – от 18 и от 19 часа. Разказът започва от далечната 1921 г. когато видни индустриалци от града създават първото професионално училище в региона. Лентата припомня кога гимназията приема името Симеон, Княз Търновски, какви поражения нанася на училището Втората световна война, какви стъпки извървяват директори, учители и ученици, за да бъде днес училището това, което е – основоположник, наследник и продължител на вековна традиция в българското образование.

„На 100-годишнината са посветени много събития през цялата учебна година, трудно е да ги изброя. Юбилейната книга „По следите на времето“ разказва как е създадено училището, представя всички директори, защо са го наричали Абанозовата гимназия, какви са заслугите на Слави Абанозов, останал на директорския пост 20 години, за учителите и изявените възпитаници, за създаването, разширяването и усъвършенстването на базата, за традициите, за мажоретките и духовата музика и още много известни и неизвестни факти. Юбилейното издание на в. „Устремъ“, запазена традиция от времето на Слави Абанозов, също показва интересни, моменти от живота на училището“, казва директорката Снежана Танева. Тя влиза за пръв път в него като ученичка през 1980 година, след завършване на висшето си образование се връща като учител, от 1997 година е зам.-директор по административно-стопанската дейност, а от 2011 година е директор. Две от заместничките й – Десислава Яръкова-Ангелова и Татяна Христова, също са завършили Търговската гимназия и след това са се завърнали като учители. Предишните двама директори – Стефанка Златева и Стоян Стоянов, също са възпитаници на гимназията и преди да заемат ръководната длъжност са били учители. Това е неписана традиция, другаде няма такава – директорите и заместниците да са толкова свързани с училището, казва Снежана Танева. 

По данни от регистрационните книги 15 000 хиляди са дипломираните възпитаници на гимназията, без випуска, който завършва тази година. В момента тук се обучават 566 ученици в специалностите „Оперативно счетоводство“, „Банково дело“, „Икономика и мениджмънт“, „Търговия на едро и дребно“, „Електронна търговия“ и „Бизнес администрация“. В последните години, заради преминаването към едносменен режим, броят на учениците намалява. „При нас са единствените в региона учебно-тренировъчни центрове, където учениците работят в учебно-тренировъчни фирми. Всичко е като в реалността, като истинска фирма – регистрация, документооборот, всички функции, но без реално участие на стоки и пари. Учебно-тренировъчните фирми участват в национални и международни състезания и редовно заемат призови места.

Така бъдещите специалисти се подготвят съвсем реално за работата си след завършването. Много от тях, продължавайки образованието си, започват и работа по специалността. Особено в по-големите градове. За нас е радост, когато чуваме от преподаватели във висши училища похвали за добрата подготовка и знанията, която завършилите Търговската гимназия имат“, гордее се директорката.

Тя признава, че поддръжката на прекрасната база, с която училището разполага, изисква много труд, но колективът държи на това и не може да допусне децата да се обучават в неподходяща среда. Хигиената трябва да бъде на високо ниво, да бъде комфортно за всички, защото това са наши деца, ние сме едно голямо семейство, убедени са и учителите и непедагогическият персонал. И учениците наистина се чувстват като у дома си, в някои класни стаи има дори аквариуми с рибки, има дежурни, които се грижат за тях, когато почивните дни са повече.

Повече от 1000 са учителите, преминали през училището за тези 100 години. В момента те са 39, всеотдайни и с висок професионализъм. Между тях, разбира се, има много, тръгнали от училищния чин тук и завърнали се отново. 15 души е непедагогическият персонал, без който не може. Всеки има своето място и отговорност.

Търговската гимназия е първата в региона, която през учебната 2001-2002 година възстановява униформата, по това време Снежана Танева е зам.-директор и помага с избора на цветове съчетание, но учениците сами избират платовете и създават дизайна. И с удоволствие и гордост носят както ежедневните, така и парадните си униформи.

Като най-голямо постижение за гимназията Снежана Танева посочва откупуването на реституираната част от сградата през 2016 година, след 4-годишни преговори със собствениците, с подкрепата на Община Стара Загора и с огромното съдействие на кмета Живко Тодоров, който приема присърце проблема. Благодарение на това и програмата „Региони в растеж“ училището има прекрасна реновирана сграда, освен спортни площадки в двора има и зона за отдих, има къде учениците да оставят велосипедите си. Използването им е полезно и за тях, и за околните, убедени са онези, които предпочитат този начин за придвижване. Сградата е с повишена енергийна ефективност, осигурен е достъп за хора с увреждания, подобрени са условията за работа на преподаватели и административно-технически персонал.

Кулминацията на честванията е в сряда, 11 май, денят на светите равноапостоли и просветители Св. Св. Кирил и Методий. През целия ден по отделна програма ще има събития в училището – срещи с изявени възпитаници, среща на учители ветерани, различни демонстрации, състезания и спортни игри. От 18 часа е тържественото честване с концерт в залата на Културен център „Стара Загора“.

„Вестникът ни се нарича „Устремъ“ и в следващите 100 години гимназията ще бъде устремена към успехи и иновации, към всичко, което може да се приложи в педагогическата практика и да бъде полезно за нашите ученици. Мотото ни е „Ако успееш тук, ще успееш навсякъде!“ и времето доказа правотата му. На нашите възпитаници пожелавам да се трудят винаги така усърдно, защото без труд нищо не могат да постигнат, на колегите и родителите – да бъдат здрави и вдъхновени. Честит празник“, завърши Снежана Танева.

Pin It on Pinterest