3-ти потвърден случай на пациент с коронавирус в русенско

„Призовавам жителите на областта да спазват наложените мерки! Според мен те оказаха влияние на състоянието, в което се намираме в момента, т.е. броят на заразените е сравнително малък. Смятам, че можем да удържим положението така.

Всеки ден Областният оперативен щаб е в контакт с органите, които прилагат съответните мерки, както и с тези, които осъществяват контрола върху тях. Именно непрекъснатият контрол от страна на Областния оперативен щаб ни кара да мислим, че осъществяваната дейност е успешна. Изказвам благодарност на всички служители, които са на първа линия.“, това заяви заместник областният управител Валентин Колев по време на провелия се днес съвместен брифинг с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова във връзка с потвърдения трети случай на заболял от COVID-19 на територията на област Русе. Става дума за жена на 67 години, която се е завърнала на 20-ти февруари в страната от Торонто, Канада, минавайки през международните летища на Франкфурт и Букурещ. На летището в Букурещ е посрещната от 70-годишния й съпруг, който я е докарал до Русе. На 25-ти март са се проявили симптоми като отпадналост и повишена телесна температура – около 37.5 – 38.0 градуса. Предприето е симптоматично лечение, като няколко дена по-късно на 30-ти март тя вече се е оплаквала от кашлица и мускулни болки. В период от пет дена е приемала антибиотик, като на 3-ти април тя е потърсила медицинска помощ в спешното отделение на УМБАЛ „Канев“. От направената рентгенова снимка е станало ясно, че жената е с двустранна бронхопневмония и веднага тя е била е настанена за лечение в инфекциозното отделение на болницата. За съжаление лекарката и медицинската сестра, които са провели изследването, са били частично екипировани, поради което се е наложило те да бъдат поставени под карантина. Добрата новина е, че пациентката и съпругът й не са имали контакти с други хора.

Останалите двама пациенти, за които беше съобщено по-рано са в стабилно състояние и понастоящем се чувстват добре. Общият брой на взетите до момента проби е над 450, като сред тях са и на контактните лица с вече приетите за лечение пациенти. Очаква се техните резултати да излязат в най-скоро време.

От представената информация стана ясно още, че от Министерството на здравеопазването в Русе вече е наличен медикамента „Колхицин“ за лечение за болните от коронавирус. Освен това от днес стартира регистър и мобилно приложение за заболелите от COVID-19, до който достъп ще имат полиция, НОИ, кметове, лични лекари и РЗИ.

Pin It on Pinterest