2427 ученици влизат в училищата в Община Троян през учебната 2021/2022г.

181 са първокласниците.

На 15.09. в община Троян училищният звънец посрещна  2427 ученици от първи до дванадесети клас.  Тържества, макар и с ограничен брой присъстващи, имаше във всички общински и държавни училища, а 181 първокласници бяха посрещнати тържествено в 9 училища.  За тях Община Троян беше подготвила подарък – „Книга за първолака“ на издателство „Славена“ със специално послание от Кмета – г-жа Донка Михайлова.  

Държавният план – прием в VIII клас е реализиран във всички общински училища, а в ПГМЕТ „ Акад. А.Балевски“ осмокласниците ще се обучават по специалностите  – „Автотранспортна техника“, „Мебелно производство“ и  „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“. Не е реализирана само паралелката „Сътрудник социални дейности“.  281 педагози посрещнаха своите възпитаници в клас с надеждата годината да е присъствена. Училищата разполагат с осигурени средства за дезинфекция, резервни маски, разписани са  Планове за готовност при установен случай на COVID–19. Още от първия учебен ден стартира транспортната схема за 404 ученици, пътуващи от населените места до Троян и обратно.

Детските градини  посрещнаха 732 деца. За тях се грижат 68 педагози, а непедагогическият персонал е 74. За първи път са осигурени познавателни книжки за безвъзмездно ползване за  4 годишните малчугани, за които е въведено  задължително предучилищно образование от януари 2021 година. Осигурена е здравословна и безопасна среда за най-малките жители на град Троян, като са закупени, дезинфектанти, бактерицидни лампи, ежедневно се осъществява медицински филтър при приемането на децата.

Гост при откриването на учебната година беше началникът на Регионалното управление по образование – г-н Еленко Начев, който присъства и на представянето на новия директор на ДГ„Мир“- г-жа Таня Генова.

Pin It on Pinterest