147-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата бе отбелязана в Свищов

Децата от детска градина „Васил Левски“, заедно със своите учители и гости почетоха паметта на най-достойния българин.

На патронния празник представители на община Свищов бяха председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, ресорният зам.-кмет д-р Анелия Димитрова, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, гл. експерт „Култура“ Таня Ликова, ст. експерт „Предучилищно образование“ Ивана Димова и Петя Стойнева, технически организатор към Общината.

Програмата, която по достоен начин отбеляза героизма и великото дело на Васил Левски, докосна сърцата на всички присъстващи и беше пример за това как трябва да се почитат и пазят живи спомените за великите българи. Децата от четвърта група и техните възпитатели: ст. учител Женя Георгиева и ст. учител Десислава Добрева поздравиха присъстващите с емоционални прочувствени песни и стихотворения. В края на програмата децата традиционно получиха значки от детската градина.

„Ако нашите деца създадат тази Родина, която е била в мечтите на Левски, значи сме го преподали и научили този истински урок да бъдем свободни…“, каза директорката на детската градина Антония Матова, като пожела на децата този първи урок по родолюбие да остане в сърцата им за цял живот.

Зам.-кметът д-р Анелия Димитрова също приветства всички присъстващи, отдали почит пред Апостола, и подчерта, че Левски е емоционален герой, и икона на българщината. „За мен е вълнуващо, че на този ден, уважаеми родители и вие, скъпи деца, ни правите част от един нагледен урок по родолюбие, по българщина, ден в който децата правят своеобразна клетва на вярност пред завета, пред делото, пред идеите, идеалите, завещани от Апостола. Защото това е смисълът, за който той пожертва живота си, за да е жив свободният български дух, за да живее България сега и завинаги“, каза в прочувственото си слово д-р Анелия Димитрова, след което по традиция поднесе подаръци от името на общинското ръководство.

В края на вълнуващата програма, в знак на преклонение пред Апостола, бяха поднесени цветя и венци на паметната плоча в двора на детската градина.

Pin It on Pinterest