144 гододини Свободно Етрополе

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

На този ден, преди 144 години, нашият град записва светла страница в летописа на Руско-турската освободителна война от 1877 г. – 1878 г.

 На 24 ноември 1877 г.,  след тридневни боеве руските части от Западния отряд на ген. Гурко, начело с генерал Дандевил победоносно влизат в Етрополе.  На следващия ден, в местността „Могилки”, старейшината Мильо Аламана и първенците на града тържествено посрещат генерал Гурко, командващ Западния отряд на руската армия. Щабът му е настанен в писаната къща на чорбаджи Павел Панчов.

 Горди сме, че на това свято място, в двора на църквата „Св. Архангел Михаил” е посрещнат легендарният ген. Гурко. Там са положени костите на 16 руски воини, загинали за Освобождението на Етрополе, а техните имена са увековечени на паметника, издигнат от признателните етрополци през 1890 г. 

В летописа на Освобождението на България завинаги ще остане Зимното преминаване на Етрополския Балкан – третият връх в историята на Руско – турската освободителна война след Шипка и Плевен. С цената на стотици жертви, скованият от лед и преспи Етрополски Балкан отстъпва пред мъжеството и твърдостта на руските воини от отряда на генерал Дандевил и етрополските балканджии. Отеква и днес ехото от боевете на Шиндарника, Въртешката, Ялдъз табия и Баба – гордите планински върхове, символ на саможертва и героизъм, опасали като непристъпни стражи Етрополската котловина. Горди сме, че сме наследници на смелите етрополци, теглили оръдията към връх „Баба”, рамо до рамо с руските воини на ген. Дандевил.

Историческата памет на етрополци е намерила израз на признателност в съградените девет руски паметника на територията на нашата община, увековечили безсмъртието на загиналите за Освобождението на Етрополе и на България руски воини. Тези паметници са свидетелство за героичната история на Етрополе и наш дълг като българи е да ги опазим и съхраним за бъдещите поколения.

Поклон, дълбок поклон пред героизма и себеотрицанието на героите, пред величието и бойния дух на българи и руси, дали живота си за свободата на Етрополе и България!

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ

Pin It on Pinterest