100 години от рождението на почетният гражданин на Хасково генерал Владимир Янев

Генерал Владимир Янев е роден на 17 февруари 1921 г. в Свиленград в семейство на тракийски бежанци.

В системата на МВР започва работа като милиционер на 15 септември 1944 г. в Свиленград. През 1947 г. става оперативен работник в криминалната полиция. Бил е началник на стопанското отделение в Областно управление-Хасково, заместник-началник на Околийското управление в Мадан, началник на Околийското управление в Девин. През 1964 г. се завръща в Хасково, като първоначално е началник на контраразузнавателното отделение, впоследствие е заместник-началник, а от 1970 г. до пенсионирането си през 1982 г. е началник на управлението.

Да си началник на окръжно управление на МВР означава да си обществено ангажиран с живота на съответния окръг. В началото на 2009 г. Владимир Янев издава книгата със спомени „От милиционер до генерал“, в която разказва за своята работа в МВР и развиваната от него обществено-политическа дейност, както и споделя своите разбирания по някои наболели проблеми в развитието на съвременна България.

Към неговата обществена и политическа дейност през това време трябва да прибавим и спортните му пристрастия и ангажираността му към спорта, провеждан в окръга – дълги години е отговарящ за борбата и футбола в окръга и за това става заслужил деятел на физическата култура и спорт. Ловът и риболовът, с които също е известен, съпътстват живота му до старини.

Той е може би единственият в страната, който е изминал пътя от милиционер до генерал. В книгата си заявява, че „при всичките превратности на времето гледам хората право в очите и се радвам на тяхното отношение към мен. Считам живота си за достойно изживян при многото перипетии, щуротии и неизбежни грешки, които съм допуснал“.

Умира на преклонна възраст през януари 2017 г.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 31.07.2015 г.

Pin It on Pinterest