Здравко Димитров: Борисов ще поведе ГЕРБ към поредна изборна победа

Гергов е меценат и дарител с голямо сърце

Здравко Димитров, кмет на Пловдив, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Как ще се представи на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори?

    В началото на разговора водещата попита своя събеседник здрав ли е и как се чувства. Той отговори, че е здрав и в добра кондиция, надява се пандемията по-скоро да отмине. „Въпросът е кой ще надделее – пандемията нас или ние с разум и подходящи действия над нея. От вас, управляващите, зависят много неща, но и от нас, гражданите, също зависят много неща, съгласен ли сте?“, продължи водещата. Димитров отговори: „Съгласен съм, когато става дума за пандемия не трябва да се делим на управляващи и граждани, всички сме равни на тази земя, това, че някой е избран за даден период да бъде някъде, това не значи нищо! Но трябва да слушаме тези, които разбират, медиците, които са навътре в тази тема и тогава ще имаме успех като граждани и общество!“.

    „Нека е така, но да Ви приплъзна тогава и към политиката, нека да слушаме хората с опит в политиката. ГЕРБ управлява от 2009 г., в края на тази година ще се навършат 12 години, на 4 април предстоят парламентарни избори, знае се, че битката може би ще бъде оспорвана, но да отбележим първия факт за ГЕРБ, Изпълнителната комисия се събра вчера, петък, и изработи процедурите и правилата, по които ще бъдат номинирани кандидатите за представители в парламента на България. Разбира се това няма пряко отношение към Вас, но Вие сте и член на ГЕРБ, как гледате на тази процедура?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че в ГЕРБ винаги са спазвали правилата, а този път те са малко по-различни по отношение на гражданската квота. Той добави, че е убеден, че ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила и ще има успех на предстоящите избори.

   „Дай Боже да е така, но да Ви попитам, дали Бойко Борисов с натрупания опит, горчив и понякога приятен, има достатъчно добра кондиция да ви поведе към поредната четвърта парламентарна победа?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори: „Бъдете сигурна в това!“.

Президентът Радев.

    „Разбрах мъжкия твърд отговор, нека да е така! Да Ви попитам и още нещо, в Пловдив беше първото представяне на президента Румен Радев, в кандидатпрезидентската му кампания, организира я БСП-Пловдив начело с Георги Гергов тогава. Радев стана президент по предложение на БСП и да не пропускаме важния факт – с гласовете на ДПС на втори тур. Президентът Радев ще бъде ли силен опонент на Бойко Борисов на тези избори, знаете, че през лятото той се опита да нерече Борисов, правителството и управляващите „мутри“, застана начело на протестите, с БСП си топнаха отношенията в ледената вода, сега сякаш ги стоплиха, как гледате на това?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че парламентарните и президентските избори са две различни неща и президентът няма как да повлияе на парламентарните. А що се отнася до президентските избори – има още доста време, тепърва ще видим как ще се развият нещата, може да се появят и нови субекти.

Даренията на Георги Гергов за Пловдив.

    „Благодаря Ви за този отговор, и понеже споменах доскорошния областен председател на БСП-Пловдив Георги Гергов, сега само градски председател, но вече изключен от БСП, ще видим как ще се развият отношенията там, разбира се, че не Ви е работа да оценявате нещата в други партии, но все пак живеете в един град, работите заедно, независимо, че сте опоненти, каква е Вашата човешка оценка за това, че този потомствен социалист беше изключен от БСП, няма да споменавам процедурата?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че още при създаването на ГЕРБ Бойко Борисов е дал инструкции да не се бъркат в работите на другите партии. Тогава премиерът е направил аналог с месенето в работите на чужди семейства – когато се бъркаш, все ти си виновен. Кметът на Пловдив продължи: „Не ми е работа да се бъркам в работите на БСП, но за г-н Гергов като човек мога да кажа, че дари, в началото на пандемията изследванията ни се носеха в Стара Загора и когато аз казах, че трябва да се направи референтна лаборатория, той пръв откликна и даде пари. И не само това. Гергов е дарител на църкви, в момента се строи църква в район „Западен“, първата от 40-50 години, „Св. Климент Охридски“, за нея той дари пари. С военните, когато трябваше да организираме залата за пандемията, той дари безплатно преградите от панаира. Така че за него мога да говоря като човек и меценат, а що се отнася до политическите боричкания в БСП – нямам право да коментирам и не ми е приятно за други партии да говоря! Пак казвам, като човек Гергов застана по време на кризата, след това дари и други неща на болниците. В Пловдив има и други богати хора, но не откликнаха всички. Чрез ефира Ви искам да благодаря, ние направихме един фонд за дарения и доста хора откликнаха, показаха, че имат големи сърца и един от тях е г-н Гергов“. Пловдивският кмет добави, че наскоро са дарени 40 000 лева за изграждането на кислородната инсталация в болница „Св. Мина“.

   „Вероятно знаете, че г-н Гергов също беше посетен от „гостенчето“ COVID-19, но в момента се чувства по-добре!“, припомни Беновска. Димитров пожела на Гергов, както и на всички болни бързо възстановяване.

Избирането му за председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен регион.

    „Тази седмица бяхте избран за председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен регион, за какво ще отговаряте през следващите 4 години, с какво ще се занимава този регионален съвет?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров благодари на колегите си, които са го избрали и заяви, че това е голяма чест, но и отговорност. Той продължи, че този съвет ще отговаря за финансовите постъпления във всички фондове по европейски програми. За всяка програма е избран кмет, който ще отговаря. Средствата трябва да се разпределят според нуждите на различните райони.

Развитието на бизнеса в Пловдив.

    „В Пловдив е най-силната частна икономическа зона, как работите с нея и въобще как се развива икономиката в Пловдив?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че това е една от най-бързо развиващите се икономически зони. Той продължи, че още като областен управител е обръщал сериозно внимание на тази тема, защото бизнесът е нещо много важно и трябва да му се обръща внимание по всяко време, а не само когато наближат избори. Икономическа зона „Тракия“ в момента се развива много добре, по време на пандемията са затворили много малко предприятия. Зоната осигурява над 74 000 работни места. Това води след себе си съсредоточаване на много хора, които имат нужда от транспорт, здравеопазване, образование за децата, което натоварва системата, за което съответно управата на града трябва да има решения. Кметът на Пловдив обясни, че в момента пътната мрежа в града е много натоварена и затова се е насочил към изграждането на нова инфраструктура. Пловдив няма вътрешен и външен ринг. Димитров изрази съжаление, че е бил спрян проектът от „Асеновградско шосе“ до „Скобелева майка“. „Кой спря проекта?“, попита водещата Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че проектът е бил в АПИ, доколкото знае има някакво недоразумение дали трябва или не да има ОВОС, но според него това не може да бъде повод за спирането на проекта. Затова ще се срещне в близките дни с премиера, за да разговарят за продължаването на този път, който е много важен за Пловдив.

Бюджетът на Пловдив.

    „И оттук не мога да не Ви попитам няколко неща, защото развитието на такъв град като Пловдив, втория по големина в България, е свързано с парите, как върви подготовката на бюджета за тази година, запазва ли се бюджета на общината?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че бюджетът на Пловдив ще бъде същият като миналата година. Той продължи, че за съжаление нямат нужната събираемост. Направени са доста отстъпки на бизнеса, три месеца в разгара на пандемията не са били събирани различни такси. Кметът продължи: „Длъжни сме да се справим, ако трябва някой инвестиционен проект ще отпадне, но не можем да спрем развитието на град Пловдив. Обърнах внимание на общински съветници, на районни кметове, че сега е моментът да се тегли заем и тези важни инфраструктурни проекти да бъдат финансирани. В момента условията са изгодни, има 3 години гратисен период и плащане за 25 години. Това е единственото правилно решение! Ако искаме да вървим напред, ако искаме нещо да се случи в град Пловдив по-бързо и да работи поколения напред, това е начинът! Ако чакаме на бюджета, едва ли ще се случи, а кога ще се случи е друг въпрос!“.

   „Хайде да говорим в числа, колко беше досега бюджетът, който ще се запази?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че бюджетът тази година ще бъде 350 милиона лева. 32 милиона са били отпуснати от правителството за изграждане на стадионите и това създава впечатление, че в бюджета има повече пари, но това не е така. „А какъв заем и от кого бихте търсил?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че заемът ще се търси Европейската банка за развитие, също има готовност да се кандидатства и във Фонда на фондовете. По-важно обаче е кои проекти ще се финансират. Всеки момент ще започне изграждането на пробива под гарата.

   „Още в предизборната си програма обещахте нови детски градини, ясли, училища – докъде стига изграждането на тези важни за обществото места и откъде пари?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че наистина градът има крещяща нужда от образователна инфраструктура. Само в район „Южен“ има 450 деца, които чакат да бъдат настанени. Градоначалникът обясни, че е започнало изграждането на 6 нови ясли и детски градини и се надява до края на мандата му те да станат 12. Има правителствено финансиране за 6 проекта. „Така че това, което сме казали, го изпълняваме, дори и в условията на криза и безпаричие!“, категоричен бе Димитров.

Кино „Космос“.

    „Пловдив е един исторически град, преди години, мисля, че не беше във вашия мандат, изгоряха „Тютюневите складове“, наскоро се запали и изоставеното емблематично кино „Космос“?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров обясни, че пожарът в киното вероятно е бил предизвикан от деца, които са си играли. Той продължи, че мнението на всички е било, че киното трябва да бъде реновирано, защото градът има нужда от зали за култура. А що се отнася до „Тютюневите складове“, според него концепцията за „Тютюневия град“ е много добра, но собствениците трябва да чакат доста дълго време, за да се придвижат документите между институциите.

Какво постигна Пловдив през 2020 г?

    „Озаглавих нашия разговор „Какво е да си кмет на Пловдив в пандемия и преди избори?“, веднага финален въпрос – какво постигна община Пловдив през 2020 г. в условия на пандемия?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че инвестиците са около 220 милиона лева. Стартиран е водният цикъл, който много време се е бавел. През 2021 г. ще има нови инвестиции. Започва изграждане на пречиствателна станция, както и довършването на стадионите на двата пловдивски футболни клуба. „Така че животът не е спрял, дори в условията на пандемия. Успяхме да спасим проекта за Небет тепе, две детски градини, инфраструктурни проекти за 38 милиона лева, това в последните дни на 2019 г. Не мога да не изкажа моята благодарност на екипа, с който работя и на всички хора, които са помогнали това да се случи!“, заяви Димитров.

Смяната на собствеността в „Ботев“ Пловдив.

    „Споменахте стадионите, не мога да не Ви попитам за „Ботев“ Пловдив, извърши ли се продажбата, руски олигарх щеше да го купува?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че не е много наясно с нещата, но доколкото знае сделката вече е финализирана. Той пожела успех и на двата пловдивски футболни клуба.

Обръщението му към слушателите.

    „Финални думи, какво непременно искате да кажете на хората?“, попита в края на разговора водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори: „Да бъдем добри и усмихнати, но на първо място да сме здрави! Винаги съм казвал, че трябва да си прощаваме, няма безгрешни хора, но за да имаме възможност да грешим или да правим хубави работи, на първо място трябва да сме живи и здрави! Когато изгубим здравето, тогава ставаме по-мъдри и разбираме какво притежаваме. Така че на всички слушатели, на всички българи пожелавам да сме живи и здрави, по-бързо да премине тази пандемия!“,  с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 23-ти януари 2021 г. 

Pin It on Pinterest