Зарков: За преодоляване на кризата ще помогне нашият алтернативен бюджет

От левицата внасят до дни жалбата до Конституционния съд заради карантинирани депутати, осигуряващи кворума в парламента онлайн

Oтношението на БСП към работата на Народното събрание и възможността то да взима правилни решения отдавна е ясно и е неколкократно обяснявано. По темата защо депутатите-социалисти не се регистрират в началото на заседанията и че това не е процедурна игра, а опит парламентарната левица да покаже, че това правителство е изгубило отдавна доверието на хората, отношение в ефира на БТВ взе зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков.

Той повтори позицията на БСП от месеци, че не може да се разчита на достатъчно солидно доверие в парламента. Всичките трикове с дистанционно регистриране го доказват през времето.

По думите на Зарков един от големите проблеми е, че властта не управлява кризата около Ковид-19 – нещата са оставени на самотек: „Гъвкавост означава, че се фиксират определени правила, в рамките на които хората могат да лавират, за да бъдат възможно най-близко до това, от което имат нужда. Гъвкавост не означава сутрин – коридор от 10 до 12, следобед – коридор от 13 до 16.30. Не означава „с маски – без маски“, „с ученици – без ученици“. Това не е гъвкавост, това е хаос. Кризата е безпрецедентна и трудна, факт е. Този факт обаче не отменя правото на гражданите да изискват елементарна предвидимост в това какво са задължени и свободни да правят, какво ще стане утре, на какво могат да разчитат от страна на държавата и на какво – не. Тази предвидимост я няма“.

По отношение на бюджета на управляващите, Зарков коментира: „Факт е, че за социална политика са необходими пари. Но само с пари социална политика не се прави. Това, че се наливат средства в системи, които Ковид-19 постави под изпитания, чиито проблеми са отдавна известни и кризата ги направи явни по безпощаден начин. От години апелираме за промяна статута на болниците, за различна политика по отношение на специализациите, лекарствена политика. И сега – още няколко стотин милиона. За съжаление има риск от ефекта – изливане на вода в пясъка.“

Предложеният от правителството бюджет за догодина бе подложен на критика от Крум Зарков: „Този бюджет, който ни е представен като анти-Ковид, е сметката за четири години бездействие по отношение на реформи в който и да е бил сектор – сигурността и недоволството на полицаите, здравеопазването, пенсионната система – там последователна и експертна политика е замествана с даването на нещо като подаяния. Да, хубаво е пенсионерите да получат тези 50 лева, но истината е, че те не трябва да ги получат спрямо благоволението на министерство, министър или правителство, а заради правата, които са придобили като трудещи се с години. Правилната реформа – да се преизчисляват пенсиите редовно, да не се оставя ножицата на неравенствата да расте. Това неравенство, което разделя обществото, е особено видно при пенсионерите. Има липса за ясна визия какво ще се прави и тя е много видна и в бюджета“, категоричен е социалистът.

Той обърна сериозно внимание на това, че от четири години насам БСП внася алтернативен бюджет и тази година има своя версия. „Отговаряме на всички въпроси, но по коренно различен начин. Нашите идеи се различават по това, че те не са просто анти-Ковид. Да, те ще помогнат за преодоляване на кризата – предвиждаме например безплатни тестове, специални средства за болниците. Важното е бюджетът обаче да бъде прелюдия към една много по-дълбока промяна“.

По повод избора на европейски прокурори, зам.-председателят на парламентарната група на левицата уточни: „По силата на европейския регламент България трябва да създаде една нова институция в българското правораздаване – европейски делегиран прокурор. Той ще бъде на директно подчинение на Европейската прокуратора и европейския главен прокурор. Въпросът, който се поставя е кой ги избира тези хора, как ще ги подбираме и какво точно ще правят. Когато от правителството внесоха този дългоочакван законопроект, ние идентифицирахме няколко слабости – първата беше, че тези европейски прокурори няма да се занимават само с европейски дела, а ще могат да им се възлагат и други. Второто – че ще бъдат подбирани от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет /ВСС/, което някак си заключва избора сред прокурорската гилдия. Направихме предложения – да кажем, че тези хора ще се занимават само и единствено с въпросите на усвояване на евросредства. Въпроси, които изискват много работа в България и които тепърва ще изискват – очакваме големи средства. Хубаво, че ще дойдат милиарди, но трябва да сме сигурни, че ще се изразходват както трябва – в полза на хората, а не в нечий джоб. Това беше отхвърлено. Предложихме също не само прокурорската колегия на ВСС, а целият ВСС, и то с квалифицирано мнозинство, да избира при публична, прозрачна процедура да избира тези магистрати. За да се отвори този избор, ние предложихме много ясно разписана процедура – изисквания за стаж, изслушвания и начин, по който да се състои този подбор, за да не се завъртим в поредния съдебно-кадрови скандал. За съжаление, всичките ни предложения бяха отхвърлени“, констатира юристът.

За сезирането на Конституционния съд от депутатите от БСП по повод осигуряването на кворума в Народното събрание от карантинирани депутати онлайн, Зарков поясни: „Готови сме с нашата жалба до Конституционния съд. Необходими са брой подписи, с които разполагаме и се надяваме до края на седмицата да я внесем. Изискването за минимално представителство, когато започва работата на Народното събрание не е записано в Конституцията, за да дразни ГЕРБ или някой от управляващите. Това е гаранция, че във всяко едно решение има достатъчно парламентарна подкрепа, която значи обществено доверие. Според нашата Конституция цялата власт произтича от народа, опосредствана в случая от Народното събрание. Това, което се прави – този фарс – колеги народни представители просто се показват в началото на заседанието, за да може да започне, не отговаря на идеята, която е записана в Конституцията“.

Крум Зарков коментира и няколкомесечното гражданско брожение: „Протестите утихнаха, но недоволството – не. Има много хора, които ще потърсят сметката за изгубеното време на това правителство“.

Pin It on Pinterest