Юлияна Дончева, Станислав Недков: България има нужда от стабилно правителство, което да спре реваншизма на Радев

Юлияна Дончева, екс народен представител, Станислав Недков – кандидат-президент, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти юли 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Ще се сформира ли стабилно правителство?

    Юлияна Дончева заяви, че за България би било добре да се сформира стабилно правителство, колко и да изглежда невероятно в този момент. Според нея в последните седмици сме станали свидетели на доста силен реваншизъм от страна на служебното правителство.

    „Стъки, ти се каниш да ставаш президент, как случващото се сега ще се отрази на бъдещето, не мога да кажа дали ще има следващи предсрочни парламентарни избори, но президентски със сигурност ще има?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Недков отговори: „Пиша слаб 2 на президента Радев, той доказа, че е недостоен за поста президент на Република България, той доказа, че има нужда от смяна. Моята кандидатура не е случайна, а е защото този човек не трябва да продължава да бъде президент на страната ни! За последните 2 месеца той се провали 2 пъти. Първият път беше при назначаването на служебния кабинет. Вместо да организира изборите, той тръгна да „изчегъртва“, да се меси директно в изборния процес чрез манипулативни внушения и хвърлени в пространството „данни“ за корупционни действия! Единствената цел беше да се изкриви изборния резултат!“. Той добави, че вторият провал е самото организиране на изборите. Хвърлили са се много средства и усилия, но избирателната активност е близо 10% по-ниска в сравнение с миналите, което показва недоверието на българските граждани. Стъки добави: „На президентските избори трябва да сменим Румен Радев, аз предлагам алтернативата на всички, които не искат да се повторят „лукановата“ и „виденовата“ гладна зима!“.

    Водещата пусна запис от изказване на вътрешния министър Бойко Рашков от 11-ти юли:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Бойко Рашков: За какво гласувах ли? Миналото лято на площада до президентството имаше едни малки момиченца , които пееха една песен и свиреха на китара. Това, което пееха, това искам да се случи. Естествено това е символично, казвам го, защото трябва да има промяна, така че тези деца утре да живеят по-добре от нас. Промяна трябва да има и това се признава от абсолютно всички. Това не е нещо извънредно, повечето хора виждат необходимостта от такава промяна в много области на нашия живот, аз гласувах за това!

Медия: Какви нарушения има от сутринта, какви сигнали постъпват?

Бойко Рашков: Няма нарушения в изборния ден!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    „Пуснах това изказване, защото всички говорят за промяна, всички са флагмани на промяната! Каква промяна ще стане, като го няма Бойко Рашков?“, попита Беновска. Юлияна Дончева отговори, че призивите за промяна от страна на политици, които вече десетки години са в политическия живот, звучи като подигравка с паметта на избирателите. Тези, които най-много говорят за промяна, всъщност са част от добре забравеното старо. „Думата промяна в устата на вътрешния министър на мен ми звучи много зловещо!“, заяви Дончева.

   Стъки заяви, че е много опасно за демокрацията, когато вътрешният министър, който не е избран от никого на избори, ходи на площада да закрива кампанията на определена политическа сила. Той реално се меси в изборния процес. Според Станислав Недков Бойко Рашков изобщо не е обективен, като насочва нападките си само към една определена политическа сила.

Връщането на Жан Виденов в политиката.

    „В името на историческата памет искам да ви напомня за присъствието на историческата сцена в момента на един политик, който мълча 24 години, който беше детрониран и от свои, и от чужди и за който има две полюсни мнения. Едното е, че е унищожил някои сериозни отрасли в България, а другите го възхваляват, че е имал смелостта да бъде патриот. Говоря за Жан Виденов, който е организационен секретар на „Ляв съюз за чиста и свята република“. Нека да видим какво каза той при откриването на кампанията си!“, продължи Беновска и пусна запис от откриването на кампанията на „Ляв съюз за чиста и свята република“ от 11 юни 2021 г.:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Може ли и г-н Жан Виденов да каже няколко думи, ние сме дошли тук да Ви отразяваме и очакваме да чуем няколко думи?

Жан Виденов: Като архитект на коалицията, неин секретар и признавам си „кръстник“, предполагам на всички ви хареса продукта и на трите ми усилия. Искам да Ви кажа, че съм възхитен от резултата, моралната победа, ако не е наша, поне е моя, бъдете убедени в това. Искам да пожелая тя да стане обществено достояние, ако не след месец, то след 6 или след 9 месеца победата ще бъде наша.

Илиана Беновска: Важно е кой иска да управлява и може ли?

Жан Виденов: Разбира се, че искаме да управляваме! А дали народът ще каже, тези са хората, зависи само от него. Искам да се надявам, че той ще добие увереността, смелостта и гордостта като българин най-сетне да реши този въпрос сам, защото 30 години го решават други!

Илиана Беновска: Какво трябва да знаят от днешна гледна точка хората за Вас?

Жан Виденов: Че съм един и същ от десетилетия?

Илиана Беновска: А какво трябва да помнят от преди 24 години, когато тук на същото място се организира преврат срещу Вас и то с участие на Ваши съпартийци?

Жан Виденов: Нищо не си струва да се помни от последните 24 години, защото за съжаление народът с този спомен не успя да се справи, а не е и нужно. Важното е да живее в настоящето, но истинското, в момента живее в измислено настояще, чийто край предстои. Той ще го разбере в един момент. Целият народ трябва да е готов за този край, защото той ще е много тежък.

Илиана Беновска: А кой ще сложи този край, външни сили ли, американци, руснаци или ние тук?

Жан Виденов: Историята сложи край и всички прекрасно го усещат. Българинът е объркан, чака пак някой друг да вземе това решение. За съжаление слабостта ни като народ е такава, не сме против някой друг да взима решенията вместо нас. Този път чуждо решение в наша полза няма. Не бих казал, че има чуждо решение, което ще ни съхрани като конституционен суверенитет дори със сегашното название България. Така че щем не щем трябва  да го решим сами, като българи, обединени, доколкото е възможно. Моето решение съм си го взел – заедно с България свършвам и аз!

Илиана Беновска: Извинете за въпроса, но понеже получавате много похвали в ютюб, получавате обаче и упреци, затова не мога да не Ви задам този въпрос – имате ли да се извинявате за „жанвиденовата зима“, фалита на банките и инфлацията, Вие ли предизвикахте това?

Жан Виденов: Не е редно заинтересованата страна да го казва!

Илиана Беновска: Направили сте си равносметка, предполагам!

Жан Виденов: Има много професионални, много авторитетни и очевидно те ще останат като историчести факт, историографски монографии, публикувани много отдавна между другото, през последните десетина години. Бих казал дължим си извинения, няма да казвам от кого, дълго го чакам, но явно няма да го получа, нека да бъде така.

Илиана Беновска: Последен въпрос, какво е бъдещето не само на държавата, но и на сегашната БСП, която Вие предлождахте преди 24 години?

Жан Виденов: И която напуснах преди 21. Тази БСП вече е отречена от историята. Аз нямам нищо общо с моментната, сегашната. Тя е достойна за съжаление и горест, карикатура, анахронизъм. Антиисторично явление. Не знам по-тежък термин от този. Звучи мек, но не е никак мек. Бъдещето е бурно и много неясно.

Илиана Беновска: Каква е изненадата накрая, какво ще говорите с хората по време на кампанията? Кое е онова изречение, което е най-важното и с което ще ги окуражите да Ви повярват?

Жан Виденов: С вас съм до края! Друго няма да чуете, само това!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    „Показахме Жан Виденов, ти беше в парламента от парламентарната група на Симеон Сакскобургготски, който по същия начин след мандата си потъна някак си и се появиха реваншистки настроения, както сега се опитват да ги насложат след мандата на почти 10 години управлявалата партия. Как се върти колелото на историята в политиката в България?“, попита водещата Илиана Беновска. Юлияна Дончева отговори, че по време на управлението на НДСВ страната е била сравнително спокойна. Тогава не е имало реваншизъм към управлявалите преди това. Това е и пътят, по който трябва да се върви. Дончева продължи, че е съгласна с думите на Виденов, че в момента българите са объркани, защото прекалено много обвинения без доказателства отправят политиците един към друг. „Имаме нужда от правителство, което да е спокойно, което да не действа със способите на реваншизма, за да се успокой страната, защото икономическата криза настъпва, есента и зимата ще бъде изключително тежка и следващото правителство трябва да бъде изключително отговорно към това!“, категорична бе Дончева.

   Стъки заяви, че Виденов е един от политиците, които нямат право да говорят, защото се е провалил в своето управление. По времето на Виденов пенсията е била 3 долара, инфлацията огромна, магазините празни. Виденов е бил изгонен от парламента с камъни. Стъки добави: „Както беше изгонена през 2014 година от парламента и една руса дама с камъни, която сега ни се представя за символ на промяната, която се гласи да управлява страната! Ние не сме забравили тези хора! Виденов може да е бил честен, но не е способен!“. Беновска отвърна: „Историята накрая решава, мисля, че е много малка дистанцията за оценка!“. Стъки отговори, че когато оставиш милиони българи гладни, няма как да има различна оценка. Станислав Недков добави, че тези, които са сменили Виденов, не са се представили по-добре.

Кандидатурата на Станислав Недков за президент.

    „Стъки, да се върнем към твоята президентска кампания, сякаш в България не се появява съвременен лидер, който да бъде честван и да не бъде обругаван след като се наситим от ползите на неговото управление и решаваме да сменим управленеца. Какъв президент и каква политическа фигура трябва да има в България, за да можем да цивилизоваме нравите?“, попита Беновска. Стъки отговори, че би се различавал много от Румен Радев, ако го изберат за президент. Той посочи промените в изборния кодекс, който отнемат избирателни права на милиони граждани, като голям минус за Радев, защото няма никакво съмнение, че именно Радев е инициаторът на тези промени. Затова и избирателната активност сега ще бъде доста по-ниска в сравнение с предишните избори.

   Станислав Недков заяви, че ако бъде избран за президент, ще се допитва за всички важни въпроси до българските граждани. Той би инициирал референдум с няколко важни въпроса. На първо място дали българите са съгласни да влезем в еврозоната. Вторият въпрос е дали да може да се гласува в чужбина. Третият въпрос е дали да има образователен ценз за гласуване.

    Юлияна Дончева добави, че един референдум се организира по-скоро, за да се предизвика дебат по въпроса, а не да се видят конкретните резултати от гласуването. Важно е сериозните теми да бъдат дискутирани от повече хора.

Водещата пусна запис от изказването на президента Румен Радев след като е упражнил правото си на глас:

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Румен Радев: Гласувах за България, в която гражданите живеят достойно, а младите хора виждат своето бъдеще. Гласувах за държава, която работи в интерес на обществото, а не на скрити кръгове.

Медия: Очаквате ли след тези избори да се сформира правителство?

Румен Радев: Аз силно се надявам, че партиите извлякоха своя урок от предишните избори, да подходят много по-конструктивно и отговорно, за да бъдат на нивото на очакванията на гражданите. Това е най-важната задача.

Медия: Ниска ли е избирателната активност днес?

Румен Радев: Най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват. Затова ги призовавам всички, защото това не е само мярката да спрем всякакъв опит за преиначаване на нашия глас. Ако искаме да имаме легитимни правителство и парламент, ние трябва да ги направим такива с нашия глас. Затова призовавам всички сънародници – излезте и гласувайте!

Медия: А каква ще бъде политиката на България към Северна Македония?

Румен Радев: Политиката на България към Северна Македония не зависи от това коя партия ще бъде на власт и кой парламент. Зависи от това да имаме открит и конструктивен диалог между Скопие и София и този диалог да се води в една от двете столици, а не в Брюксел, Берлин или други градове. Тук между нас трябва да се разберем и трябва да е ясно, че зависи от изпълнението на копенхагенските критерии от страна на Република Северна Македония.

Медия: Ще протече ли машинното гласуване гладко?

Румен Радев: Както виждам няма проблем с машините, няма опашки, гласува се бързо, лесно, удобно. Искам да поздравя всички служители на органите на реда, разбира се и ЦИК и изборната администрация за организацията на изборния ден, за профилактиката да се справим най-после с уродливото явление на българската демокрация – купения и корпоративния вот.

Медия: Има ли опасност да не се състави правителство и какво ще означава това за България?

Румен Радев: Трябва да ни притеснява всички, затова призовавам всички сънародници – излезте и гласувайте. Когато имаме висока избирателна активност, това означава, че ще имаме и легитимен парламент. Надявам се той да роди енергично, легитимно, предвидимо правителство!

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   Станислав Недков заяви, че президентът е застанал пред паметна плоча на Гунди по време на своето изказване, което е изключително грозна постъпка. Той добави: „Червеният президент с петолъчка на юмрука да застане до синята легенда Гунди, това е обидно и срамно!“.

    Стъки продължи, че президентът е роден за артист, умее добре да наизустява нещата, да рецитира, може да играе в Народния театър. Той продължи, че не можеш да говориш за легитимни избори, когато са гласували около 30%. Не може да се говори и за легитимни избори преди да са обявени официалните резултати. Според Стъки Радев е крайно неподготвен.

   „Аз не мисля, че президентът Радев е за Народния театър, той не може да изиграе нито Хамлет, нито Ромео, той може да каже само „масата е сложена“, това са неговите актьорски способности!“, отбеляза Беновска. Стъки отговори, че Радев не е добър актьор, а добър рецитатор, умее да наизустява клишета, които представя по време на своите интервюта. „Радев е срам за българската държава и няма място в управлението!“, категоричен бе той.

   Юлияна Дончева заяви, че семейството ѝ е подложено на заплахи, изразявайки гражданската си позиция, което е недопустимо. Реваншизмът няма място между политиците. Така завърши разговорът между Юлияна Дончева и Станислав Недков и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти юли 2021 г.

Pin It on Pinterest