Юлиан Ангелов: Бракът е съюз между мъж и жена и това не подлежи на обсъждане

С подготвените промени в Закона за защита от домашното насилие се дава възможност да се подмени философията на семейното право.

А термини като „икономическо“ и „вербално“ насилие, „засрамване и публично унижение“, дефинирани в този им вид, ще дадат законова възможност за злоупотреба с права. Променят се термини, които реално легитимират еднополовите съюзи и ги приравняват в законни – това е напълно недопустимо и противоречи на Конституцията на страната и на Семейния кодекс. Дават се права на бременни жени по предположение на това кой е баща на детето. Дават се права на бивши съпрузи и се въвеждат полово неутрални термини.

Това заяви организационният секретар на ВМРО и член на ПГ на ОП Юлиан Ангелов. В студиото на „Темите“ по ТВ Европа той коментира кои от изборните правила ще се променят и защо някои от предложенията не се приемат от управляващото мнозинство.

Предстоящите парламентарни избори

Депутатите приеха промени в Закона за извънредното положение, за да уредят начина, по който ще гласуват карантинираните и болни лица. Това е мярка, която касае пандемията, затова в този закон се правят промени, обясни Ангелов.

В петък парламентът гласува на първо четене промените. Те дават право на глас на хората под карантина. Това е по подобие на начина на гласуване на хората с увреждания. Те имат право да се възползват от мобилни изборни секции.

Не е хубаво в навечерието на изборите да се сменят правилата чрез промени в Изборния кодекс. Такава препоръка е отправила и Венецианската комисия, напомни депутатът.

Опозицията винаги критикува, но имаше възможност да предложи промени още през март. Но не го направи. Сегашните промени гарантират, че никой български гражданин няма да бъде лишен от правото си на глас, коментира още той.

По предложение на Патриотите е прието да се удължи срокът на изтеклите лични документи, за да може да гласуват тези хора, стана ясно от думите на Ангелов.

Ние сме категорично против гласуване по пощата, каквото предложение имаше. Има държави, които отмениха такова гласуване, защото се вижда реална възможност за фалшификация. Считаната за най-голямата демокрация на света САЩ – заради гласуването по пощата останаха много съмнения за фалшификация на изборите там. Представете си и как Турция може да организира хиляди изселници да гласуват по пощата. Така ще подмени избора на българските граждани. Това ще е намеса във вътрешните дела на България и застрашава националната сигурност, изброи Юлиан Ангелов.

Не е в интерес за българската демокрация да има гласуване по пощата, категоричен е той.

Промените в Закона за защита от домашното насилие

Промените, които предлага министерство на правосъдието, в Закона за защита от домашното насилие, изменят философията на семейното право. Налагат се нови термини. Вижда се, че зад тези промени стои искането на различни НПО, които работят за налагане на Истанбулската конвенция, за налагане на 32 пола, за налагане на всякакви либерални норми, които са в противоречие с традиционното българско семейство, заяви Ангелов.

Бракът е съюз между мъж и жена и това не подлежи на обсъждане,

категоричен е народният представител от ВМРО.

Pin It on Pinterest