Йорданка Фандъкова: Радев няма да коментирам – сам си избира поведение, БСП са напрегнати на тема лидер

Йорданка Фандъкова, кмет на София и заместник-председател на ГЕРБ,в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3”и “Радио К2”, заяви позиции по следните теми: 

ГЕРБ накъде след европейските и местните избори; Румен Радев 

Беновска посрещна в студиото кмета на София Йорданка Фандъкова с политически въпрос “Каква е градивната метаморфоза в политиката на ГЕРБ след европейските и местните избори? Накъде?”. Фандъкова отговори, че посоката е към още повече работа и постигане на резултати. “Аз мисля, че кметската работа е също политика, защото политиката означава да решаваш проблемите на хората, да променяш градовете и населените места. Това е нашата работа и тя никак не е малка и означава да работим заедно, в партньорство за държавата с гражданите, с бизнеса. Само тогава се получават резултати, само когато се работи заедно” коментира кметът на София. “Като политик как ще коментирате партньорите в управлението на ГЕРБ на национално равнище. Един от тях е президентът Радев, който проявява нескрит апетит да влезе, може би, в изпълнителната власт или най-малко да има контролни функции и върху министерския съвет, и върху прокуратурата?” попита Беновска. Кметът на София смята, че всеки политик решава за себе си и своята организация, но за нея е важно институциите да работят заедно. Фандъкова държи на партньорството, но не безкритично.  

“Има ли партньорство между ГЕРБ, Бойко Борисов и президента Радев?” попита водещата. “Мисля, че от страна на ГЕРБ дадохме ясна заявка, че за нас е важно институциите да работят заедно. Отново ще кажа, че това е негово решение (на президента) – как да се държи. Ще го попитате него” отговори Фандъкова. “Градивно ли е това поведение на президента от гледна точка на националните интереси?” попита Беновска. Кметът на София отговори, че не смята, че трябва да коментира поведение на друг политик. “Този отговор стана малко като парола, когато някой попита за президента” коментира Беновска. “Всеки има планове, всеки има представа какво иска да постигне и как да го постигне. За мен е важно ние да си вършим работата и да работим така, че да има резултати, защото ние кметовете сме с хората постоянно. Хората иска постоянно да подобряваме условията за живот, имат много големи очаквания. Тези очаквания стават все по-големи – колкото повече резултати има, толкова очакванията са по-големи и желаят нещата да стават много по-бързо. Това налага едно много сериозно темпо на работа” коментира кметът на София. 

Нинова и предстоящите избори в БСП за лидер 

“Предстои през края на март или началото на април БСП да преизбере евентуално Корнелия Нинова или някой друг да я смени. В каква кондиция е първата опозиционна партия и как работите Вие под упреците на БСП и на държавно и национално, и на местно равнище в София?” попита Беновска. Фандъкова подчерта, че нейната цел е винаги да се опитват по важните въпроси за града да се постига по-широк консенсус – понякога се получава, друг път не. “Определено в последните месеци се усеща напрежението в редиците на БСП с оглед предстоящите вътрешни избори за лидер на БСП, но БСП винаги е била основната опозиция на ГЕРБ в общинския съвет. Винаги съм смятала, че колкото е по-силна опозицията, толкова по-добре и за управляващите” коментира кметът на София.  

Как ГЕРБ ще управлява София 13 години след Борисов-кмет?; Регионите на ГЕРБ в София 

“Озаглавих нашия разговор “Как ГЕРБ ще управлява София 13 години след Борисов-кмет?”. Той стана кмет 2007 година, след което Вие подехте един частичен мандат, втори, трети и т.н. Какво е надграждащото- неслучайно визирам този немалък период, за да можете да покажете нещата в развитие и да признаете къде не сте успели?” попита Беновска. Фандъкова отговори, че през цялото време са имали ясни приоритети, които залагат всяка година в бюджета на общината според възможностите на града. “За последните години София е един от градовете с най-висок темп на растеж на брутен вътрешен продукт на глава от населението от градовете в Европа, два пъти по-висок от средния за страната и почти вече са изравнени със средния за ЕС. Важно е развитието на икономиката. За да се развива икономиката и хората да имат работа, са нужни няколко фактора, част от които зависят и от работата на общината. Приоритетите ни са много ясни – развитие на инфраструктурата, образование, екология. Тази година защитихме проекта за бюджет с много ясни фокуси – по-засилена работа в кварталите и чистотата на въздуха. Това са въпросите, които днес вълнуват почти всеки гражданин” отговори кметът на София. 

“Упрекват Ви опозицията в общинския съвет, че Вие имате слабост към регионите на ГЕРБ в София, защото София вече не е така единно само на ГЕРБ. Говоря като изборен резултат и териториално деление и управление” коментира Беновска. Фандъкова обясни, че това е спекулация, която е чула по време на обсъждането на проекта за бюджет. “Това категорично не е вярно и второ – това само обяснява факта, че всъщност нито една от политическите сили в опозиция не предложи нещо друго от това, което предлагаме ние. Те припознаха нашите приоритети, а колкото до инвестициите в кварталите – всички инвестиции в София всъщност са в кварталите, затова и аз попитах дали големите инфраструктурни проекти не са в някой друг град, а не в кварталите. Вие знаете, че в момента се строи усилено метрото в Овча Купел и то достига до Околовръстния път при Горна баня. Нима това не е инвестиция за хората, които живеят в Горна баня или в Овча Купел? Работя добре с всички кметове, които желаят да работят. Ясно съм казала на кметовете, ако желаят да работят като кметове – аз съм насреща. Да подготвят проектите си, да ги защитят и да им помогна да насочим финансиране. Ако желаят да работят като партийни функционери – не съм аз човекът, с когото да водят този разговор” подчерта Фандъкова. 

Калоян Паргов; Водопроводът Мало Бучино-София; Ремонт на стената на язовир Бели Искър; Питейна вода от язовир Огняново; Връзка между язовир Бели Искър и язовир Искър 

“Понеже преди малко говорехме за голямата опозиция БСП, колкото е голяма – как работите с Калоян Паргов, който е и лидер на БСП-София?” попита Беновска. Кметът на София отговори, че понякога успяват да постигнат консенсус по някои въпроси, но не очаква БСП и Паргов да подкрепят бюджета, защото това би означавало, че не са опозиция, според тях. “Аз лично се опитвам да чуя добри идеи тогава, когато ги има и да постигаме съгласие за проекти като метрото, като системите за управление на отпадъци, като строителството на детски градини училища, паркове” каза Фандъкова, а Беновска допълни, че са постигнали съгласие и за водопровода Мало Бучино – Перник. Кметът потвърди, че това е било едно отговорно решение, което общинския съвет е взело след като много внимателно е било подготвено предложение, а сега предстои да бъде подписано споразумение с министерството на икономиката и с министерството на регионалното развитие във връзка с ангажиментите, които държавата поема към София. “Първо – ремонт на стената на язовир Бели Искър, за която бяха заложени средства в държавния бюджет да започне още тази година” каза Фандъкова и уточни, че инвестицията е от министерството на икономиката. “Ясно заявихме и желанието да работим за алтернативен източник на питейна вода за София, за проучване на язовир Огняново, изграждане на връзка с него. Вече са направени проучванията по отношение на качеството на водата, имаше спекулации по този повод” коментира още кметът и заяви, че няма проблем с качеството на водата в язовира, но проучванията продължават. “Да се направи и една връзка между двата водопровода, двата източника, от които се водоснабдява София – язовир Искър и язовир Бели Искър, така че работим в перспектива за години напред” каза още Фандъкова.  

Концесионният договор на Софийска вода 

“Между другото имаше пак спекулация, ще го нарека деликатно. Вие бяхте заявили по време на изборите, мисля, че на Софийска вода няма да ѝ се продължи концесионният договор, който изтича догодина, нали така? После се появи твърдението, че Софийска вода, сега за зла беда от безводието в Перник, се представи като отличник” коментира Беновска. “Концесията на Софийска вода изтича през 2025 година и аз заявих и продължавам да смятам, че този договор не трябва да се продължава в този му вид. Договорът приключва и трябва да се подготвят нови процедури и тогава може да участва всеки, който има желание. Това смятам, че също е консенсусен въпрос в общината и мисля, че няма никакви противоречия и с концесионера. Факт е, че стана ясно, че в София се правят най-сериозните инвестиции във ВИК мрежа, но също така е факт, че София има нужда от огромни инвестиции” отговори кметът на София. Фандъкова обясни, че са подготвили техните проекти, за да може още в този програмен период да могат да кандидатстват за близо 400 милиона лева за изграждане на ВИК инфраструктура и се подготвят и проектите за следващия програмен период.  

Чистотата на въздуха 

“Споменахме преди малко и чистотата на въздуха – 100 мерки имате Вие предвидени, работите активно. Колко от тях въведохте вече 3 месеца след изборите?” попита Беновска. Кметът на София обясни, че мерките са в различни сфери – инвестициите в транспорта и само с изграждането на третата линия на метрото ще се спестяват 90 хиляди тона годишно вредни емисии – това е най-големият стратегически и екологичен проект. “Вие знаете, че тази година пускаме в експлоатация осем километра и завършваме строителството на още 4 километра, така че тази инвестиция – втората линия на метрото, третата и продължението на първата – са около 2 милиарда лева инвестиции, които защитихме, които вложихме и мисля, че всички ще се съгласят, че метрото е най-екологичният и удобен транспортПодмяната на наземния транспорт – вече постигнахме 90 % обновяване на автобусния и тролейбусния, очакваме с инвестициите, които предстоят, те да стигнат до 100 %. Тази година пускаме в движение 15 електробуса, след първите 20. Продължаваме с тази инвестиция, имаме процедура за още 82 електробуса, 13 нови трамвая – вече се движат 4 от тях. Всичко това са инвестиции в екология” каза Фандъкова. Кметът подчерта, че хората разбират, че чистотата на въздуха зависи от усилията на всички и затова има все по-голям интерес към програмата за подмяна на печките на дърва и въглища – защитени са около 60 милиона лева за подмяна на 20 хиляди домакинства. “Работи се активно за привличането на хората. Две години едва събрахме 20 домакинства, които се съгласиха, но има и много домакинства, които сами пожелаха” каза Фандъкова. Беновска попита кмета на София дали не ги продават след като се подменят. Кметът отговори, че няма причина да ги продават, защото хората разбират, че е по-удобно за домакинствата и освен печки на палети е предвидена и газификация, топлофициране, доставки на електроуреди във всеки райони в зависимост от възможностите.  

Завод за рециклиране на строителни отпадъци; Изграждане на паркинги  

Желанието на хората и участието – хващам се за това и го връзвам с екология и икономика. В миналото предаване министърът на икономиката Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, шефът на строителната камара Илиян Терзиев и строителният предприемач Александър Ваклин се обединиха около идеята да обсъдят с Вас изграждането на завод в София за рециклиране на строителни отпадъци. Това не е нова идея, но някак тя върви във времето бавно” припомни Беновска. Кметът на София обясни, че големите инвестиции изискват проучвания и разчети, но това е идея, върху която се работи и няма как да бъде реализирана без подкрепата на министерството на екологията. “Ние сме се насочили към оперативна програма “Околна среда”, но по принцип идеята за публично-частно партньорство в различни сектори за мен трябва да се развие много по-бързо, особено когато говорим за изграждане на паркинги” каза Фандъкова. Водещата попита кмета дали ако сега ѝ се обадят за завода ще ги приеме, а Фандъкова отговори, че работи със строителната камара и скоро са имали среща, но не са споделили точно тази идея, но е отворена за всякакви идеи и всеки, които припознава плана за работа на столична община, е добре дошъл. 

Относно преработката на отпадъците Фандъкова каза, че за разлика от повечето общини в България, които все още депонират целия си отпадък, София е постигнала промяна – от 100 процента депониране преди 10 години до 16 %, защото се работи последователно и се защитават проектите. 

По темата за паркингите кметът смята, че е добре в центъра да не влизат много автомобили и трябва да се стимулира използването на градския транспорт. “Разработваме ниско емисионна зона в широкия център на града, която е на финала, защото особено в дни с превишение трябва замърсяващите коли да бъдат ограничавани” каза още Фандъкова. Кметът съобщи, че от няколко дни екипи на пътна полиция и столичния инспекторат проверяват на терен автомобилите и дали са спазени техническите изисквания за екология. “Вече са проверени около 240 автомобили, 1 е спрян от движение, на 10 са наложени санкции – това са тежкотоварните камиони, които не си почистват ходовата част” каза кметът на София. Беновска попита за паркинги в кварталите. Фандъкова отговори, че е дала задача на районните кметове и точно това е съвместната работа, тъй като районните кметове имат много работа и ако искат да я свършат добре. “Публично-частното партньорство е много подходящо за изграждане на паркинги. Там, където може да инвестира бизнесът мисля, че не е нужно общината да инвестира средства, които можем да насочим към парковете” подчерта Фандъкова. “Тоест бизнесът да си направи паркинги в кварталите, така ли да Ви разбирам?” попита водещата, а кметът на София отговори, че по линия на публично-частно партньорство са готови да работят за това, общината изгражда буферни паркинги и със строителството на метрото се изграждат нови, 6 функционират и се използват все повече. “Това е и една от краткосрочните мерки, когато пускаме безплатни буферни паркинги” подчерта кметът.  

Проектът за Света Неделя; Аквапаркът в София 

“Една минута за красивите неща, пак остана малко време. Гордеете ли се, че проектът за Света Неделя изстреля София на върха на архитектурните класации?” попита Беновска. Фандъкова отговори, че полага много усилия, за да може София да привлече голямо име в архитектурата, Кметът съобщи, че е проведен е широк публичен конкурс и се радва, че един от най-известните в момента световни архитекти ще дойде да работи в София – Фуксас и вече се е съгласил с всички забележки, които са направени от журито и работата по проектирането ще започне съвсем скоро, а догодина се надява да започне изпълнението на ключовия за столицата проект. “Заедно с това продължаваме с реновирането на парковете, предстои пускането на аквапарка, който се намира недалеч оттук – първият в София с басейн с минерална вода” съобщи Фандъкова. Беновска я попита дали ще направи първа демонстрация със спускане по пързалката, а кметът отговори, че едва ли ще е тя, но всички млади хора, деца и спортисти очакват с нетърпение откриването му. 

Pin It on Pinterest