Йордан Цонев: Интересно е съвпадението между тезите на шефа на НСО и мейнстрийма на Капитал

По един много интересен начин тезите на ръководителя на НСО съвпадат с тезите в мейнстрийм потока на „Капитал“.

Ако има такава симбиоза или случайно съвпадение, жалко за службата. Това заяви пред „Монитор“ зам.- шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Повод е интервю на шефа на НСО Красимир Станчев във връзка с законодателните промени, внесени от ДПС, което услужливо бе експлоатирано от медиите на Иво Прокопиев, за да повтори една невярна теза.

Всъщност с промените, внесени от ДПС, се предвиждаше безплатна охрана от НСО да има само за президент, премиер, шеф на НС и главен прокурор, всички останали – депутати и тези със заплахи за живота, трябва да си плащат за това. Сега Станчев коментира, че службата е против предложението парите за охрана на тези лица да идват от партийните субсидии. В тази връзка Цонев коментира, че шефът на НСО явно не се е запознал с поправките и допуска няколко фактологически грешки. Цонев напомня, че техните текстове са в отговор на призива на президента Румен Радев охраняваните лица, които имат възможност, да си плащат.

„Тази поправка категорично не променя начина, по който се определя кои лица да бъдат охранявани.“

НЕ ВСЕКИ, КОЙТО ИМА ПАРИ, МОЖЕ ДА БЪДЕ ОХРАНЯВАН

„Може да бъде охраняван само този, за когото по надлежния ред съответната комисия е определила, че има сериозни данни за заплаха за живота“, разясни Цонев. По думите му обаче, ако даденото лице няма възможност да плаща, то охраната трябва да се поема от държавата.

„Втората неточност е, че поправката предвижда партиите със субсидии да плащат. Ние такава поправка не сме внесли, не знам от къде я е чел и видял“, коментира Цонев. Той определи като безумно предложението държавните лица със заплаха за живота, които сега се охраняват от НСО, да наемат частна охрана.

„Да, ако е бизнесмен. Но не и ако е държавно лице“, уточни той. Причината за това е, че частната охрана не може да борави с оперативната информация и с възможности на НСО, особено след като става дума за държавни лица – депутати, министри и др. Цонев заяви, че просто са искали да помогнат.

„Ако не бяхме добронамерени, щяхме да попитаме дали всички лица, които се охраняват от НСО, има за тях решение на комисията, че за застрашени“, каза той. В тази връзка депутатът напомни, че лицата с право на охрана са две категории – или с решение на комисията, или тези изчерпателно записани в закона-премиер, президент, председател на НС, главен прокурор, вицепрезидент.

„Има лица, които се возят в НСО и ползват коли на НСО. Но не сме чули за тях да има решение на комисия“, уточни Цонев, но отказа да конкретизира имена. Накрая той призова Станчев да чете по-добре закона и предложенията и да се въздържа от коментари, защото неговата работа била специфична. „Ако ръководител на такава важна служба, каквато е НСО, бъде подвеждан, нещата стават много неприятни. Ръководителят може да бъде подведен с въпроса. Отнасям се с уважение към службата, аз самият съм бил охраняван и познавам и Станчев, и не е добре, ако е имало възможност да бъде подведен!“, коментира депутатът.“

в. Монитор

Pin It on Pinterest