Йордан Цонев: Борисов не е готов на разговор, незапочнат от него“ на въпрос: Готов ли е Борисов да се раздели с ОП и да работи с ДПС?

Йордан Цонев, ДПС, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заявиха позиции по следните теми:

Работата на временната парламентарна комисия, която ще следи изразходването на средствата за справяне с последствията от коронавируса.

    Йордан Цонев съобщи, че временната парламентарна комисия, която ще следи разходването на средствата за справяне с последствията от коронависура, ще изслуша всички органи, които имат отношение по изпълнение на програмите. „Ще изслушате ли и МС?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че това няма да се случи. „Но Корнелия Нинова пак ще иска!“, добави тя. Гостът ѝ отговори: „Ама тя не председателства комисията, аз я председателствам! Пратили сме писмо до министър-председателя, с което искаме да ни пратят всички решения на МС, свързани с разход на средства, свързани с организация на програми, на мероприятия. Оттам тръгваме и после смятам, че ще можем да осъществим един контрол. Ще кажа едно изречение, което е тривиално, но не мога да не го кажа – има много високо обществено очакване във връзка с кризата да се покажат всички средства как са разходвани, всички програми как действат, защото пандемичната криза постави бюджета на ЕС и на държавите членки в много нестандартна ситуация. Прехвърлят се средства от едни бюджетни пера в други, прехвърлят се средства от едни европейски програми в други. Всичко това е свързано с процедури, свързано е със законосъобразни действия и ние трябва да ги проверим. Ще ги проверим и се надявам, че така ще допринесем и за укрепване на доверието в институциите, а и за яснота!“.

   „А Вие защо мислите, че ще изненадте хората с това, че има голямо очакване?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не ги изненадва, напротив, самият той се е изненадал колко голямо е очакването. Той продължи, че информацията по темата е доста обилна и не е очаквал такъв голям интерес, но това е за добро. Той заяви: „Ще си свършим работата, въпросът е, че работата е много голяма по обем и достатъчно отговорна!“.

   „Какъв експертен състав ще ви е необходим, освен народните представители, защото знаете, че тези извънредни комисии се посрещат с известен скептицизъм, защото те нямат силата на орган, който се произнася?“, попита водещата Илиана Беновска. Йордан Цонев отговори, че парламентарните групи са излъчили едни от най-добрите си икономисти и финансови експерти, което означава, че те разбират, че това е важно и трябва да работят експерти. Той продължи, че комисията си имат бюджет и може да назначава на договор експерти или дори цели организации.

   „Вие сте човек на прогнозата и на планирането, не го казвам, за да Ви направя някакъв комплимент, а защото е факт, може ли да ми кажете дали имате вече някакъв разчет във времето, дали това ще бъде процес, който ще завърши преди лятната ваканция на парламента?“, попита водещата Илиана Беновска. Йордан Цонев отговори, че до лятната ваканция няма как да се случи, по-скоро трябва да завършат до края на бюджетната година. „Ако завърши до края на бюджетната година ще покаже всичко, което се е случило в рамките на този бюджет, което е важно, защото в рамките на следващия бюджет, то ще бъде прието късната есен. Така че таймингът, който си поставяме, е този, но периодично, след като сме изслушали един орган, ще изнасяме информация!“, обясни народният представител. „Няма ли да ги правите тези заседания закрити за медиите?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ю отговори, че досега не са правили закрити заседания, освен когато има класифицирана информация, но при финансите няма класифицирана информация.  

Атаките срещу ДПС от страна на ДСБ и „Да, България“.

   „Знаете ли защо Ви питам така предпазливо и не съвсем, г-н Цонев, лично Вие вербализирахте една тиха заявка, тя не беше тиха, но беше овладяна и сдържана, че ДПС има програмна близост с ГЕРБ, от което веднага започнаха, че вие искате да влезете във властта, да бъдете коалиционни партньори. Не това искам да разискваме, а да Ви питам – ще „тупкате топката“ с тази комисия да бъде възможно най-близко до предстоящите парламентарни избори, които вероятно ще са през май догодина, за да не може опозицията да развие нещо, ако има уличаващи факти?“, попита водещата Илиана Беновска. Йордан Цонев отговори „Първо забравяте, че ние сме част от опозицията. Нямаме никакво намерение да „тупкаме топката“!“. Водещата отговори: „Вие не сте от тази истерична опозиция с чантичките и с конгресите!“. Събеседникът й отговори: „Били сме и истерична и ако трябва пак ще станем истерична опозиция, в много случаи, когато ГЕРБ или коалиционните партньори нарушаваха техните принципи, нарушаваха принципи, на които ДПС държи! Тогава ставаме истерична опозиция!“.

   „Единственото „истерично“, което наруши принципи на ДПС, по моя преценка, беше целувката на Лютви Местан със Сергей Станишев на „Орлов мост“! Разбирате ли какво Ви казвам!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Не ме връщайте толкова назад, не искам да говоря за Местан!“. „Аз също не искам!“, добави водещата. Народният представител продължи, че що се отнася до работата на комисията, то той е само пръв сред равни, в нея има представители на всички парламентарни групи. Той още веднъж подчерта: „Нямам намерение никакви „топки да тупкам“, но конкретно на въпроса Ви за ГЕРБ – когато на въпрос, свързан с програмата за управление Ваш колега журналист ми каза – ама с ГЕРБ нямате ли сходства в програмата? Аз казах – имаме сходства в програмата. И това се превърна в новина, можете ли да си представите? Аз бях изумен! За кого е новина, че либералната партия ДПС има сходства в програмат с народната партия ГЕРБ? За кого е новина, след като при консултациите за съставяне на кабинет през 2017 г. Борисов излезе и каза – с ДПС имаме 98% сходства в програмата, но сега няма да управляваме с тях!“.

   „Уважаеми г-н Цонев, може ли малко да вдигна нивото на разговора, нека да не Ви учудва, че някакъв журналист, не знам кой, да не се обижда колегата, който и да е той, е задал този въпрос. Тази хипотеза се разви силно от ваши колеги политици, от ваши колеги опозиционери!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Йордан Цонев не се съгласи и обясни, че тази хипотеза се е развила от „градското дясно“, което всъщност е „разградското дясно“. „Хайде не толкова метафорично, говорите за Иво Прокопиев?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Говоря за „Да, България“, „Дай, България“ или как ги наричат, говоря за Христо Иванов и партията му, за Иво Прокопиев, за Атанас Атанасов и цялата тази политико-олигархична кохорта, за която ДПС е непрекъснато трън в очите. Тя от 15 години развива една теза – ама вие с ДПС ли ще управлявате? Тази тема толкова много се изтърка, че от това студио мога да кажа следното, всеки, който смята да зададе въпроса в предстоящата предизборна кампания „ама вие с ДПС ли ще управлявате?“, да заповяда, каня го да ми обясни защо не! Аз ще му обясня защо да! Ще го обясня на Наско Атанасов, на Христо Иванов, на Иво Прокопиев, няма никакво значение, заставам до всеки един от тях и ще им обясня зящо ДПС ще участва в управлението!“. „Искате ли да го направим?“, попита водещата. Събеседникът й отговори: „Нека те да го пожелаят, аз съм насреща!“. Беновска отговори: „Те може би желаят друго!“.

   Йордан Цонев заяви, че залпът срещу ДПС е тръгнал именно от така нареченото „разградско дясно“, но той иска да им каже едно нещо – „Да не се боят дали ДПС ще влезе в управлението и дали прави заявка за влизане, да направят така, че да не гледат парламента откъм жълтите плочки пак, защото вероятността е голяма! Ако случайно преминат през жълтите плочки, през жълтите павета в парламента, тогава да видим кой ще участва в управлението, с каква програма и както пита Беновска – на какво основание искате да управлявате България!“. „И можете ли?“, добави Беновска. Йордан Цонев продължи: „Да, ние ще им кажем на какво основание искаме, на какво основание можем, какво сме направили за България, какво сме направили и какво ще направим, каква програма имаме, от какво има нужда България, колко години сме я градили тази програма, с какви експертни оценки, с какви анализи. Сега тези залпове откъм „прокопиевата цитадела“ ги пускам покрай ушите си!“.

Твърденията, че има амбиции да става финансов министър в бъдещо коалиционно правителство.

    „Вярно ли е, че ще ставате евентуално при едно бъдещо коалиционно правителство или не знам какво си – Вие финансов министър?“, попита водещата Илиана Беновска. Йордан Цонев отговори: „Готвите се да ме „окъпете“, казано на „депесарски“ език! Не се готвя никакъв да ставам, имам си свой ареал на работа!“. „Не, защото Вие сам повдигнахте въпроса за слуховете!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отоговори: „Не, не се готвя! Мисля, че това време мина за мен лично!“.

Програмата на ДПС за ускорено догонващо развитие на България.

    Йордан Цонев заяви: „Искам да направим една програма, искам да имаме една национална програма за ускорено, догонващо развитие на страната, която да стъпи на няколко приоритета, които да бъдат приети от повечето политически партии. За да не кажат, че искам да правим широко правителство с всички да кажа – искам да приемем такива приоритети, които всички да ги възприемат, като например двата приоритета в края на 90-те години – всички партии приеха, че трябва да станем член на НАТО  и всички партии приеха, че трябва да станем член на ЕС! Сега ми се ще всички партии да приемат, че трябва да се справим с демографската криза, че трябва да изведем като приоритет образованието, че трябва да стъпим на зелената икономика и високите технологии, за да ускорим растежа на България, за да може за по-кратко време да стигнем средноевропейските доходи. Това искам да направя, да помогна да стане, а не министерски кресла!“.

   „Готов ли е премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за един такъв национален разговор, подхванат от ДПС, защото Вие видяхте реакцията, даже първата се разигра тук в студиото на „Беновска пита“, ВМРО казаха – ако ДПС се появят около властта, ние напускаме? Готов ли е Борисов да се раздели с тях и да вземе вас?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „С всичките ми уважения, премиерът не е готов на никакъв разговор, който не е започнат от него! Но ние нямаме нищо против да започнем този разговор, важното е да стигнем до края!“.

    „Въпросът ми всъщност е ще постигнете ли национално обединение с „Патриотите“, или ще продължавате „войните на таралежите“?“, попита водещата Илиана Беновска. Йордан Цонев отговори, че обединението върху 3 или 4 тези не е политическа коалиция, то не изисква политическите партии да се обезличат, да влязат във властта и народът да стане опозиция. Той продължи: „Дори аз казвам, в документите на ДПС го пише, ако ние постигнем такава програма и спечелилата партия, която и да е тя, тръгне да ги изпълнява, ние можем да ги подкрепяме и без да участваме във властта!“. „Вие и сега го правите!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори, че ДПС го прави само по няколко приоритета, които смята за важни.

Създаването на Национална петролна компания.

    „Обяснете ми защо подкрепяте Националната петролна компания, обяснете го на разбираем език?“, попита водещата Илиана Беновска. Йордан Цонев отговори, че петролният пазар в България е изкривен повече от 20 години, има наченки на картелни и монополни споразумения. Той обясни, че петролните вместимости се държат над половината от две компании. Водещата попита кои са те. Събеседникът ѝ отговори, че това няма значение и не е толкова важно. Тя обаче настоя да се кажат имената им и стана ясно, че компаниите са „Лукойл“ и бившата „Петрол“. Цонев продължи: „А това има отношение, ако аз и Вие искаме да внесем и да направим една бензиностанция, да внесем например от Гърция – то не отива от Гърция направо в бензиностанцията. Нали трябва да го складираш някъде, за да го продаваш в бензиностанцията. И когато има монопол върху вместимостите, ти нищо не можеш да командваш. Второ, няколко компании държат повече от 60%-70% от бензиностанциите – това е класически олигопол, което пак е форма на картелно споразумение, при което могат да се постигат картелни споразумения! Само тези две основания са достатъчни да си дадем сметка, че по регулаторен път не можем да изправим пазара, има естествени пречки!“. Народният представител обясни, че за да преминем през тези естествени пречки, ние трябва да създадем един държавен продукт, който да направи следните две неща. На първо място да разбие монопола на вместимостите. Така е направил ЕС по отношение на „Газпром“ – трябва всички участници да имат достъп до тръбата. Държавната петролна компания трябва да направи точно това – да построи вместимости и да ги предостави за ползване на всички, които искат да продават горива. И второто нещо – да направи бензиностанции, в които да покаже на хората каква е реалната цена. „Тук слагам само едно условие – това ще стане, ако държавата не се изкуши да дотира цената, тогава ще изкриви цената още веднъж чрез държавна намеса и дотиране! Но това много трудно ще стане, поради наличие на контрол от ЕС!“, категоричен бе народният представител от ДПС.

   „ГЕРБ ли пишат закона в момента?“, попита водещата Илиана Беновска. Йордан Цонев отговори, че вероятно това правят експертите на МИ. „Но вие ще бъдете в обсъждащите?“, продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Естествено! Въпросът е това да се направи така, че да бъде на пазарен принцип и държаванта компания да работи на държавен принцип!“.

Помощта на ЕС за възстановяване от последствията от коронавируса.

    „Пожелавам на всички да са здрави и една малка прогноза – България не само, че е най-малко засегната от коронавируса, слава Богу, но България ще се окаже и най-малко засегната от икономическата криза, това е прогнозата ми!“, заяви Йордан Цонев. Водещата Илиана Беновска се обърна към госта си: „Като се развият малко европейските споразумения за това кой какви пари ще вземе по какви проекти, бих Ви поканила още веднъж да говорим!“. Той отговори: „С най-голямо удоволствие! Днес получих от нашите евродепутати целия документ, но това тепърва трябва да се изучи, да се направят програмите, с които да се кандидатства. Най-големият лост за възстановяване на икономиката ще дойде от ЕС, в това никой да няма съмнение!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 31-ви май 2020 година.

Pin It on Pinterest