Йордан Цонев: Благодарение на ДПС парламентът прие решение за Украйна, приемливо за всички

Решение за хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна, приемливо за всички, включително за партиите от управляващата коалиция, одобри парламентът благодарение на ДПС.

 Управляващото мнозинство искаше в проекторешението да бъде цитирано писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски, входирано тази сутрин в парламента от посланик Виталий Москаленко, в което се изброява от какво има нужда Украйна.

В т. 2 на решението, където ще цитирате писмото – моля ви, не го правете. Никой парламент не може да взема решение, което е задължително за цялата страна, в което се цитира искане на дипломат, каза от трибуната на НС зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев.

Повярвайте ми, ако го направите, това ще се учи в дипломатическите училища след време като негативен пример. Това е тежко унижение на дипломатичността в страната и абсолютно безпрецедентно – някой да се съобразява с писмо и искане на дипломат, каза Цонев.

От името на ДПС Йордан Цонев предложи в проекторешението за помощ на Украйна да се изброят всички искания на страната – жертва. Виждам, че има съгласие да ги удовлетворим. Но нека го направим по начин, с който да защитим честта на институцията Народно събрание, обясни Цонев.

Точно така и стана. В проекторешението на парламента, одобрено с 200 гласа „за“ бе записано, че България оказва помощ на Украйна за:

1. Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС.

2. Помощ за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане на и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

3. Осигуряване на възможност за изнасяне на зърно във Варна.

4. Засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ.

5. Ремонтна дейност на украинска военна техника в българските военни предприятия.

6. Продължаване на доставките на хуманитарна помощ – лекарства, дрехи и храни.

Това решение бе подкрепено от 200 народни представители, 16 бяха „против“, а един се въздържа. „За“ гласуваха народните представители от „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Против бяха „Възраждане“, както и по един депутат от ПП, БСП и ИТН. Един депутат от ИТН се въздържа.

Pin It on Pinterest