Политика

Вяра Тодева: ГЕРБ, ДПС и здравната мафия имат интерес държавните болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти

Служебното правителство, с безмълвното съдействие на новото мнозинство в парламента, казва за пореден път на българските лекари и медицински сестри: “вие не заслужавате достойни възнаграждения, които да отговарят на вашите знания и денонощни усилия за спасяване на живота на гражданите.”

❌ ГЕРБ, ДПС и здравната мафия, обвързана с тях, имат интерес държавните болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти и сега това си пролича за пореден път.

🧑🏻‍⚕️ В България липсват над 17 000 медицински сестри, а всяка година губим по още 1000, които отиват да работят в Европа или се пенсионират. Причината е ясна – ниските заплати, които болниците плащат. Тази трагична тенденция се отразява много зле на качеството на здравеопазването. Управителят на здравната каса Момчил Мавров – назначен от ГЕРБ въпреки възраженията на ПП-ДБ, беше решил да не налага наказания за болниците, които плащат по малко от 1500 лв. на месец за медицинска сестра и 2000 лв. за млад лекар. Това на практика даде възможност на лечебните заведения да си запазят ниските разходи за персонал и съответно – високите печалби.

💚 „Продължаваме Промяната – Демократична България” имаме работещ план за сектор здравеопазване. Решителната политика за увеличение на заплащането на здравните специалисти е ключова част от нея. Нашата цел е минималните им заплати да станат най-малко 80% от Средната за страната, а стартовата заплата за млад лекар да е равна на средната за страната.

📈 Тази година осигурихме 3,573 млрд. лева за болнична помощ. Увеличението от 2022 година е близо 1 млрд., когато сумата беше 2,751 млрд. Пари осигурихме. Защо не се плащат адекватни заплати, защо тези средства не стигат до лекарите?

Отговорът е лошо управление, липса на воля от страна на държавата и запазване на модела на непрозрачно определяне на заплатите, държане на лекари и сестри в зависимости и доплащания от пациентите под масата.

Това трябва да спре и не е въпрос на предизборни прения. Партиите на статуквото казаха достъпът на българските граждани до медицинска помощ не ни е приоритет, въпреки че е приоритет номер 1 на българите.

▶️ Ние няма да оставим медицинските специалисти и пациентите в състоянието на свободно падане на българското здравеопазване и тази тема ще бъде една от първите след сформирането на новото НС, която ще поставим.

Ние сме тук, мнозинство сме и трябва да си извоюваме правото да живеем в нормална европейска България. Да излезем на 9 юни с номер 14!

купуването и продаването на гласове е престъпление

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest