Политика

ВМРО в ОбС – Стара Загора срещу „Възраждане“: Чертаете разделителни линии и тровите българското общество

На последната сесия на Общинския съвет на Стара Загора общинският съветник и член на националното ръководство на ВМРО Красимир Червилов постави декларация от името на политическа група „Алтернатива на гражданите – ВМРО“.

Красимир Червилов

Преди няколко дни във и извън Общинския съвет всички ние станахме свидетели как ПП „Възраждане“ си позволи да говори неистини на тема право и морал. Техният популизъм ни дава повод като хора, които изповядваме просветния национализъм и консерватизъм, ние от ВМРО и Алтернативата на гражданите, да поставим тази декларация пред общинския съвет на Стара Загора, заяви Червилов.

В текста на документа се посочва, че от партия „Възраждане“ непочтено се заиграват с чувствата на българите към Русия и войната в Украйна! Тези разделителни линии, търсене на врагове и гръмки обвинения тровят българското общество.

Текст на декларацията на „Алтернативата на гражданите-ВМРО“:

Във всички времена философи и юристи са се занимавали с връзките между морала и правото. Съвременното разбиране за отношението между правото и морала е най-тясно обвързано със схващането на закона като основен крайъгълен камък и на двете системи от правила, регламентиращи поведението на отделната личност. Но така или иначе и морала, и правото са трудноразбираеми и нереализуеми без обичая, традицията и без най-важното – понятието за свобода и справедливост. И тук неизбежно стигаме до един друг въпрос, на който от векове се търси отговор – що е правото и кой е неговият първичен източник, т.е. дали произлиза от един позитивен закон, учреден от надлежната държавна власт, или встрани от тази власт, от самото естество на човека.

Моралът и правото са два начина на регулиране на обществения живот, които взаимно се влияят, но между тях могат да възникнат противоречия. Разминаването между морала и правото говори за някакво напрежение в обществото и обратно. Моралът изхожда от някакви идеални представи (как трябва да бъде) а правото повече от някакви практически съображения. 

В контекста на гореизложеното, когато чуваме от „Възраждане“ да говорят за морал, първото което ефективно може да се направи с преодоляването на проблема, е да има нулева търпимост към всяка недопустима проява на представителите на тази партия.

Защо? Защото те са демагози и говорят неистини безпардонно и насаждат омраза в нашето общество. „Възраждане“ базира цялото си говорене върху няколко определени послания, сред които на първо място излизане от ЕС, излизане от НАТО, отпор срещу въвеждане на еврото, геополитически съюз с Русия, вдигане на санкциите срещу нея.

Някои ще кажат: „Нека си говорят“. Проблемът е, че говорим за мащабна кампания, която атакува системно самата легитимност на държавата, опитвайки да отслаби доверието както в институциите, така и в политическата система.

„Възраждане“ искат хората да вярват, че нищо и никой в тази държава не работи за България освен самите те от „Възраждане“. Когато обаче става въпрос за коефициент на полезно действие, резултатите на „Възраждане“ са трагични. И то не защото лошите американци, западноевропейци или марсианци и т.н. им пречат. Просто „Възраждане“ не знаят, не могат и не искат да работят така, че да постигат реални резултати в националния или местен парламент. Да търсиш виновници винаги е по-леката работа, защото ти позволява да се издигнеш до нивото на герой (за героя ще стане на въпрос след малко), без да вършиш нещо реално или някаква смислена работа. Шумно привличат внимание, създават впечатление, че се борят срещу някакви упадъчни и вредни работи, а ползата на практика за държавата, в случая за града, е спорно, че съществува.

Най-сериозната опасност, която идва от „Възраждане“ е, заиграването с чувствата на някои сънародници към Русия и войната в Украйна! Тези разделителни линии, търсене на врагове и гръмки обвинения тровят българското общество.

Насъскват ни едни срещу други, българи срещу българи, по различни теми и се опитват да заставят хората да избират страна.

Държавата ни тепърва трябва да открие дали срещу подобно поведение може да развие адекватна имунна система.

А какво да кажем за „героя“ от Възраждане.

– Обеща, че ще връща партийната субсидия. Не го направи!
– През последните години всеки път, когато дойдат избори, събира подписи за референдум срещу еврото, който е наясно, че няма как да мине пред Конституционния съд. Не го направи!
– Каза, че паметника Шипка ще бъде демонтиран. Излъга!

Накрая искам да се обърна към Вас в залата, колеги от „Възраждане“. Във вашата пресконференция от преди няколко дена задавате въпроса „Как формация от трима човека (визирайки нас от „Алтернативата на гражданите-ВМРО“) излъчват председател на ОбС“, а Вие сте група от пет човека и не успявате. Ще Ви кажа защо. Защото Вие сте токсични и никой не желае да прави каквото и да е било с Вас. Гледайки вашите действия и болшевишки патос, с който раздавате морални присъди, ще се обърна към Вас със следните думи: Вие не може да бъдете морален коректив на никой за нищо.

Благодаря!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest