Владимир Маринов: Категорично заявяваме, че не е необходимо да бъде теглен заем, парите в бюджета са налични

Категорично заявяваме, че не е необходимо да бъде теглен заем, парите в бюджета са налични.

Това каза заместник-председателят на АБВ и народен представител от коалиция „БСП за България“ Владимир Маринов по време на пресконференция.

Той коментира и актуализацията на бюджета, която тече през тази седмица в пленарна зала.
„Вчера започна процесът по гласуването на малките бюджети. Бюджетите на ДОО и НЗОК.
Вчера имаше извънредно заседание на Народното събрание от 11.00 ч. , което продължи докъм 22.00 вечерта и стигнахме малко над средата на ДОО. Днес продължаваме по темата. Работният ден няма да бъде никак кратък. В петък се предвижда да се гледа актуализацията на големия бюджет. Ние от ПГ на „БСП за България“ и в частност ние като ПП АБВ ясно казахме преди четири седмици, че всъщност актуализацията на бюджета е нещо, от което няма как да избягаме и не бива. Не бива, защото обричаме гражданите от невъзможността хазната да разпределя ресурса, с който разполага. По стара българска традиция, когато заговорим за бюджет в Народното събрание започва едно бясно наддаване кой колко повече и какво точно ще предложи и за кои групи. „БСП за България“ продължи започнатото от последните години, като ние неуморно и не сме спирали да настояваме за актуализацията в бюджета в рамките на преизчисляването на пенсиите, което вчера успяхме да постигнем. Успяхме да постигнем увеличаване на минималната пенсия на 370 лв., постигнахме увеличение на пенсиите от 1 октомври с 1.35. Успяхме и подкрепихме предложението на ДПС за 120 лв. допълнение към пенсиите за следващите три месеца, като мярка в помощ на преодоляване на кризата, а не като част от пенсионна реформа. Това са две неща, които трябва ясно да бъдат разграничени. В зала чухме и мнения от типа на това, че добре е да мислим за разходната част, но е добре да помислим за приходната. Оставям настрана факта, че приходната част на бюджета е ангажимент на Министерство на финансите“, заяви още Владимир Маринов.

Той посочи, че АБВ има няколко въпроса, които е задала и вчера. „Например защо след като Министерство на финансите отчита икономически ръст над 9 %, и значително завишени приходи от ДДС над 800 млн., защо този икономически ръст и това повишение на ДДС, което разбира се, означава повишение на потреблението, не се отразява по никакъв начин в приходната част по отношение на прихода от акцизи. Няма как, когато говорим за ръст в туризма от 30 %, и знаем, че потреблението на голяма част от продуктите, които касаят туризма и потреблението – алкохол, цигари, горива няма как приходите от акциз да не бъдат повишени. Това не намира никакво отражение със знак плюс в приходната част на бюджета. Министерство на финансите и министъра отчитат ли този ръст и ако го отчитат – защо той не е показан в приходната част. Ако не го отчитат, защо това е факт, ако действително е така„, каза още Владимир Маринов.

Според Владимир Маринов парите за бюджет на държавното обществено осигуряване ги има. „Те просто трябва да бъдат разпределени така, че нашите майки, бащи, баби и дядовци да получат най-накрая това, за което са работили през годините. Оставам настрана, че пенсионната реформа тепърва предстои, но това е първа крачка, която е задължаваща за следващо Народното събрание.
Дай Боже и за редовен кабинет. Тук е редно да кажа, че вчера беше гласувано и майчинството за втората година в размер на 650 лв. „БСП за България“ и ние като коалиционен партньор АБВ изпълняваме ангажиментите си, които сме поели пред гражданите и пред сънародниците в рамките на предизборни кампании.
Днес продължаваме. Излишно е да кажа, че в петък, когато ще гледаме големия бюджет, там наддаването ще продължи с бясна скорост. Днес до 12.00 ч. направените предложения за големия бюджет надхвърляха 40 спрямо предложеното от правителството. Много се надявам на разум в политическите сили и на това, че отиващото си 46-ото Народно събрание трябва да вземе тези решения, които да гарантират стабилност на институциите, възможност на правителството, каквото и да е то- същото служебно или ново такова да изпълни ангажимента си и да прекара държавата през очертаващата се нелека зима за всички нас. Това е нещото, за което работим и ще го отстояваме до последно и в петък и в последните дни на 46-ото Народното събрание. Оттам нататък избирателят ще каже какво ще бъде съотношението на силите в 47-мия парламент“, допълни още заместник-председателят на АБВ.

Той припомни и на колегите си от ГЕРБ, че в рамките на 44-ото Народно събрание, са си гласуваха възможност правителството да тегли кредит до 10 млрд. По думите му по това е изтеглен заем от последното правителство на Борисов в размер на 4.5 млрд. „Има едни 5 млрд., които не са теглени. Ние от ПГ на „БСП за България“ категорично заявяваме, че не е необходимо да бъде теглен заем, парите в бюджета са налични. Въпрос на разчети на Министерство на финансите и събираемост още един път връщам въпроса на събираемостта на акциза. Ако той не е събран в рамките и размера, който трябва да бъде, защото по наши изчисления, той е приблизително, колокото ръста на събираемост и ДДС, това е напълно достатъчно за обезпечаване на разходната част на бюджета, която вчера беше гласувана. Голяма част от предложенията, които касаеха увеличенията на пенсиите, за които се твърди, че ще натоварят бюджет, бяха подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Ако са имали своите мотиви – да бъдат така добри и да кажат, че не желаят да осигурят средства за българските пенсионери“, каза Маринов.

Лидерът на АБВ Румен Петков коментира, че остава впечатлението, че в бюджета има около 1.3 млрд. резерв.
Според него, ако сменяме Влади Горанов с Кирил Петков, но не сменяме „Горановщината“ с нещо по-сериозно – за какво си говорим.

Pin It on Pinterest