Владимир Маринов: Азерският газ беше договорен още в далечната 2009 г. от президента Първанов

Азерският газ всъщност беше договорен в далечната 2009 г. от президента Първанов и защо в началото на 2022 г. отново говорим за неизпълнението на същия проект?

Това е въпрос на по-задълбочен анализ, който предстои във времето, заяви Владимир Маринов, народен представител от парламентарната група на “БСП за България“.

Според него въпросът за резервираните количества за доставка на 1 млрд. куб. м. от 01.01.2021г., които не се изпълняват и кой ще компенсира България за пропуснатите ползи отново е тема на друг анализ.

От парламентарната трибуна Владимир Маринов припомни, че на 22.05.2019 г. шумно с всички медии, премиерът по онова време г-н Борисов, с целия си антураж, е направил първа копка и е открил строителната площадка и строителните дейности по проекта (газопроводът Гърция – България). „Договорът за изпълнение, обаче, е подписан октомври месец през същата година. Искам да попитам през тези малко повече от 5 месеца как точно е осъществяван контролът и въобще имало ли е такъв, и ако е имало на какво основание?“, попита Владимир Маринов енергийния министър Александър Николов. Като допълнение Маринов зададе въпроса дали към днешна дата има постъпило официално заявление от изпълнителя за удължаване на срока.

Pin It on Pinterest