Вигенин: Правителство без доверие от хората не може да управлява кризата

Няма база за преговори, когато протестът иска оставката на Борисов и Гешев

„На протестите почтените хора се изправят срещу мафията в управлението. Мафията е овладяла правителството и другите власти. Единственият начин е да се обединим в исканията си. Всеки, който иска истинска промяна в България е част от протеста. Разделителната линия сега е между всички, които искат промяна и тези, които държат на статуквото. Този протест рано или късно ще успее. Търпението на хората наистина се изчерпва.“ Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин пред БНТ. Той подчерта, че представители на парламентарна група на левицата присъстват всеки ден на протеста.

Вигенин обърна внимание, че главата на октопода е Бойко Борисов, защото той позволява мафията да източва ресурси.

„Считаме, че главният прокурор действа избирателно. Когато се публикуват снимки и видео от спалнята на премиера, записи, които показват отношението на премиера към парламента и председателя му, към президента – не разбирам защо не се извършва незабавна проверка. За първия запис, който излезе, беше потвърдено от два независими източника, че това е гласът на премиера. Защо българската прокуратура не може да го потвърди толкова време?“, попита Вигенин.

„Искаме Народното събрание да се разпусне и да има нови избори. Борисов трябва да си отиде максимално бързо“, категоричен бе Вигенин. По повод последните социални мерки на правителството, социалистът отбеляза, че министър-председателят не си е направил труда да дойде и да отчете в какво състояние е бюджетът. По думите му Борисов е абдикирал и от европейските си отговорности, тъй като е отказал да обсъжда българските приоритети по време на германското председателство.

„Управляващите се опитват по всякакъв начин да скрият дразнителите и да успокоят протеста. Парламентът трябваше да продължи работата си и да обсъди социалните мерки“, смята още Вигенин. Той изтъкна, че тази тежка криза не може да бъде управлявана от правителство, от което хората са свалили доверието си. Вигенин коментира още, че козметичните промени в кабинета нито са успокоили хората, нито са дали заявка за нова политика.

„Опитват се да увлекат протеста в някакви преговори. Какви преговори може да има, когато протестиращите искат оставката на Борисов и Гешев? Няма база за преговори“, подчерта Вигенин.

 „Това правителство е вредно и не може да се справи с кризата. Готови сме за избори, готови сме и да управляваме. Имаме и нашата визия. Когато се стигне до избори, ще представим и управленската си платформа“, обясни Вигенин.

Pin It on Pinterest