Вигенин: Народното събрание се превръща от върховна институция на републиката в институционален придатък на министър-председателя

„За трети път се променя решението за работата на Народното събрание в условия на извънредното положение в рамките на по-малко от 3 седмици.“

Първият път намерихме нужния баланс да бъде намалена интензивността на работа ни без да минаваме в извънреден режим. Няколко дни след това намерихте начин да спрете нормалната работа на Народното събрание. Сега търсите начин отново да пуснете парламента, макар и за няколко дни. Участвахме конструктивно в усилията да бъде намерен начин за безопасна работа в условията на епидемия, но днес няма да подкрепим предложеното решение. То дава относително приемлив механизъм за действие, но не решава двата фундаментални проблема, които ние отхвърляме – първо, фактът, че потвърждава извънредния режим на работа с извънредни заседания, свикани от председателя на НС, и второ – потвърждава отказа от парламентарен контрол – такъв, какъвто би бил полезен и за парламента, и за гражданите, които представляваме тук“. Това заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от трибуната на Народното събрание. По думите му управляващите нямате особени аргументи, особено що се отнася до второто. Той посочи, че няма никаква заплаха за министър и депутат в зала за 240 човека. „Това решение не е свързано с безопасността и сигурността на народните представители, а е свързано с желанието да допринесете за пълния комфорт на правителството за периода на извънредното положение“, смята още Вигенин.

„Госпожо Караянчева, авторитетът на парламента се гради много трудно. Под ваше ръководство рядко даваме поводи за уважение. Кризите  дават шанс да се види истинската стойност и на хората, и на институциите. За съжаление Народното събрание не е издържало теста и днес сме по-мразени от всякога. В момент, когато стотици хиляди българи в предприятията продължават работа, ние затваряме. Вижте как работят касиерите в магазините, шофьорите в обществения транспорт, полицаите, с какво ние сме по-ценни, за да не продължим нашата работа?“, попита зам.-председателят на НС. Той припомни също, че лекарите и медицинския персонал с риск за здравето си продължават да бъдат на първа линия и да се грижат за нас, въпреки че продължават да не са оборудвани с необходимите защитни средства.

„Ние абдикирахме. В момент, когато десетки хиляди хора са без доходи, в неплатен отпуск, Народното събрание, наред с министри, президент, членове на кабинет, по автоматичен механизъм увеличават заплатите си. На всичкото отгоре, в нашия случай-  без да работим, или поне без да работим в нормалния режим. Призивите за съпричастност с голяма част от българските граждани бяха наречени от вас популизъм. Извинихте се, но за съжаление извиненията няма да стигнат до хората“, категоричен е Вигенин.

„Трупа се не просто омраза, а ярост срещу всички нас. Макар че отговорността е преди всичко ваша, ние не бихме искали да я носим, но сме принудени. Наясно сме, че днес и в понеделник са последните ни заседания за доста дълъг период напред. Правителството иска и сигурно ще получи пълна свобода до 13 май за времето на удълженото извънредно положение да прави каквото поиска  и второ – да взима и харчи 10 млрд. лв. заеми, както намери за добре. Ние се превръщаме от  върховна институция на републиката в институционален придатък на министър-председателя. Няма да го аплодираме и ви уверяваме, че когато дойде моментът, ще ви покажем как трябва да бъде и как трябва да работи едно уважавано Народно събрание“, заключи Вигенин.

Pin It on Pinterest