Вигенин към управляващите: Демонстрирахте цялата несъстоятелност на това управление

ПГ на БСП за България няма да подкрепи предложената кандидатура за министър на околната среда  и водите.

Но ние можем само да ви благодарим за нея, за начина по който тя беше направена, както и за мотивите, с които беше взето решението. Защото по един невероятно убедителен начин демонстрирахте цялата несъстоятелност на това управление и цялата си непригодност да решавате проблемите на хората и държавата.

Първо, Коалиционният ви съвет се събра за пръв път от доста време, но какво разбрахме от него? Че е бил неприятен. Но защо? Защото са се обсъждали тежките проблеми в държавата, в частност ситуацията с достъпа до вода, вноса на боклук от италианската мафия и чистотата на въздуха, в контекста на задържането и оставката на Нено Димов? Не. Обсъждали са се може би стратегии и политики за справяне с кризата, може би спешен план за Перник и цялостни насоки за решаване на проблемите в сектора? Не. Тези неща за вас очевидно не са толкова неприятни. Занимавали сте се с разправии помежду си и с един не съвсем лишен от основание въпрос – защо Нено Димов е на топло в ареста, а други – като например министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, бившият областен управител на Перник и някои други са също на топло, но вкъщи? Въпреки че този въпрос не може да е елемент от партийни дискусии и знаете отлично към кого трябва да бъде отправен.

На този Коалиционен съвет сте се спрели и на кандидатура за министър на околната среда и водите. Сигурно сте обсъждали в контекста на кризата и кой познава най-добре сектора? Не. Кой е в състояние с пълно разбиране да обхване сложността на поста? Явно не. Най-сетне – някой, който да разбира европейската политика и може да отстоява адекватно българския интерес, промените които предстоят – както във връзка с новите инициативи на ЕС, така и по отношение на Многогодишната финансова рамка? Пак не. Може би с помощта но експерти през тия дни сте разработили някакви насоки и сте търсили някой, който да ги изпълни? Нищо подобно. Основната логика на търсенията ви е била да се намери някой, който да гарантира запазване на балансите във властта и довършване на мандата – без значение каква е цената на това добутване до 2021 г. за гражданите и за държавата. И о, каква блестяща хрумка – пращате човек, чиято задача ще бъде да ревизира и проверява системата, понеже няма никакъв друг аргумент в подкрепа на конкретната кандидатура, та дано някой се върже на тази идея. И какъв невероятен късмет – роден е в Перник. А може би месторождението е не просто късмет, а първи критерий, защото и децата знаят, че проверките на системата ги правят други институции. Изобщо всичко изглежда толкова сюрреалистично, че неизбежно в съзнанието изниква най-задаваният въпрос в българската политика, но ще го задам по друг начин, за да не се правят ненужни аналогии – чия кандидатура всъщност е Емил Димитров?

И накрая, за да се поставят финалните щрихи на тази политическа творба, която сътворихте, дойдоха и първите изявления на кандидата за министър. Който си признава, че не познава сектора, не познава и Перник, не иска да е министър, но основната му задача е да съхрани тази власт до края на мандата и в името на това е готов да плати висока цена, не стана ясно точно каква. Поздравления! С такава изчерпателна и благородна програма не е застъпвал никой министър до момента. Остава да витае усещането, че дори на депутат, макар и известен със своята политическа гъвкавост в годините, е направено предложение, на което той не може да откаже. Знаем кой прави такива предложения.

Но от друга страна, трябва да признаем неговата откровеност, защото чрез нея беше потвърдено всичко, което сме казали до момента – че това е едно безидейно управление, което няма план за развитието на страната, работи на парче, пилее средства, за да запушва дупки и да потушава недоволството, затънало е в далавери и няма сектор, който днес да е в по-добро състояние в сравнение с началото на управлението. И основната задача е просто да си доизкара мандата.

А в същото време, насред кризата, при безпрецедентния факт, че за пръв път в ареста лежи действащ твой министър и че от новото назначение зависи бъдещето на десетки градове и села и на стотици хиляди българи, министър-председателят Борисов избяга от безводието в Египет. Е, в Египет също има безводие. Но там не се е случвало да източат Асуан. Там, в пустинята строят градове, тук градовете се превръщат в пустиня.

Простете за сравнението, но наскоро стана известна една творба на италианския художник Маурицио Кателан, която представлява банан, залепен с тиксо за стената. Нарича се „Комик“. И така, вие сътворихте същия шедьовър, но в политиката. Образно казано залепихте банан на стената и сега сигурно очаквате аплодисменти от хората? Не, аплодисменти няма да има. Може да има само гняв и той расте с всяко ваше действие, не знам дали го усещате.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, отхвърлете тази кандидатура. Някои неща имат цена, която не бива да бъде плащана. Заради България.

Благодаря.

Pin It on Pinterest