Веселинов: Вместо нелепи отстъпки за горивата, всеки собственик на автомобил да получи чек от правителството

Лукойл“ да премахне посредниците в търговията с петрола и да смъкне цените

Няма по-нелепо нещо от предлаганата отстъпка от 25 ст. за физически лица, зареждащи до 25 л. гориво. Било антикризисна мярка, ама дали за едно зареждане месечно, дали без ограничение, дали нещо друго – няма значение. За една кола ли на семейство, за всяка ли – неясно. Откога ще важи – също не е ясно. Важно е в новините да присъства грижа на управляващите за народа, както впрочем новината за уж евтиния американски газ, чиято цена никой не знае.  Дяволът бил в подробностите.

Това написа във „Фейсбук“ съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов по повод заявените намерения от правителството на Кирил Петков във връзка с високите цени на горивата.

Веселинов е убеден, че всеки трезво мислещ човек може да прецени, че необмислени решения, свързани с отстъпки, могат да имат за последица източване на пари от бюджета чрез лични данни, без това да подкрепи никого.

Затова Меркел преди години прати чекове на всяко семейство и всеки собственик на автомобил, защото ръстът на горивата доведе до повече от планираните приходи в държавния бюджет и тя просто върна тези свръх приходи. Без възможности за схеми и източвания. Всеки си получи на адреса надвзетите пари, дава пример с Германия съпредседателят на ВМРО.

Високите цени на горивата морят всички ни. Затова темата е важна, посочва той и продължава:

Впрочем чувам, че България е готова да наложи вето на решението за внос на руски петрол в ЕС. Похвално, ако е с грижа за гражданите и националната икономика, а не на печалбите на „Лукойл“! Защото от години рафинерията в Бургас купува не от мажоритарния си руски собственик, а чрез офшорен посредник на завишени цени. Така никога не плаща данък печалба, а получава петрола по цени на сорт Бренд. Преди разликата беше 2-5%, но сега руснаците предлагат до 30 долара отстъпка на барел! Тоест без посредника в България суровинната компонента от цената на горивото трябваше да е поне с 1/4 надолу.

Привикаха ли Кирчо и Кокорчо собствениците на рафинерията с честното предложение – махнете посредника, смъкнете цените за бизнеса и населението и си плащайте данъците в България, тогава ще Ви защитим и ще работите, иначе внасяйте нефт от Казахстан или откъдето решите, риторично пита Веселинов.

Подарявам им тази идея. Както и предложението вместо нелепи отстъпки да върнат на всеки регистриран автомобил, за който се плаща данък, свръх събраните бюджетни приходи на база средно потребление за годината. Прост и ефективен метод – всеки ще си получи чека за годината – 200, 300 или 500 лв., колкото покаже статистиката, завършва Искрен Веселинов.

Pin It on Pinterest