Веселин Марешки: Личен договор с мен – гориво на добри цени

Веселин Марешки: Личен договор с мен – гориво на добри цени  

Веселин Марешкилидер на Воля и заместник-председател на 44 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”, заяви позиции по следните теми: 

Срещата с президента Радев и обобщение на неговия мандат 

Беновска и Марешки се поздравиха в ефира на “Радио К2”. Лидерът на Воля сподели, че формално се готвят за изборите, защото програмата и политиката я правят през целия период на участие до момента“Далеч ли сте от вирусите в политиката? Имахте много атрактивна среща президента Румен Радев, който вероятно реши да си направи ПР и на Ваш гръб, може би, с претенциите да участва и той на изборите или как го разбрахте Вие?” попита Беновска. Марешки коментира, че му е било трудно да го разбере, както и решението му да отложи изборите с една седмица. “Трудно ми е да коментирам всичките му действия през целия му досега 4-годишен мандат, в който не видяхме нищо добро за българите. Може да отбележим две неща – доведе и бетонира ГЕРБ на власт чрез своето служебно правителство и чрез вдигнатия му юмрук и израза “Мутри, вън!” на практика изкара мутрите да площада и те направиха погром на протеста и по този начин го убиха” коментира Марешки. Лидерът на Воля сподели, че единственото важно от срещата му с президента е било, че накрая са паднали маските и се е видяло, че Радев не е този спокоен, уравновесен и ерудиран човек, а е тропал по масата, показвал е нервност, загубил е глас, дишал е тежко и набързо е прекратил срещата, защото го е разобличавала и не е със заучени фрази. “Застана много близо до онзи кмет на Варна, който също в един подобен дебат – паднаха маските, хората го видяха какъв е и го изгониха с камъни. Предричам същото бъдеще и за Радев” заяви Марешки. Беновска призова Марешки да се опита да обясни за себе си и за българите защо Радев е решил да се доказва, използвайки Марешки като “тренажор” и дали лидерът на Воля е бил подходящ “тренажор”, всъщност. “Според мен направи грешка. Слабите играчи не се учат от грешките на другите, а постоянно повтарят и като едни бебета бъркат в контакта, за да видят, че там удря ток. Ако президентът Радев си беше направил труда да проследи моята много по-дълга кариера в публичния живот, щеше да види, че на практика няма с какво да ме атакува и сблъсъкът като един защитник на правата и интересите на гражданите… няма как сблъсквайки се с мен да изкара позитив. Всички видяха, че и той е поредният самозабравил се човек, който когато атакува един от малкото хора, които правят нещо добро за гражданите, имайки предвид моята 30-годишна практика в сферата на фармацията и 5-6-годишна в сферата на горивата, и това че сме една от малкото формации, които могат гордо да застанат в края на мандата и да кажат, че не са оцапани в корупция. Той няма с какво да ме атакува” счита Марешки и подчерта, че чрез атаката си срещу него Радев се е обезличил и е застанал на страната на дълбоката държава, на дълбокото статукво и на тези, които искат да изхвърлят честните и почтените от политиката.  

ВОЛЯ ще ни е нужна ли на изборите?; Фалшивите нови стари герои в политиката 

Марешки коментира анонсът към разговора в “Беновска пита” – “Воля нужна ли ни е на изборите?” и сподели, че ще воля ще е нужна и в двата смисъла – воля на българския народ да направи правилния избор, да изхвърли тези фалшиви нови стари герои, които се опитват да си сменят кожата и да се представят като честни играчи, а всички знаят за далаверите в миналото, както и нужда от парламентарната група на Воля, която да присъства в следващия парламент и да продължи да бъде защитник на интересите на гражданите. Лидерът на Воля подчерта, че те призовават гражданите да забравят обещанията и “ще” и промяната, за която всички бленуват, да започне още сега, от предизборната програма и срещите да бъдат сблъсък на отчети и това какво е направено досега, а не обещания за бъдещето. 
“Разбираемо е, че ще агитирате за своята партия Воля. Не Ви упреквам за това, но имате ли воля да кажете кои са тези фалшиви герои, които споменавате в множествено число, които се опитват да се върнат или да влязат в политиката?” попита Беновска. Марешки обясни, че това са всички, които са били народни представители, министри – Мая Манолова, Христо Иванов, хора, които са имали възможност да представят своите качества. “Фалшив герой ли е Бойко Борисов?” попита водещата. Лидерът на Воля каза, че Борисов в момента е на власт, той не е стар герой и си играе неговата роля. Марешки уточни, че говори за тези, които са били изхвърлени от властта и сега се опитват да се представят като нови, за да им бъде даден шанс. “БСП не е била във властта от 2009 година, с едно кратко престояване в едно правителство, наречено “Орешарски”, заедно с ДПС. Фалшива героиня ли е Корнелия Нинова?” попита Беновска. Марешки обясни, че БСП не са изхвърлени от парламента, имат своето място, имат право да се изказват и да показват своето лице и е трудно да се каже, че БСП са извън властта. Лидерът на Воля отново подчерта, че говори за отпадналите от парламента като Румен Петков, Сашо Томов. “На предните избори знаете, че и Христо Иванов беше кандидат за народен представител и други формации, които не са в парламента… и сега на какво основание след 4 години мислят, че са по-полезни за българския народ, че се явяват отново на избори и се опитват да излъжат някого. Тези, които в момента са в парламента, народът също ще им даде своята оценка, също и за нас и ако народът каже, че Воля и аз нямаме място в парламента – аз повече няма да се натискам. Няма след 4 години пак да излизам и ако сега отпадна, след 4 години пак да идвам и да се моля на хората, ама вижте аз се поправих. Който един път е отпаднал, значи не си е свършил работата в политиката, няма място обратно в народното събрание” смята Марешки. Беновска благодари на лидера на Воля за изчерпателния отговор и се върна отново към темата за президента.  

Ще се кандидатира ли отново за президент Марешки?; Предизборната кампания 

“Ще се кандидатирате ли някога отново за президент, или вече сте си взел поуката, че не бива?” попита Беновска и отбеляза, че президентът Радев се е опитал да засегне Марешки по тази тема. Марешки коментира, че на президентските избори е получил, може би, най-високия мажоритарен резултат, получаван някога в историята на демократичните избори в България и не му е затворен пътя към такива избори, но нито той, нито Воля към днешна дата разсъждава дали ще участва на президентските избори, защото се готвят за предстоящите парламентарни избори.  

“Може ли да ми кажете Вашето мнение – каква ще бъде тази предизборна кампания, освен че е ковид-на и ще бъде неприсъствена, ако мога така да се изразя, виртуална, какво ще съдържа още тя – ожесточение или пък надежда, добри тези или пък лични нападки, защита на българските интереси или отстъпление от тях?” попита Беновска. Марешки каза, че ще има от всичко, но за съжаление по-малко от добрите неща, които водещата е поставила – надежда, че все пак в България може да се успява, да се живее добре и да се върви напред и фалшивите новини, грозните нападки. Лидерът на Воля смята, че и заради пандемията не са могли да проведат повече срещи с избирателите и кампанията ще е придружена от много фалшиви ПР-новини като тази, която всички в момента се опитват да изкарат като своя теза, за видеонаблюдение по секциите. “Това аз съм го предложил с конкретен законопроект в НС преди 3 години и половина и тогава никой не се сети за това. Сега те се опитват да го изкарват като своя теза. За безплатните лекарства за пенсионерите, което е наша теза – сега гледам, че някои са си го включили в програмите, ама къде бяхте преди това… с фалшива новина – ние сме добрите, ние предлагаме това и кой ще успее да подлъже повече хора. Лично се надявам, че българите няма да се поддадат на такава измама и с разум и воля ще направят правилния избор” коментира Марешки. 

Силните и слабите страни на ГЕРБ и Бойко Борисов; Ролята на Воля в управлението 

“Ако започнем да говорим практически – Бойко Борисов е на власт, предстои, може би, четвърти мандат, може би – не, може би – някаква разнородна коалиция – това никой, все още, не може да прогнозира, но Вие сигурно сте си направил или ще довършите, най-малко, един анализ на силните страни на състезателите до Вас за 45 парламент. Каква е силната страна на Бойко Борисов, с която той може да успее на изборите и какви са слабостите, които трябва да поправи?” попита Беновска. Лидерът на Воля смята, че дългото стоене във властта уморява и отслабва симпатиите на хората. “Силната част на ГЕРБ и лидера Бойко Борисов е това, че все пак във властта те свършиха доста повече, отколкото техните предшественици и затова ходят и се хвалят – това направихме, това направихме и когато някой критикува пита – ама, какво направихте. Въпросът е, че може да се направи и още, може да се върви и с още по-бързи темпове и ние в това виждаме нашата роля на Воля като оръжие, да подръчкваме, да натискаме някои неща да се случват малко по-бързо и мисля, че ще имаме възможността. Народът има полза от една такава формация в парламента и мисля, че ще бъдем отново там, дай Боже, с по-голяма подкрепа, за да можем да оказваме по-голям натиск и наистина да се движат нещата още по-бързо и по-напред” подчерта Марешки. 

ГЕРБ и Воля в коалиция?; Целите на Воля 

“Имате ли воля Вие партията Воля да успеете да стигнете дотам, че да бъдете желани за коалиционен партньор на ГЕРБ? Бихте ли работили с Бойко Борисов в коалиция?” попита Беновска. Марешки каза, че и на предишните избори е имал една основна цел – да пречупи гръбнака на картела и да се даде възможност на хората, държавата и бизнеса да стане Балканския тигър с идеята за държавна верига от бензиностанции. “Тя не се реализира в този мандат и затова ние не сме и част от управлението. В следващото управление ние поставяме още една цел и бихме били партньор с ГЕРБ и с всеки, който застане зад тези две идеи – завършване на проекта за държавна верига от бензиностанции и безплатни лекарства за пенсионерите над 65 години и за децата, които ходят на училище до 4 клас. Ако застанат зад тези две неща, както в този мандат имаше предложение от Патриотите за минимална пенсия от 300 лева, за които те не отстъпват… също ние не отстъпваме от тези две неща и това са условията, с които ние бихме влезли в преговори и с ГЕРБ, с и която и да е друга формация, която има претенции да управлява България” обясни Марешки. Беновска попита лидера на Воля какво визира, когато казва, че искат да разбият “картела” – политическия, икономическия или горивния. Марешки разясни, че има предвид картела с горивата, защото те са малка формация и няма как да оправят всичко в държавата, но едно такова кардинално нещо, което влияе на всеки един българин, независимо дали ходи до бензиностанцията или си купува хляб, който е направен с по-скъпи горива, както и безплатните лекарства – това влияе на всеки един българин и ще е горд, ако успеят това да направят и ще счита, че е свършил нещо добро за страната и ще може достойно да се оттегли

Бизнесът с горивата; Бензиностанции срещу подкрепа 

“Как Ви върви бизнесът с горивата, г-н Марешки?” попита Беновска, а бизнесменът сподели, че и бизнесът с горивата, и този с лекарствата върви добре. “На тези избори ще пококетничите ли малко с избирателите да им дадете някакви бонуси, някаква отстъпки, някакви жестове на внимание, когато зареждат на Вашите бензиностанции?” попита водещата. Марешки каза, че по-скоро на тези хора, които са били излъгани на предишните избори, че концепцията с горивата е само изборен трик и 4 години са страдали заради това, ще им бъде дадена надежда. “Навсякъде, където получим необходимата подкрепа, скоро ние ще излезем с безпрецедентен обществен договор, личен договор с всеки един български гражданин, който иска ще го разпише и ще му дадем възможността да мечтае, че след 2 месеца могат да се радват на ниски цени на горивата в техния град. Това ще бъде нашето обещание. Това ще бъде една кратка, ясна, прагматична платформа и всеки един гражданин, който го иска, знае, че много лесно може да го постигне и не следващите 4, а следващите 40 години да живее по-добре и по-щастливо” обясни Марешки. Лидерът на Воля сподели, че в момента подготвят текстовете и сигурно до седмица ще бъдат готови, за да бъдат представени публично. Марешки поясни, че във всяка община, в която получат необходимата подкрепа от гражданите, ще бъде изградена бензиностанция, която да работи на цени, които да радват хората. Беновска попита дали бензиностанцията ще е държавна, или негова. Бизнесменът подчерта, че ще е държавна, ако получат национална подкрепа и частна, лично негова, ако не получат подкрепа на национално ниво, но имат подкрепа от конкретната община. “Ако са не съм била Ваш привърженик, но Вие построите лична бензиностанция, ще мога ли да зареждам, или ще ме проверявате, дали съм гласувала за Вас?” попита Беновска. Марешки каза, че никой няма ангажимент да гласува за когото и да е, но всеки, който е пожелал това да се случи и е разписал договора, ще може да се радва на тези услуги, независимо за кого е гласувал. Беновска обобщи, че ако разпише договора с Марешки и подкрепи неговата идея, без значение дали ще гласува за него, или не на изборите, ще може да зарежда на неговата бензиностанция с бонуси. Бизнесменът потвърди. 

 “Няма ли да Ви обвинят, че по този начин в скрита форма купувате съзнанието, а не само гласове?” попита водещата. Лидерът на Воля каза, че е все едно да се каже, че ОП с предложението си за 300 лева пенсия купуват избиратели. “Всеки излиза със свое виждане – кое е най-добро за хората, от какво имат най-много нужда. Аз считам, че горивата, лекарствата и храните са неща, от които зависи най-много животът на българина. Всяка една храна, всяко едно лекарство… фризьорът, за да отиде на работа ползва услуги свързани с горивата и когато Вие отивате на фризьор, той си е калкулирал тези цени, така че спечелването на битката за справедливост в сектора горива е моя кауза и ако хората го подкрепят, аз съм длъжен да продължа с тях тази битка. Ако те не го подкрепят, виждате 4 години хората си купуваха скъпи горива, ако са страдали от това и са оценили това свое страдание, сега ще подкрепят нашата кауза. Ако това не им харесва – продължаваме постарому” каза Марешки. 

Фармацевтичният бизнес 

Относно фармацевтичния бизнес Беновска попита бизнесмена дали в момента не се забогатява прекомерно поради пандемията. “Фармацията е бизнес, който винаги ще бъде супер печеливш, но това е на ниво производители и всички надолу по веригата – дистрибутори, аптеки са в голяма конкуренция и се работи при толкова ниски маржове, че да се говори за свръхзабогатяване е абсурдно, но всеки един, който е в бранша, печели спрямо броя на клиентите си.  

Послание към хората; Мечтата за България 

“Когато Вие влезете в предизборна кампания официално – какво е най-важното послание, което ще отправите към хората, зад което можете да застанете отговорно или да задам въпроса, който задавам вече толкова години и не получавам много ясни отговори – кой и на какво основа иска, но и може ли да управлява България? Вашият отговор?” попита Беновска. Марешки подчерта, че може да застане смело пред хората и да ги гледа в очите и да каже, че не е участвал в нито една корупционна сделка и със своите действия не е ощетил нито един българин и със своята дейност – политика, законопроекти – винаги е бил на страната на справедливостта, на честността и на правото на всеки един да живее достойно в България. “Мечтата ни е за богата България, Балкански и Източноевропейски тигър и за благоденствие на българския народ и затова има смисъл всеки да хаби лична енергия, за да участва в обществения живот” каза Марешки и призова българите да се обединят и да направят България Балканския тигър в Европа.  

“Кое Ви вдъхновява още да искате да сте в политиката – някакви интереси или наистина патриотизъм и отговорност?” попита Беновска. Лидерът на Воля каза, че почтеност, прагматизъм и желание да се направи така, че всеки да вярва, че можем заедно да вдигнем България, държавата да е богата и всички да живеят по-добре. 

Беновска благодари на Марешки за разговора. 

Така завърши разговорът между Веселин Марешки и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” на 16-ти януари 2021 година. 

Pin It on Pinterest