Веселин Марешки: До 2 години откривам бензиностанция във всяка община, където спечелим поне 10%

Веселин Марешки, заместник-председател на 44 НС и лидер на „Воля“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Обявяването на коалицията между „Воля“ и НФСБ.

     „Хвърлихте „бомба“ през миналата седмица с доскорошния ваш опонент, с когото си разменяхте подигравателни и доста унизителни реплики, Валери Симеонов, председател на НФСБ, как да го разбираме това?“, попита водещата Илиана Беновска. Веселин Марешки отговори: „Разбирайте го, че накрая се намериха двама политици, които са готови да загърбят личните обиди и личното его и да дадат на българското патриотично пространство, на всички българи с такова самочувствие и самосъзнание възможност да гласуват, да изпратят в парламента истински български патриоти, които да се борят за защита на националния интерес, високи доходи, защита на малкия и средния бизнес, не на картелите и монополите, безплатни лекарства, справедливи цени, добро образование – всичко, за което мечтаят българите! Това е моментът, в който трябва да сме обединени, за да защитим българския национален интерес!“.

   „Уважаеми г-н Марешки, как се нарича коалицията, която регистрирахте вчера „Воля“ и НФСБ и оборете ме, че това е брак по сметка?“, попита водещата Илиана Беновска. Веселин Марешки отговори, че името е „Патриотична коалиция „Воля“ – НФСБ“. Той продължи: „Наистина може да се каже, че това е брак по сметка, но сметката е благоденствието на българския народ, възхода и възраждането на българската държава, превръщането ѝ в „балкански тигър“, защита на малкия и средния бизнес и всички тези, които ние ще представим като наша програма – спиране на възможностите за корупционни схеми, по-добро образование и здравеопазване!“. Марешки изтъкна, че „Воля“ няма проблем да влезе сама в парламента, но би било предателство да се разпилее патриотичния вот и българските патриоти да бъдат представени само от „Воля“. Точно затова със Симеонов за загърбили егото и са създали този проект, който е отворен за всички български патриоти, които искат да работят преди всичко за България и после за своите партии.

    „Но г-н Валери Симеонов сякаш беше „изоставената съпруга“, защото ВМРО обяви, че няма да участва в коалиции, а „Атака“ по определени причини на разногласия между партньорите в ОП също не е в коалицията. Кой е от страната на булката и Вие ли сте рамото в тази коалиция, Вашата с Валери Симеонов?“, попита водещата Илиана Беновска. Веселин Марешки отговори, че ако продължим да използваме тази лексика, в момента ВМРО е в ролята на „изоставената булка“. Нещата обаче не трябва да се поставят по този начин, защото някой може да се засегне. Той продължи, че води диалог от доста време с Валери Симеонов. Симеонов обаче е настоявал ВМРО също да бъде включена в този патриотичен формат и затова не са обявили по-рано създаването на коалицията. Когато НФСБ и ВМРО са разтрогнали своята коалиция, вече не е имало пречки за обявяването на коалицията между Симеонов и Марешки.

    „Вие казахте, че отдавна водите диалог с Валери Симеонов, аз казах в началото, че няма да цитирам репликите, които си разменяхте със Симеонов в този диалог, който беше публичен и се чуваше дори от трибуната на Народното събрание, даже бих казала, че ако бяхме в английския парламент, сигурно щяхте да си размените по няколко шамара или да се заливате с чаши вода. Но там беше напрегнато поведението помежду ви, как така изведнъж си простихте?“, попита водещата Илиана Беновска. Валери Симеонов отговори, че не са си прощавали, а се обединили заради интересите на България, защото България е над всичко. Той продължи: „А иначе в една демократична формация, ние не сме диктатура, всеки има право на мнение по различни въпроси, тепърва можем да спорим и да се караме, но виждате, че в момента прехвърчат искри и между Корнелия Нинова и президента, знаете, че Георги Гергов на практика направи Нинова председател на партията, а сега си говорят такива неща помежду си. И всичко това е свързано само с егото – кой е по-голям! Тук ние дадохме добрия пример с Валери Симеонов, че можем да загърбим личните обиди, нападки и его най-вече в интерес на българския народ и българската държава!“.

Има ли място за ВМРО в новата патриотична формация?

    „Казахте „България над всичко“, не знам дали беше лапсус, или ще бъде ваш слоган, но да Ви напомня, че това е персонално слоганът на ВМРО и е изписан на знаме пред централата на ВМРО. Има някакъв парадокс – и Вие казвате „България над всичко“, и ВМРО казват „България над всичко“, но не сте заедно. И двете формации претендирате за патриотизъм, как да разберем кой е истинският патриот и кой е ерзац-а?“, попита Беновска. Марешки отговори: „Истинският патриот е този, на когото слоганът е в сърцето, а не е изписан на мазилката пред централата! Идеалите на нашите възрожденци, на борците ни за свобода, на Левски, Ботев, Раковски трябва да живеят в нас. Ти трябва ежедневно да показваш със своите качества и действия, че си патриот! Вие знаете, че всички корупционни скандали, които бяха свързани с патриотичното обединение ОП бяха свързани с министри и шефове на агенции, които бяха представени от ВМРО и Каракачанов. Тук няма спор кой е по-големият патриот, те също си имат своите добри идеи, но те трябва да си дадат и сметка какво са вършили в отрицателен план, да се отрекат от тези си дейности и на практика са добре дошли в една такава коалиция, ако могат да загърбят егото си и убедеността в резултата си, макар че вече много социолози им казват, че влизането на ВМРО в следващия парламент ще бъде доста трудно!“. Ако се явят самостоятелно, ВМРО разпиляват патриотичния вот и се явяват слуга на тези, които не искат да има патриотични формации в следващия парламент.

   „Говорите в условно наклонение, „ако направят“, но вие с Валери Симеонов вече регистрирахте вашата коалиция. Казахте „добре дошли“ на ВМРО, каните ли ги да влязат във вашата коалиция? Подсказвате ли, че водите някакви разговори, че ще се случи някакво обединение, възможно ли е това?“, попита водещата Илиана Беновска. Марешки отговори, че заявяват, че са способни да загърбят всички дрязги от миналото и да направят още по-силно патриотично обединение. Хората искат такова обединение в следващия парламент и тук няма място за лични емоции.

    „Преди малко споменахте за корупционни скандали, цитирахте ВМРО, цитирахте вицепремиера Каракачанов, нека да Ви напомня, че корупционни скандали, както казвате, за да бъдат доказани, че не са само приказки, а и реални действия, трябва да бъдат увенчани с присъди, със съдебни решения, другото са приказки! И нека да Ви напомня, че имаше корупционни скандали и около вашия партньор Валери Симеонов за построяването на оградата на границата срещу бежанците, за средствата, които той е получавал или разпределял, за това, че в негови хотели са спали гранична полиция, които охраняват границата. Ако нарека корупционен скандал и около Вас имаше такива за къщата на плажа, скоро и за една концесия, която получи майка Ви и един Ваш бивш политически партньор! Не виждате ли „сламката в окото“ на ВМРО, а премълчавате „гредата“ във вашето?“, попита водещата Илиана Беновска. Марешки отговори: „По-късно ще имате и гост от ВМРО, ще бъда приятно изненадан, ако им зададете същия въпрос, за арестуваните им министри, за продажбата на българско гражданство, за арестуваните им шефове на агенции, които мисля, че още висят по арестите. И да кажете, че арестуван министър е „сламка“, а някакъв хотел, където например 100 човека са спали по 100 лева, 10 000  лева това е „гредата“ ми се струва малко смешно и мисля, че хората го оценяват! Но все пак „глас народен – глас Божи“, на 4-ти април ще бъдат изборите и ще видим кого припознават като некорумпиран и кого корумпиран! Но ми е странно, че Вие правите такова сравнение с тези измислени скандали около нас са „гредата“, а истинските скандали, за които всички медии говорят и арестуваните министри са „сламката“, но да оставим това на гражданите, те ще направят своята преценка!“.

   „Г-н Марешки, не се съмнявайте, веднага след като приключим с Вас следва Юлиан Ангелов, организацонният секретар на ВМРО, и на него ще задат същите въпроси, защото така би следвало да бъде!“, заяви Беновска. Марешки отвърна: „Но „гредата“ е при тях, а „сламката“ при нас!“. Беновска отговори, че си е отбелязала тази забележка.

    „Вие много добре знаете, че журналистиката има задача да търси истината и да помага на хората да се ориентират, питам Ви най-добронамерено, за да може да кажете Вашата теза и да бъде тя защитена, хората да могат да изберат, защото „хейтовете“, „фейк новините“, всеки чете какви ли не работи за себе си, че чак понякога се чудя дали става дума за мен, или става дума за Вас. За съжаление сме принудени да водим диалог под този ракурс и зрителен ъгъл, така ли е?“, попита водещата Илиана Беновска. Веселин Марешки отговори, че е така и затова хората трябва да гледат свършеното, а да не слушат празните нови обещания и на базата на това да направят своя избор за следващите управляващи.

Какъв обществен договор може да подпише с избирателите?

    „Вие вече имате достатъчно политически опит и достатъчно спечелени избори, настъпва някаква истерия преди изборите, всички започвате да ни обещавате светло бъдеще, да се кълнете, че ще направите живота ни по-справедлив и честен, обаче това остава в думите, в обещанията, може ли да ни предложите „гражданска клетва“, Вие с Валери Симеонов да дадете пример, да вземете Библията и конституцията, да сложите ръце отгоре и да кажете „Ние се кълнем, че …“ и да изредите приоритетите? И това да остане в историята и след една или две години аз да мога да Ви попитам – вие се заклехте пред гражданското общество, какво свършихте? Можете ли да го направите това?“, попита водещата Илиана Беновска. Веселин Марешки отговори: „Аз отговарям за себе си и в момента мога да се закълна, че и като общински съветник във Варна, и като народен представител вече 4 години не съм участвал в никаква корупционна сделка, не съм ощетил българските граждани с нищо, а напротив! И нека да кажем какво сме направили, какъв е ефектът „Марешки“ върху обществото. Направих справка и вие ще я чуете първи  – в момента международната цена на дизела е 500 долара. Аз накарах моите сътрудници да намерят кога през годините пак е била толкова и каква е била цената на дизела по бензиностанциите. Те ми изкараха няколко дати през годините, когато цената на дизера е била 500 долара за тон и тогава цената на литър по бензиностанциите е била около 2 лева и 10 стотинки до 2 лева и 30 стотинки. В момента при същата цена на дицела литър по бензиностанциите струва около 1 лев и 90 стотинки. 20-30 стотинки е ефектът „Марешки“, без да имам мои бензиностанции в района, говоря за това, че другите са намалили с 20-30 стотинки маржа, с който са работили. Това е около милиард, който ние сме оставили в гражданите!“.

   „Вие смятате, че това е плод на Вашите политически усилия или на Вашите бизнес практики, защото при Вас се смесва, за добро или за зло, политиката с бизнеса с горивата и лекарствата? Изяснете какво казвате?“, попита Беновска. Веселин Марешки отговори, че е плод и на двете, защото и други бизнесмени са се опитвали да правят такова нещо, но той го е направил мащабно, издигнал е въпросът на по-високо политическо ниво, вдигнал е шум и хората са разбрали, че не са сами. Така тези, които са работили на такива големи маржове, вече не могат да го правят. „Аз мога да обещая на българсите граждани, че ако получим голямо доверие на следващите избори, още 20-30 стотинки надолу цените на горивата и това ще даде огромен тласък на развитие на държавата, освен на повишаване доходите на хората! Срещу това обещание не само ще се закълна, но ще подпиша договор с всеки един български гражданин индивидуално и ако не го изпълня, те ще могат да дойдат и да претендират финансова неустойка!“, заяви Марешки. Той добави, че е искал да се въведе наказателна отговорност за политици, които лъжат, но не са го подкрепили.

   „Хайде тогава с Вас да подпишем граждански договор, аз съм избирател, Вие сте претендент за властта, какво точно ми обещавате?“, попита Беновска. Марешки отговори: „Обещавам, че във всяка община, в която получим на предстоящите избори повече от 10% от вота, до 2 години ние ще построим бензиностанция в тази община и хората ще купуват с 20-30 стотинки по евтино горива!“. „В момента подписваме виртуално, стискаме си ръцете! Значи днес на 13-ти февруари ние с Вас, аз в лично качество, ще си позволя да присъединя и екипа на „Радио К2“, подписваме този договор с Вас и ще проверим дали ще се случи!“, заяви Беновска.

Корумпирано ли е управлението на Борисов? Може ли да направи коалиция с ГЕРБ?

    „Като говорите за политици крадци, за корупция и т.н., сега е много модерно Бойко Борисов да бъде „разпъван на кръст“, опонентите, тези, които искат да се присъединят към властта и са извън парламента, размахват тази карта, тази асо пика непрекъснато, Вие какво мнение имате, крадец ли е Бойко Борисов, корумпирано ли е управлението му?“, попита водещата Илиана Беновска. Веселин Марешки отговори, че в момента всички политици се замерят с обвинения и компромати, но важното е, че „Воля“ отсъства от тази борба. Никой от тези опоненти, които се плюят непрекъснато, не си позволява да каже и дума срещу „Воля“ за участие в корупционни сделки. Марешки заяви: „Това е нашата гордост. Другите ги оставям да се разберат кой е бил по-корумпиран, кой е бил по-малко корумпиран, ние сме нулево корумпирани и това е доказано. Ние не сме участвали в нито една обществена поръчка, в нито една далавера, в нито една „шуро-баджанащина“, в нито едно назначение на „калинки“ и с това се гордеем! Срещу това протестираха хората и дай Боже повече хора да излязат и да декларират това! Когато започваше Вашето предаване имаше една хубава реклама – България, хубава храна, хубави хора! Ами нека да има и чисти партии и чисти политици да добавим към чистия въздух, чистата природа и чистата храна!“.

   „Запомнете го това като фраза, като слоган по време на кампанията, това е много силно и вярно! Аз обичам България и много хора обичат България, ценят я и работим за нея! Но не ми отговорихте пряко на въпроса – корумпиран ли е Бойко Борисов и неговото управление? Използвахте термина „калинки“, това мисля се появи по време на втория мандат да Борисов. Как гледате на историята с „дъх на евра и мирис на парфюм на Мата Хари“ – чекмеджета и спални?“, попита водещата Илиана Беновска. Веселин Марешки отговори: „Вижте, аз разбирам, че опонентите ми се опитват да ме вкарат в кочината, която са изградили и да влезем в оплюването един на друг. Нашата кампания е свързана с това, че ние имаме какво да покажем, имаме с какво да се гордеем и няма да влезем в играта да плюем този или онзи. Ако някой има съмнения, виждате, че едни са по арестите, други ги разследват, има си органи, които се занимават и когато се произнесат, ще ги видим. Аз няма да падна на това ниво! Ние имаме много силна програма, свързана със справедливи цени на горивата, безплатни лекарства за пенсионерите, 500 лева минимална пенсия, 1000 лева минимална заплата и няма да се занимавам с това бивши политици да казват – „ти крадеш“ и да му отговарят „ама и ти краде по твоето време“! Аз не съм участвал в корупционни сделки, не съм участвал в „шуробаджанащина“ и няма да нося отговорност за другите!“.

   „Подсказвате ли ми с този не много пряк отговор, но достатъчно ясен, че вашата коалиция с Валери Симеонов клоните към това след парламентарните избори, никой не може да каже сега какъв ще бъде резултатът, че сте склонни да се коалирате с Бойко Борисов?“, попита водещата Илиана Беновска. Марешки отговори: „Не сте ме разбрали правилно! Казах, че с нашата програма абсолютно заслужаваме да сме в първата тройка на следващите избори. Но все пак „глас народен – глас Божи“. И второто, което искам да кажа, че поне едно от тези суперважни неща – безплатни лекарства за всички пенсионери и деца до 18 години, 500 лева минимална пенсия, 1000 лева минимална заплата, поне едно ако не бъде изпълнено, ние няма да участваме в никаква коалиция! Оставаме си в опозиция и се борим с българските граждани за по-добър живот в България!“.

Оценката му за президента Радев.

    „Президентът Радев, Вие се състезавахте с него. Той даде заявка, че иска втори мандат и сянката на неговия свит юмук витае на тези избори. Ще има ли някакви думи, оценки по време на кампанията за неговия мандат?“, попита водещата Илиана Беновска. Веселин Марешки отговори, че по време на кампанията едва ли, защото Радев не би трябвало да участва. Той продължи: „Този призив „Мутри вън!“, който беше толкова грозен, беше много буквално разбрна. Първо мутрите излязоха на площада и изгониха нормалните българи от справедливите протести. И второто, което сега забелязваме в предизборната борба, че президентът припозна „старите политически мутри“ и ги издигна в свои представители в парламентарната битка – Мая Манолова, Алекандър Томов-Лупи, Татяна Дончева! Това е такова падение, че не виждам накъде по-надолу! Ако това са мутрите, на които той казва „Мутри вън, излезте и се борете за власт“, аз няма как да го коментирам! Колкото по-бързо свърши мандата и забравим този президент, толкова по-добре за България!“.

   „Само да Ви поправя, юмрукът му беше насочен към „Дондуков“ 1, към Бойко Борисов!“, поясни водещата. Марешки още веднъж подчерта, че призивът на президента е довел до излизането на мутрите на площада и до претенциите на „старите политически мутри“ за властта.

Финално обръщение.

   „Финални думи за този разговор, защото ще се срещаме в ефира пак, изборите започват!“, обърна се в края на разговора водещата към своя събеседник. Марешки заяви: „Още преди да започнете аз помолих всички мои опоненти да направим отчети на свършената работа през годините, а не компроматна война и окаляне на противника. Никой не ме послуша, защото явно няма какви тези да изкарат пред обществото. Явно в тази борба ще си останем сами. Затова аз призовавам българите да мислят, българите сме мъдър народ и да направят правилния избор на 4-ти април, за да живеят по-добре и по-справедливо!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 13-ти февруари 2021 г. 

Pin It on Pinterest