Политика

Вера Александрова „Възраждане“: В област Видин има проблеми, които спешо трябва да бъдат решени

„От 32 годин гледаме как всички управляващи досега разрушават България безскрупулно. Затова повече така не може!“  – заяви Вера Александрова, водач на листата за избори за област Видин и народен представител от 49 Народно събрание пред журналисти.  Тя се фокусира върху три проблема от национално значение, които трябва спешно да бъдат решени и за област Видин. 

Повече от 50 години  съгражданите ни очакват етернитовият 55.километров главен водопровод с речно водохващане Репляна- Чупрене да бъде подменен с нов и най-накрая жителите на четири общини да са сигурни, че пият качествена вода.

Повече от 30 години се чака да бъде отворен контролно-пропускателен пункт Салаш – Ново корито.

Повече от 50 години целият Северозападен район е неглижиран по отношение на подмяната на пътната настилка.

Решението, което „Възраждане“ дава в посока за изграждане на водопроводите, които са в много тежко и окаяно състояние, е свързано с тяхното  спешно проучване и проектиране. В 49 Народно събрание стана ясно, че ВиК дружеството няма бюджет и се налага да бъде заложено в бюджета за 2025г. – допълни Вера Алесандрова във връзка с лошото състояние на главен водопровод Репляна-Чупрене. Тя заяви още, че ще продължи работата по този казус с цел изграждането на този 55 км водопровод да бъде заложено в следващия бюджет на 2026 г. и допълни, че се налага не ремонт, а спешната му подмяна. Водопроводът е планински и труднодостъпен, поради което ремонтините дейности се осъществяват изключително трудно, а пък честите ремонти през два-три дни водят до преразход на ВиК дружеството. Тя уточни, че нарезите при ремонтите на етернита биха могли да изпускат канцерогенни вещества и е недопустимо да се чака повече, защото това е изключително опасно за здравето на населението от тези четири общини – Чупрене, Белоградчик, Димово и Ружинци. 

По отношение на изграждането на КПП Салаш-Ново корито Вера Александрова каза, че е срам за управляващите досега, повече от 30 години, да не може да се изгради 5 км третокласен път, за да бъде отворен този контролно-пропускателен пункт. От проведените срещи между партия „Възраждне“ и  сръбския посланик по този казус стана ясно, че от сръбска страна всичко е готово и те чакат българската страна. Недопустимо е да се чака повече от 30 години при положение, че вече съществува проект с инвестиционна програма на Агенция „Пътна инфраструктура“, като за 2022г. е било предвидено осигуряване на проекта с готовност за доизграждане на останалите 5 км от него. – допълни Вера Александрова. Тя заяви, че ще продължи работата си КПП-то да бъде отворено и да бъде заложено неговото изграждане от страна на МРРБ в следващия бюджет за 2025г. 

По отношение на третия проблем Вера Александрова заяви, че важен приоритет за народните представители на „Възраждане“ от 05 МИР Видин е изграждането на нова пътна настилка във всички райони на областта, защото тя е на повече от 50 години. Състоянието ѝ е окаяно, разрушена е и с огромни дупки, а на места са образувани направо ями. Тя даде пример с отсечката село Новоселци – село Винарово, където четири километра пътен участък от 53 години не е асфалтиран или ремонтиран. 

Лошата инфраструктура унищожава и туризма. Туризмът е отрасъл, който носи милиарди за брутния вътрешен продукт, но както виждаме, ситуацията се влошава с всяка изминала година, а досегашните управляващи се държат  изключително безотговорно. Белоградчик и Белоградчишките скали, които са във Видинския район, част от седемте чудеса на света, са изключително важна дестинация за развитието на туризма и привличането на чужди и наши инвеститори в региона. Туристите, които посещават пещери – като Магурата, Козарника Лепеница, Венеца, преминават през ужасно разбити пътни участъци – допълни Вера Александрова. 

Решението, с което нашата държава да се превърне в една наистина конкурентна туристическа държава е свързано с влагане на значителен ресурс в подобряване на пътната инфраструктура, в рекламата на туристическите обекти, в насърчаване на дребния и среден бизнес по-малките места посредством облекчения за извършване на различен вид туристическа дейност. Необходимо е да бъдат отделени средства за реклама и популяризирането на културно-историческото наследство на археологическите обекти със стратегическа важност. Трябва да бъде приложен сериозен подход към туризма и да не се подбират хора с липса на опит и квалификация на отговорни позиции, за да бъдат качествено решени проблемите пред този сектор – допълни още тя. 

„Възраждане“ е с номер 12 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest