Политика

Венеция Нецова-Ангова: Ударихме кошер и започва активно мероприятие на прокуратурата

„След избори е нормално да се седне на масата на преговорите с всички парламентарни групи, имащи желание за разговор“, каза тя

По темите за служебния кабинет, скандалите в МВР и Агенция „Митници“ и какъв ще бъде отзвукът от тях говори депутатът от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ Венеция Нецова-Ангова в студиото на „Опорни хора“.

„Господин Гвоздейков взе своето решение и той вече не е член на „Продължаваме промяната“. Неговото участие в този служебен кабинет може да се развие по неочаквани за него начини. От една страна, ако той бъде подвластен на волята на ГЕРБ и ДПС, това е служебният кабинет в момента, той ще изпълнява тяхната воля и ще бъде асоцииран с тях. От друга страна, ако запази позиции, по-скоро, ще бъде употребен и изхвърлен. И в двата случая смятам, че негативът и щетата са за него“, каза Венеция Ангова.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя заяви, че ПП-ДБ не вярват в този служебен кабинет и е много трудно да се говори дали имат доверие на Георги Гвоздейков, защо той е направил сериозен ляв завоя със заветната цел да остане министър. Неговото оставане в служебния кабинет ще покаже какви са целите му.

Тя попита защо в обществото изтичат веществени доказателства и защо изтичат избирателно.

„Аз прочетох в медиите, че и самият Калин Стоянов е бил разпитан, но никъде не видяхме изтекъл протокол за него. Той каза, че познава обвиняемите Стефан и Мартин Димитрови от 2020 година, но до мен достига информация, че това не е така, а всъщност е от няколко години по-рано. Подозирам, че на прокуратурата и службите не им хареса, че ударихме този кошер и започнаха да жужат, когато чуха за реформи. Това, което виждам е активно мероприятие на прокуратурата и службите в предизборната кампания. Как така 30 години има контрабанден канал и нищо не се е случило? Калин Стоянов нали е бил шеф на ГДБОП? Той сигнал подал ли е до премиера, до министъра на финансите? Визирам конкретно производствата срещу Петя Банкова и Стефан Димитров във връзка с протокола, който разгледахме във временната комисия“, акцентира тя.

Гостът допълни, че не е имало натиск от страна на ПП-ДБ Живко Коцев да оттегли оставката си, но има натиск към Коцев от Калин Стоянов. 

„Хората приемат ситуацията като един предизборен сериалът, в който в момента виждаме една активна кампания срещу реформаторските сили за опазване на статуквото, в която роли играят и служебният кабинет, и прокуратурата. Подозирам, че зад тази кампания стоят ГЕРБ и ДПС, с активното участие на ИТН“, коментира Венеция Ангова.

Тя заяви, че става все по-невъзможно след изборите да седнат и да разговарят с тях, ако те стоят в тази кампания, но е нормално след изборите да се седне на масата на преговорите с всички парламентарни групи, имащи желание за разговор. Ангова подчерта, че разговорите не означават ротация или правителство, а търсене на изход от политическата криза.

Това, което виждаме, е центрофуга от скандали, в която се прави опит, както за проактивна кампания, която да е агресивна и насочена конкретно към определени лица, така и едно принизяване на парламентаризма. Имаме спор с Тошко Йорданов, защото той се опитва да принизи жените в парламента за пореден път. Аз съм излизала от трибуна да моля председателя да направи забележка на господин Йорданов, защото той си позволява да изрича епитети и да прави квалификации, не знам от каква позиция и смятам, че това е освен некоректно спрямо правилника на Народното събрание, но е и неморално“, каза депутатът от ПП-ДБ

Ангова увери избирателите, които са разочаровани от ротацията и от сглобката, че няма за какво да се притесняват и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ продължават да стоят на антикорупционна линия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest