Политика

„Възраждане“ питат КС с колко гласа може да се гласува Конституцията

Днес ще внесем искане в Конституционния съд за задължително тълкуване нормата на член 155 от Конституцията – какво е задължителното изискуемо мнозинство при приемане на трите четения на измененията и допълненията на Конституцията“, това обяви Цвета Рангелова от „Възраждане“ в кулоарите на парламента. 

Досега, до това НС, всички предшестващи изменения на Конституцията са се правили с правила, съгласно които за второ четене на измененията на Конституцията е било необходимо изискването от 3/4 мнозинство от всички народни представители. Недоумение събуди у нас обстоятелство защо 49-ото НС прие други правила и затова искаме КС да даде задължително тълкувание на това какво е задължителното квалифицирано мнозинство“, съобщи Цвета Рангелова.

По отношение на вота на недоверие и неуспешното му гласуване за пореден път, тя предположи, че „сглобката“ се клати и предстои да се види ще има ли продължение на това НС.

„Не сме част от кабинета и нямаме задължение, нито да го пазим, нито да осигуряваме кворум дали ще продължи да работи“, допълни тя.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest