Възраждане: ГЕРБ сменя директори на болници със скандални конкурси

Проф. Костадин Ангелов, министърът на ГЕРБ в оставка, непосредствено преди изборите проведе конкурси за пълна смяна на изпълнителните директори и управленски бордове на всички държавни болници.

Промените са във връзка  с приетите още миналата година поправки в закона  за публичните предприятия. Оправданието на ГЕРБ тогава беше, че няма да правят промени, защото сме по време на епидемия. Епидемия, според правителството има и днес, но защо тя вече не е пречка за смяната на ръководствата на болниците. Забележете: Болниците в България според закона са предприятия, които извършват търговска дейност. Вероятно това е причината част от новоназначените ръководни  кадри да не са медици, а администратори.

Един такъв пример е подмяната на  дългогодишният директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Бойко Коруков, който ще бъде  заменен от Любомир Пенев. Пенев е  икономист по образование и досега е бил в борда на „Майчин дом“ като административен заместник-директор.  Назначаването му на мястото на досегашния директор професор Бойко Коруков, който има огромен опит в болницата, повдига традиционния въпрос  – може ли хора без медицинско образование да управляват големи болници?Друг е въпросът, че името на Любомир Пенев – новият директор на  ИСУЛ се среща и в  управленския борд и на други търговски  дружества.

Очевиден е стремежът на ГЕРБ да запази контрола си над здравните заведения, защото предстои финансиране на здравния сектор. Той ще бъде възстановяван с пари от еврофоновете. Овладявайки болниците идващите от Европа пари отново ще бъдат усвоени от „правилните хора“, които едва ли ще ги похарчат за здравето на българските граждани. За едно такова усвояване на министърът в оставка от ГЕРБ  не са му нужни лекари, а икономисти, защото лекарят спасява живот, а за икономистът балансът трябва да излезе точен. 

Pin It on Pinterest