Валери Жаблянов: Няма „опасност“ за рождения ден на Борисов да му подарим Нинова в целофан и с панделка

Валери Жаблянов, политолог, БСП, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Необходимостта от промяна на ръководството на БСП.

    „Г-н Жаблянов, чухте ми коментара, на 13-ти юни най-сетне БСП ще има Национален съвет. На същата дата обаче Бойко Борисов има рожден ден. Да не би да се гласите да му „поднесете“ Корнелия Нинова в целофан с червена панделка, като подарък за рождения ден?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Валери Жаблянов отвърна: „Не, няма такава „опасност“, защо да му поднесем Корнелия Нинова?“. „“Опасност“ за Борисов, че ще получи Корнелия Нинова или „опасност“ за Нинова, че ще падне?“, продължи водещата. Жаблянов заяви: „Аз мисля, че политиката, която води през последните години Корнелия Нинова и в парламента, и извън него, е най-доброто за г-н Борисов! За него неприятният момент е, ако БСП се върне към себе си и започне да води една истинска социалистическа политика през парламента, аргументирано, компетентно. Всичко това е най-опасното за г-н Борисов, затова въпросът не е кой на кого какво ще поднесе, въпросът е на 13-ти юни БСП да намери пътя и да излезе от задъдената улица, в която е вкарана!“, категоричен бе социалистът.

    „Кой я вкара и кой позволи на този „кой“ да я вкара в задъдената улица? Хайде да чуем малко самокритичност, тези, които си избрахте Нинова, сега казвате, че политиката на БСП е абсолютно обезличена!“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че колегата му Атанас Мерджанов е казал, че Нинова е била избрана за председател от конгреса в резултат на сговор. Той продължи: „Разбира се мнозинствата винаги стават в резултат на сговор, въпросът е, че политиката, която след това имаше възможност да води Корнелия Нинова, която даде заявки да реформира БСП, да подмлади БСП, се оказа на края на нейния мандат в коалиция с Красимир Премянов. Тоест цялото подмладяване и модернизация на БСП стигна до коалиция с Красимир Премянов. Това е развитието на партията, затова беше амбицията да бъдат изхвърлени почти всички, които могат да предложат съвременно поведение, не банално, не „лозунгарско“, не кавгаджийско, а поведение, което стои върху традицията на БСП, която е социалистическа и парламентарна, партия, която има структури, която е представителна и която е наследник на БКП! Всичко това нещо при г-жа Нинова беше заметено, не знам до каква степен целенасочено, не знам до каква степен в резултат на политическо неумение и неподготвеност, но резултатът за БСП е драматичен, защото след 10 години в опозиция без нито една конструктивна идея за развитието на България, въпреки приетата „Визия за България“, което е пълен парадокс, между документа „Визия за България“ и подготовката за практическата политика, за да се реализира друга визия за България има една огромна пропаст!“.

   „А Вие невинен ли сте в цялата тази работа, г-н Жаблянов?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Всеки от нас, особено хора като мен, които са били част от ИБ в този мандат, имат своята отговорност за състоянието, в което в момента се намира БСП!“. Той продължи, че след евроизборите през миналата година е станало ясно, че БСП се движи по непродуктивен път, а Корнелия Нинова не може да различи социален консерватизъм от социалдемокрация и социализъм. Тогава цялата българска общественост с недоумение е следяла скандала между ПЕС и БСП. Водещата припомни, че конфликтът е бил и между председателя на ПЕС Станишев и Нинова. Гостът й се съгласи и добави, че това е довело до катастрофата за БСП на евроизборите, която вместо да има два мандата повече от ГЕРБ се хвалила, че има един мандат повече от миналите избори. Последвал е странен конгрес, на който Корнелия Нинова си е подала остаката, след което си я е взела обратно без ясни мотиви.

   „Но не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Помните ли последния пленум на БСП, от който аз Ви включих директно, Вие пак бяхте с много надежди, че ще настъпи градивна промяна в БСП. Аз тогава Ви казах една иносказателна фраза, че „извадихте голям меч, но мек и тъп“, извинете ме за това, но го повтарям – сега на 13-ти юни, разбирам, че не искате саморазправа, а искате ренесанс, отново ли мечът ще бъде „тъп и мек“?“, попита водещата Илиана Беновска. Валери Жаблянов отговори, че за да има ренесанс и ново начало в БСП, за да се представи БСП пред българското общество като партия, която може да помогне за положителна промяна, БСП трябва да извърви дълъг път. Този път не е просто да дойде нов председател, а да се осмисли пътя, вървян досега.

   „Но Вие, преди да влезете в политиката като действащ политик, бяхте, Вие и сега сте и аз се сещам, че Ви каних често и в други предавания, които съм водила, Вие бяхте един много успешен политически анализатор. Сега Ви слушам – „БСП трябва“, „трябва да се направи“. Много колективно чувам, знаете, че всичко се прави конкретно от конкретни хора. Не искам да противопоставям персони, но може би самата Нинова се противопоставя на Ваши другари, ако мога така да кажа, в това число и на Вас!“, попита водещата Илиана Беновска. Валери Жаблянов отговори, че Нинова не се противопоставя, а просто се опитва да изолира част от неговите другари. „И даже ги обвини, като Георги Гергов, че са в сговор с Борисов!“, припомни водещата. Събеседникът й отвърна, че тази изолация е била представена като опит за промяна. Той беше категоричен: „Голяма част от тези наши другари са хора с дълъг опит, етични хора и голяма част от тях даже не поставиха това пред българската общественост като някаква лична драма. Целият въпрос е, че по този начин Нинова целенасочено лишава БСП от изградените и утвърдените мъже на нашата партия!“.

   „Добре, но вие сте като „12-те разгневени мъже“ и една персона си „развява полите“ и вие нямате, няма да кажа интелектуалната, нямате волевата енергия да вземете кормилото и да подкарате колата по верния за БСП, а и за България път, защото много хора в България са с леви убеждения!“, обърна се към своя гост водещата Илиана Беновска. Той отговори, че това са хора, които имат уважение към правната норма в политиката и по никакъв начин не си представят промяната в БСП като насилствен акт. „Тоест „тринадесетоюнски преврат“ няма да има, така ли да разбирам?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че не бива по този начин да се води политиката в БСП. Според него в БСП промяната трябва да стане осмислено, но в същото време решително и радикално.

Ще се кандидатира ли за председател на БСП? Каква политика ще води, ако спечели надпреварата?

    „Но всичко това изисква конкретни предложения?“, попита водещата Илиана Беновска. Валежи Жаблянов отговори, че на първо място БСП трябва да има нов председател. „Кой, Вие ли?“, попита водещата. Гостът й отговори: „Мога да бъда и аз, може да бъде и някой друг колега!“. Той заяви, че ще се кандидатира за председателското място в БСП.

    „Тогава Вие ще се противопоставите вече на идейна основа с Кирил Добрев, за който се разбира, че и той щял да се кандидатира?“, попита водещата и поясни, че няма предвид идеологичесто противопоставяне, а сблъсък на различни идеи за развитието на партията. Жаблянов отговори, че в този процес могат да се допълват, а не задължително да се противопоставят.

   „Искате ли да кажете, че който спечели председателския пост, ще вземе около себе си, поне Вие бихте ли постъпили така, част от другите кандидати за председател?“, попита водещата Илиана Беновска. Валери Жаблянов отговори, че поне досега такава е била практиката, но не е сигурен доколко това е сполучливо. Той обясни, че години наред в партията е властвал екипният принцип, но в случая със сегашния председател той е бил използван за пълно обезличаване на колективните органи на партията и превръщането на ИБ в консултативен орган на председателя.

   „Вие, ако станете председател на БСП, ще постъпвате ли, знаете, получихме един запис от предпоследното заседание на парламентарната ви група и Вие поставихте някои много остри въпроси пред Нинова от технически и идеологически характер, но Вие ще постъпвате ли като нея, ще задържите ли тази телевизия на бял свят, ако станете председател? Ще правите ли селекция кой от вашите другари да се явява по медиите, ще имате ли говорител и „цедка“ кой да се явява в парламента на трибуната?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че преди Корнелия Нинова да стане председател на партията, такива практики почти не е имало. Той припомни изказването на предишния председател на партията Михаил Миков, че никога не е етикетирал хората и потвърди, че това е вярно. Водещата също се съгласи и добави, че такова нещо не е имало и при Сергей Станишев, както и при Георги Първанов. „Под ръководството на г-жа Нинова от БСП останаха само трите букви, това е една генерална подмяна на партията!“, категоричен бе Жаблянов. Що се отнася до това дали би запазил телевизията, той обясни, че това е въпрос на конкретни управленски решения. Той обаче подчерта, че в момента телевизията на БСП обслужва единствено и само председателя.

Кои са най-важните личностни жалони на БСП?

   „Кои са най-важните жалони в БСП, чисто личностно? Георги Гергов, който беше обруган от Нинова? Сергей Станишев, който беше обруган от Нинова? Михаил Миков, който беше заместен от Нинова със съгласието на Ваши другари? Вие, Кирил Добрев, Атанас Мерджанов, Краси Янков, Калоян Паргов, Пирински, Дъбов?“, попита водещата Илиана Беновска. Валери Жаблянов отговори, че това са политици, които допринасят за това БСП да има своя публичен образ извън това, което предлага Нинова. „Всички тези колеги, другари със своите възможности и усилия правят и невъзможното в една изключително тежка вътрешнопартийна обстановка БСП да се движи като една партия, да изглежда като една партия, търпейки непрекъснато обиди, натиск и неетично отношение от страна на председателя?“, категоричен бе той.

Коалиционната политика на БСП.

     „Добре, но защо премълчаваме, споменахте Красимир Премянов, като колаборационист с Корнелия Нинова, но премълчахте срамежливо името Румен Овчаров?“, попита водещата Илиана Беновска. Валери Жаблянов отговори, че Премянов се е появил през последната седмица в конструкцията на БСП и с голяма изненада в ПГ са разбрали, че той е коалиционен партньор на БСП. На въпроса кога е станало това народният представител обясни, че по принцип в коалицията на БСП влизат тракийските дружества и най-вероятно Красимир Премянов се явява в това качество.  „Четох, че Корнелия Нинова щяла да се коалира с 40 леви формации, зададох си въпроса и щях и Вас да питам, защото сигурно аз не знам, има ли в България 40 леви формации, или тя мисли да ги търси по света?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че това е поредната предизборна акция на Нинова. „Ние имаме вътрешнопартиен избор за председател и всичко, което се прави в момента, са предизборни акции. Фактът, че действащ председател води кампания 5 месеца преди официалната кампания е показателен за това какъв равнопоставен избор може да се проведе!“, категоричен бе той.

Ролята на Румен Овчаров.

   „Каква е ролята на Овчаров, той хем е доста критичен, той е умел политик, критичен към Нинова, но и неин защитник също?“, попита водещата Илиана Беновска. Валери Жаблянов отговори, че Овчаров е един от умелите политици в БСП с огромни познания в областта на енергетиката. „Каква е сделката тук?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че не може да каже, а това са си отношения между Овчаров и Нинова. Според него по-важно е какви са политическите аргументи на Румен Овчаров да подкрепя действащия председател, защото той е напълно наясно, че Нинова не може да изведе БСП до победен край на парламентарните избори, както и че сегашният председател изолира партията от целия политически живот в България. Жаблянов подчерта, че в мандата на Нинова начело на партията нито един сериозен ляв форум не се е състоял в София.

Каква политическа новина да очакваме от пленума на БСП на 13-ти юни?

    „Какво най-важно трябва да очакваме от пленума на 13-ти юни, казахте, че няма да „подарите Корнелия Нинова на Борисов в целофан и панделка“ за рождения ден?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че на 13-ти юни трябва да кажат, че решение на пленум на БСП на подпис не може да се взима, което е направила Нинова, с което е нарушила устава. Той продължи, че трябва да се разгледа също така как е протекла кампанията до момента, числеността на БСП с колко се разминава от фактическото положение. „Оставете, това са вътрешни неща, хората очакват политическа новина от вас! Политическата новина каква ще бъде?“, попита водещата. „Политическата новина трябва да бъде, че пленумът на БСП в мнозинството си не е позволил да бъде подменен като орган с подписка!“, заяви депутатът. „И дава старт вероятно на една оспорвана и честна предизборна кампания?“, добави Беновска. Жаблянов отговори: „За да стане честна трябва да се променят редица условия, към момента не е честна!“. „Ще ви наблюдаваме, пожелавам ви този път „мечът ви да бъде голям и твърд!“!“, пожела водещата, с което завърши разговора си с Валери Жаблянов в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 7-ми юни 2020 година.

Pin It on Pinterest