Валери Жаблянов: БСП е част от общите усилия за промяна в Европа

На 26 май България ще реши как, по какъв начин и на кого да даде преимущество да я представлява в Европейския парламент.

В последните 10 години Европейското правителство и Европейският парламент бяха управлявани от десницата, а в България през последните 10 години правителството беше съставено от десницата. Резултатите не удовлетворяват никого, особено в България. Това заяви народният представител от кюстендилски избирателен район и кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“, Валери Жаблянов.

По негови думи страната ни не е успяла да навакса изоставането си през този период. Правителството на десницата не е успяло да разработи стратегия и подход как с помощта да европейското финансиране, България  постепенно да преодолее тази пропаст, която се отворила между нас и развитите държави в Европа.

За нас изхода от това положение е солидарността в семейството на европейските социалисти и социалдемократите. С една дума на прогресивните сили в бъдещия Европейски парламент, които трябва да извършат онази промяна в политиката, която да гарантира на малките народи, на малките държави възможности за ускорено развитие, да гарантира цялостно развитие на Европейския съюз в помощ на всички граждани, да гарантира социална защита и защита на труда, да гарантира работните места в малките държави и ефективността в производствата, финансите и сигурността.

Валери Жаблянов посочи още, че България е натрупала достатъчно опит в своето членство, след влизането ни в ЕС през 2007 г.

Днес сме на прага на сериозна равносметка на постигнатото, на пропуснатото, на това, което България направи благодарение на ЕС и на това, което не можа да направи.

За съжаление не можахме да се придвижим напред от последното място по доходи, по икономическо развитие. Липсата на национална стратегия, липсата на правителствена политика е в основата на това България да не може да реализира ръст в развитието си по такъв начин, че ние да постигнем някои от средните за Европа критерии в икономическото и финансово развитие.

БСП е част от общите усилия на социалистите в Европа за промяна и на Европейския съюз и на България. Интересът на България диктува на тези избори европейската левица да спечели мнозинство, с което да може да повлияе на състава на бъдещата европейска комисия, да бъде избран председател на Европейската комисия, който да бъде от партиите на социалистите и социалдемократите, категоричен беше Жаблянов.

Той посочи още, че днес БСП гледа на Европейските избори като една възможност българското общество да покаже чрез гласуване на правителството и на управляващото мнозинство, че днешните, сегашните възможности на дясната политика в България са изчерпани като потенциал за развитие.

Очакваме активност от нашите съграждани, очакваме подкрепа за листата на „БСП за България“ на № 18, защото по този начин може да се сложи началото на една промяна в нашата политика, в начина, по който се управлява българската държава.  

Жаблянов е категоричен, че БСП е политическата партия, която има и кадрови и идейни възможности да извърши промяна в сегашната политика и допълни, че България е изостанала много в своето развитие.

Около 2 млн. българи са напуснали България, за да работят в други държави за по-високо възнаграждение, за по-добри трудови условия.

Кандидатът за евродепутат от „БСП за България“, Валери Жаблянов посочи още, че като народен представител от Кюстендилско е запознат с проблемите в региона.

За съжаление 2 години, откакто е това парламентарно мнозинство почти нито един от въпросите не е решен. Обезлюдяването, проблемите в селското стопанство, проблемите от регионален, от местен характер, всичко онова, което засягаше ролята на държавата в икономическия и обществения живот остана същото, обяви още Жаблянов, който може да бъде подкрепен на предстоящите евроизбори  с № 18 в бюлетината и преференция 113.

Малко след изявлението си кандидатът за евродепутат проведе среща с общинския лидер на БСП – Кюстендил, Росен Димитров и активисти от партията.

„Аз се надявам, че след избора на нашите български евродепутати, отивайки там, вече ще се загърбят всички политически принадлежности, за да се работи в името на нашата държава“, заяви и председателят на БСП – Кюстендил, Росен Димитров, който призова за по-голяма активност на предстоящия вот на 26-и май. 

 

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest