В ПАСЕ Богданов защити българската позиция в спора с РС Македония

По време на онлайн заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа народният представител от ВМРО Красимир Богданов защити българската позиция в спора с Република Северна Македония.

Поводът беше обсъжданият Меморандум по постмониторинговия диалог с България и други европейски страни.

В позицията, относно спора с РСМ Богданов, който е зам.-ръководител на българската делегация в ПАСЕ и член на Групата на европейските консерваторите и демократичния алианс, се каза:

Господин президент,

Уважаеми колеги,

Бих искал да коментирам доклада на г-н Йенсен по отношение текста на точка 142 от Меморандума относно отношенията между България и Република Северна Македония.

Преди всичко бих искал да припомня, че България допринесе значително за признаването на тази нова държава в 1992 г.,

за признаването на нейната независимост, териториална цялост и граници, за преодоляване на гръцкото ембарго, за въоръжаването на нейната армия по време на кризата в Косово, за облекчаването на проблема с косовските бежанци чрез построяване на бежански лагер. България винаги е подкрепяла европейската перспектива на Република Северна Македония.

България не е блокирала приемането на преговорната рамка за Република Северна Македония. Просто я отложи, за да се осигури гаранция, че няма да възникнат бъдещи безсмислени спорове между държава кандидат и волята на държава член. Не искаме да внасяме двустранни спорове в ЕС.

Аз представлявам българската партия ВМРО, която е основана от българи от географския регион Македония през 1893 г.

Днес на семейно ниво повече от половината българи са роднини на около половината от гражданите на Република Северна Македония. Над 100 000 български граждани живеят в тази съседна държава, което е потвърдено

чрез документи, удостоверяващи техния български етнически произход.

Нека бъда кристално ясен. България не възразява срещу волята на гражданите на днешната Република Северна Македония да имат своя нация, отделна от българската. Ние обаче имаме общи предци и общи герои, които не са само такива за нашия съсед, но са и наши, български предци. Тези предци са се идентифицирали като българи и днес ние възразяваме да се променя тяхната самоличност след смъртта им. Затова и ги определяме като наши общи предци.

Поради това не смятаме за възможно да приемем претенции за създаване на българска територия на т.нар. македонско малцинство. То би било форма на социално инженерство от XX век.

Надявам се на Вашето справедливо и рационално разбиране.

Благодаря!

Pin It on Pinterest