В нощта Кадир 2 000 души се събраха на ифтар в Момчилград

Над 2 000 души събраха на благотворителна вечеря – ифтар на централния площад в Момчилград в свещената Нощ Кадир. Това се случва за първи път от 2019 г.

Кадир8

Заради световната пандемия от коронавирус през последните 2 години ифтари не бяха организирани, а вместо това беше раздавана храна на социално слаби и възрастни жители на общината. Тази година традицията беше възстановена.

Кадир11

Благотворителната инициатива беше организирана от община Момчилград със съдействието на почетния гражданин Фуат Гювен, Сдружението на момчилградчаните в Бурса, Асоциацията на балканските и румелийските индустриалци и бизнесмени.

Кадир1

Много жители на Момчилград и общината се събраха и седнаха на обща вечеря, независимо от техния етнос и религия.

Кадир2

Официални гости на ифтара бяха заместник-председателят на Народното събрание Мукаддес Налбант, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, кметът на Кърджали и заместник-председател на ДПС д-р инж. Хасан Азис, депутатът Адлен Шефкед, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминфенди , областният лидер на ДПС Ресми Мурад.

Кадир3

Тук бяха също почетните граждани на Момчилград Фуат Гювен и Хасан Йозтюрк, кметове на съседни общини, представители на побратимени общини и изселнически организации в Турция.

Кадир4

„Отбелязването на Нощта Кадир е примерът, който задават Момчилград и нейните граждани за толерантността и заедността. Особено съм горда, че тук на площада мюсюлмани и християни сядат на обща трапеза, както са го правели в продължение на векове насам в мир и разбирателство. Ние споделяме както празниците си, така и несгодите. Важно е винаги да пазим човещината и да се подкрепяме взаимно“, заяви в приветствието си кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Кадир7

Поздрав към насъбралите се хора отправи и кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

„Нека тази вечер всички покажем, че Момчилград както може да бъде борбен, както може да отстоява своите права, както може да се бунтува, така Момчилград вече толкова години показва своето единство и толерантност, когато празнува своите празници заедно. Искам този модел на толерантност да пребъде във времето, да продължаваме да празнуваме своите празници общо за благото на нашата родина България“, заяви д-р инж. Хасан Азис.

Кадир

Част от храната, подготвена за ифтара, беше раздадена на нуждаещи се, които нямаха възможност да присъстват на вечерята.

Pin It on Pinterest