Тръбите от Интерконектора Гърция-България са пълни с пясък, кал и камъни, така могат да избухнат при бъдеща експлоатация. Отговорност носи за изпълнителния директор на „Ай Си Би Джи“ Теодора Георгиева

Тръбите от Интерконектора Гърция-България могат да избухнат, ако има пясък, кал и камъни и отговорност за това е на изпълнителния директор на фирмата, която изпълнява проекта за газовата връзка Гърция-България, Теодора Георгиева. Това каза пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. От негова проверка на терен става ясно, че въпросните тръби на съоръжението не са затапени, потънали са в кал и мръсотия. Това, коментира Петков, сочи ясно абсолютната незаинтересованост на „Ай Си Би Джи“ от изграждането на конектора и поставя под съмнение сигурността на бъдещия газопровод. 

„Песъчинки, кал, пясък, камъни, ако са в тръбите, при съответното налягане, те просто могат да избухнат. Кой носи отговорност за това – г-жа Теодора Георгиева. Нейната смяна е въпрос на 5 минути“.

Впечатленията от общата информация за междусистемната газова връзка Гърция-България на страницата на дружеството сочи безстопанственост и поставяне под съмнение на сигурността на газопровода, когато бъде изграден, от налягане и взривяване на тръбите, посочи Петков и добави, че във въпросния материал е описано, че автоматичните газоразпределителни станции за Димитровград и Кърджали са отпаднали от работния проект, поради липса на интерес за присъединяване. 

„Имам основание да твърдя, че това е гнусна лъжа. Написал съм писмо до кмета на Кърджали заявление за достъп до обществена информация. В него питам при какви условия община Кърджали се е ангажирала за съдействие за изграждане на газопровода, предоставени ли са земи, ако са предоставени, при какви условия, най-общо казано, и до какви социално-икономически щети ще доведе свалянето на автоматичните газоразпределителни станции Кърджали в средносрочна перспектива. Проучванията на нашите експерти показват, че в момента Кърджали има 64 точки с готовност за преминаване на газ“.

Румен Петков изрази надежда бързо да получи отговор от кмета на Кърджали, за да го предостави на министъра на енергетиката и да е ясно, че Теодора Георгиева и цялата управа на „Ай Си Би Джи“ лъжат по най-циничния начин. 

„Продължава да виси въпросът къде е отразено в бюджета на проекта отпадането на двата автоматични газоразпределителни станции Кърджали и Димитровград. 9 млрд. евро. Никой не отговаря“. 

Pin It on Pinterest