Тони Попов: Хората в „Люлин 1“ са недоволни, че непрозрачно се прокарва проект за строеж на комплекс от 7 сгради с търговски център

Калоян Паргов: Гражданите в „Люлин“ 1 справедливо протестират срещу застрояване на поляната им

Хората в жк. „Люлин 1“ са недоволни, че непрозрачно се прокарва проект за строеж на комплекс от 7 сгради с търговски център. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на БСП – Люлин Тони Попов по повод проведената среща с жители на жк. „Люлин 1“ заради тяхното недоволство от планирания строеж.

Той взе участие в събитието заедно с председателя на БСП – София Калоян Паргов и Мая Александрова, която бе кандидат за кмет на района от БСП..

„Смисълът на срещата беше да дадем трибуна на гражданите на жк. „Люлин 1“, които през последните години доста пъти бяха игнорирани от местната администрация в лицето на Район „Люлин“ към Столична община. В момента се опитват да прокарат един инвестиционен проект в един парцел в междублоковото пространство в жк. „Люлин 1“, който в голямата си част е законен проект. Той е включен в плана за застрояване на столицата – урбанизирана територия е, но всичко по този проект се извършва непрозрачно. Опитите за обществено обсъждане, което към настоящия момент са обявили да проведат, са проформа опити. Отделно от това до голяма степен се опитват да настроят живущите в района срещу собствениците на парцелите. Това е и тактиката на администрацията на Столична община – да се извършват до голяма степен инвестиционни проекти без да има съответното съгласие на гражданите, или ако го има, то да е проформа. Ние към момента се опитахме и мисля, че успяхме да дадем трибуна на хората да изразят тяхното недоволство“, посочи Попов.

„На срещата бяхме поканили експерти в областта, наши общински съветници, които са ангажирани с този проблем, за да можем в детайли да разгледаме случая и да проверим документално и юридически дали всичко е издържано. Утре ще предоставим допълнителна информация на обсъждане, което е планирано за 17.00 часа в 90 СУ в жк. „Люлин“. Неслучайно е насрочено за 17.00 часа. Много от работещите млади хора няма да успеят да присъстват, а и нямат информация за самия проект. Няма как да оспориш нещо, за което няма как да се аргументираш. Отсрещната страна разполага със съответните документи, подкрепени от архитекта на жк. „Люлин“ и Столична община“, каза още Попов.

„Става въпрос за комплекс от 7 сгради с търговски център в комплекса. Това, което притеснява хората, е, че пространството е голямо и може да подлежи на застрояване, но не в този обем, в който е по проект. Хората ги притеснява това, че с реализацията в обема, в който е посочен, това страшно много ще заеме междублоковото пространство. Там има и стадион на това място, който години наред не се поддържа от общината, а и терените са частни. Една част от терена е градинка с дървета. При такова застрояване инвеститорите застрояват основната част без да мислят за ландшафта около обекта, а това е ангажимент на общината. Не са предвидени достатъчно паркоместа и това ще доведе до един страхотен проблем, свързан с паркирането, който и в момента го имаме. Хората ги притеснява липсата на пространство, което ще ограничи възможността за разходка и спортуване. Те претендират да се реализира в по-малък обем и всичко това да стане с тяхното съгласие. В повечето случаи администрацията не търси контакт с хората, за да постигнат общо решение, а просто ги уведомява за това, което са решили с инвеститорите. Трябва да сложим край на тази порочна практика“, каза още председателят на БСП – Люлин

„Администрацията в лицето на Столична община и Район „Люлин“ трябваше още в началото при проявяването на инвеститорски интереси, да организира такава среща на терен и да разговаря с хората, както ние днес го направихме. Събраха се над 200 човека, дори имаше в един момент затваряне на бул. „Сливница“. Спонтанно се случи това. Хората са страшно разочаровани и недоволни от липсата на ангажимент от страна на администрацията, че не ги канят на среща, за да се обсъди с тях какви са намеренията на инвеститора. Именно администрацията и държавата гарантират този момент. Инвеститорът годи единствено собствения си корпоративен интерес. Има съмнение от страна на живущите в района, че се извършва нещо нередно. Проектът в голяма си част е законен, но има елементи от него, които притесняват хората и това, че се извършва нещо непрозрачно. Ако се реализира в този обем, това ще застраши ландшафта на междублоковото пространство. Плътността на застрояване тук е важна. Трябва да се разясни на хората. Нека да се облагороди, но не и в този обем, както е в настоящия проект. Поели сме ангажимент пред хората и няма да отстъпим“, допълни той.

Калоян Паргов: Гражданите в жк „Люлин“ 1 справедливо протестират срещу застрояване на поляната им

Гражданите в кж „Люлин“ 1 справедливо протестират срещу застрояване на поляната им. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов.

„Това е поредният сходен проблем в София, свързан с т.нар. уплътняване на територията или по нашенски – презастрояване на територията, което предизвиква недоволството на живущите наоколо. На протестите бяха доста хората, които живеят наоколо и с право имат свое виждане за развитие на това пространство, като хора, които живеят в близост до него“, каза още той.
Калоян Паргов обясни, че когато балансът и комуникацията са нарушени, се получават гражданските недоволства и протестите.

„В цяла София има такива проблеми. Собствениците на имоти са си извадили напълно законни разрешителни, имат проекти и е нормално да искат да пристъпят към извършване на инвестиционни действия, съгласно устройствените планове. От друга страна гражданите справедливо протестират срещу застрояване на поляната им в случая, или игрището им, или детска площадка, или нещо подобно, тъй като те, като живущи наоколо, също искат да имат своето виждане за развитието на територията. Когато този баланс е нарушен, а той със сигурност е нарушен, защото комуникацията между Общината, потенциалните инвеститори и граждани е нарушена и тя никога не е съществувала, включително и при т.нар. обществени обсъждания за намеренията какво да се прави с една или друга част и територия, се получават точно тези граждански недоволства и протести“, допълни той.

Pin It on Pinterest