Теодор Славев: Не чух нищо от г-н Трифонов за националните задачи на бъдещия кабинет

Оттук нататък трябва да видим дали въобще ще се седне на маса за някакви преговори, зааяви политологът

Това, което направи Слави Трифонов, е може би възможно най-добрият вариант за „Има такъв народ“, защото стопира всякакви медийни спекулации по темата във възможно най-начален етап. Това каза политологът и анализатор Теодор Славев пред радио „Фокус“.

„Оттук нататък трябва обаче да видим дали въобще ще се седне на маса за някакви преговори, защото това са двата сценария, след като се задейства конституционната процедура и се състави Народно събрание. Т.е. дали ще бъдат поканени останали партии да се коментира по някакви приоритети на политики, дали ще има някаква декларация, меморандум, дори да не е подробна управленска програма, защото тя предполага силен коалиционен формат“, обясни той.

„Персоналният състав е само част от нещата. Другата и съществена е какви политики ще се реализират. Българите са в едно неведение какво точно ще се случва от ден първи“, отбеляза Славев.

„Бяха представени няколко приоритета, само че – съжалявам, че ще го кажа, но това не може да са национални задачи, това не може да са управленски цели. Хубаво детски градини, хубаво медицински хеликоптери и друго, но ние не избираме правителство само, за да имаме хеликоптери и детски градини. Липсват ни въобще разговорите по големите теми. По отношение на съдебната реформа – закриването на Специализирания съд и прокуратура, което между другото, се подкрепя от доста партии, т.е. ми се струва, че там ще има мнозинство. Има и много други детайли. Да не говорим и за другите системи. Така че това е по-важното и което заслужава обществото. И от това зависи дали ще има кабинет“, посочи политологът.

Теодор Славев допълни, че тези избори поставят рекорд по ниска избирателна активност. „На тези избори въобще не се говореше за идеи и за политики. Качествени дебати не се състояха и това отблъсна избирателите“, посочи той.

По отношение на машинния вот Теодор Славев посочи, че той много улеснява гласуването, но от друга страна ЦИК не е положила достатъчно усилия за разяснителна кампания. „По-възрастните хора имаха притеснения от това да излязат и да гласуват с машина. Техническият прогрес не замества демокрацията. В крайна сметка, дори хора с по-ниска грамотност, по-ниска степен на образование, те имат право на глас и те също трябва да могат да го упражнят“, заяви Славев и добави, че за в бъдеще е необходим сериозен анализ как да се води една такава кампания за машинното гласуване.

Pin It on Pinterest