Търсим отговори на важни въпроси

от проф. Любомир Халачев

Скъпи приятели,

Крайно време е да потърсим отговори на принципни въпроси, защото другите въпроси пред България са толкова много (справка – работата на новия парламент) че техните отговори сигурно ще ги чакаме след години.

Интерес представлява фактът, че правителството в оставка сякаш не се интересува от принципните въпроси, то се задоволява да се кара с партиите на протеста и да ги обвинява в престъпно безделие. Но в същото време важните въпроси, които те трябваше през цялото време на своето управление да следят, остават не само без отговор, те остават без внимание.

Става дума за два същностни въпроса – кога ще влезем в Еврозоната и кога ще влезем в Шенгенското пространство. Спомняте си, че до преди няколко години тези въпроси стояха с удивителна строгост пред нашето правителство. След това изведнъж изчезнаха от полезрението както снегът през април – стопиха се пред погледа ни. Защо? Защото, за да отговорим на тези въпроси, трябва да решим два проблема. Само два – не пет, не десет,  само два. И тогава нещата ще си дойдат на мястото. Само, че за правителството в оставка решението на тези проблеми се оказа непосилно тежко – и те тихомълком ги заметоха под килима на времето.

Проблем номер едно – трябва да се преместим от  44 място (предпоследно в ЕС), поне на 33 място, като Португалия, в индекса Усещане за корупция на Transparency International.

Проблем номер две – трябва да се преместим от почетното 112 място поне на 67 място в класацията Свобода на словото. Ще попитате – защо 67 място? Ами, защото Хърватия е на 68 място, все пак, да не сме съвсем на края.

Колкото и да ви се вижда странно, ако успеем да направим тези две движения в европейското пространство, които на пръв поглед не са свързани нито с банковата система, нито с икономиката, нито с работата на граничната полиция, ще видите как изведнъж, като с магическа пръчка, всички ще започнат да се отнасят с нас по друг начин. Няма вече да има нужда да правим стотици милиони подаръци на някои банки, които не се чувстват сигурни, няма да има нужда да строим огради за десетки милиони, които да пречат на дивите прасета  да се движат свободно по земята, няма да има нужда да правим общонационални брифинги (каква красива дума!) при залавянето на всеки контрабанден автомобил. С две думи, ние изведнъж ще се окажем в едно прекрасно място, обкръжени от добри и усмихнати съседи.

Ще попитате – какво трябва да се направи, за да достигнем този идеал. Ето това е хубав въпрос, направо за милион. Само, че на него трябва да отговори правителството – това което е в оставка или някое бъдещо. Но най-важното – не трябва да му даваме да се отклонява от отговора на въпроса. Трябва да  напишем с големи букви двата основни проблема и да ги сложим пред вратата на правителствените сгради. Да ги гледат и да знаят – докато не решат тези проблеми, няма да ги оставим на спокойствие.

Pin It on Pinterest