Политика

Таня Найденова: Регистрацията на 3-ти март не е просто злоупотреба с власт, а опозоряване на държавата, нейните институции и национални символи

Председателят на Патентното ведмство упорито отказва да даде обяснение за регистрацията на марките „Движение Трети март“ и „ПП 3-ти март“ от Весела Лечева

.Марки, които са подадени с искане за запазване в един и същи ден (5.08.2023) и по безпрецедентен начин са получили регистрация в един и същи ден (4.12.2023). Съгласно указания за експертиза на марките в „Европейската служба за регистрация на марки“,такива случаи като религиозни, национални символи с духовна и политическа стойност трябва да се иска от подателя допълнителни доводи за регистрацията на марката или служебна експертиза какво налага регистрация на национален празник. Такава не е правена. 

В случая възникват все повече съмнения за участието на председателя Владя Борисов в създаването на политическия проект на президентството.  

Важно е да се отбележи, че Борисова е назначавана два пъти за председател на Патентното ведомство (без да отговаря на законовите изисквания за 10 годишен стаж в сферата на индустриалната собственост) от служебните кабинети на Румен Радев. Това винаги е една от незабавните смени осъществявани от служебните му премиери (Стефан Янев, Гълъб Донев). На първо заседение на служебния Министерски съвет!  

Напомням, че това не е първата подадена регистрация за политически проект на президента. Марката „Продължаваме промяната“ също е подадена от Даниел Лорер при Борисова (септември 2021). И тогава тя не спазва нормативната база за проверка по процедурата за регистрация на ПП. Тя се обжалва от Йордан Йорданов от Добрич. 

Днес се разбира с какво е толкова ценна и важна Бориславова за президента Радев и политическите му проекти.  

Неправомерната регистрация на националния празник на Република България поражда серия от въпроси за дейността на Патентното ведомство по време на служебните управления. Връзките са многопластови. 

Не свършват само с партийни регистрации. 

Вярно ли е, че служители на дирекция „Протокол“ на президентството са обучавали служителите на Патентното ведомство на протокол и церемонил по време на служебния кабинет на Гълъб Донев?  Ако това се докаже и като добавим факта, че националния празник е запазен в раздела с вариатетни и шоу програми, нещата около дейността на Патентното ведомство във връзка със създаването на партия от президентството, придобиват все по-бутафорни измерения. Това не е просто злоупотреба с власт, а опозоряване на държавата, нейните институции и национални символи.  

Таня Найденова (Председател на Патентно ведомство, 2014-2015, 2022)

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest