Султанка Петрова: Домовете трябва да се затварят веднага при нарушение

Ситуацията е много притеснителна, тя залага възможности за некоректност и на други места, законът за социалните услуги трябва да се промени основно, казва д-р Султанка Петрова

Пожар в старческия дом „Св. Георги“ във Варна отне живота на четирима, други са хоспитализирани. Това е един от многобройните инциденти в такъв тип заведения в последните години. Защо и на какво се дължат те, къде са пропуските и какво трябва да се направи. Clinica.bg говори по темата с д-р Султанка Петрова – бивш заместник-социален министър и депутат.

Проблемите в старческите домове не са от днес, не са и от вчера. Те са много и се дължат на комплексни причини – и на недостатъчно средства, и на необучен персонал, и на пробойни в нормативната уредба.

В тях работят неподготени професионално хора,

а като цяло желаещите да постъпят на работа са малко и подборът е занижен. Като се има предвид всичко това, ясно е защо няколко пъти дом „Свети Георги“ е в нарушения, последното от което завърши с четири човешки жертви и настанени в болница обгазени от пожара. Ремонти на парче в случая не са достатъчни. Нещо повече, те биха били напълно безполезни. Необходима е цялостна промяна в Закона за социалните услуги, както и много строг контрол от страна на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за качество на социалните услуги.

Общините също могат и трябва да осъществяват

контролна роля. Когато една община допуска разкриването на дом за възрастни хора на нейна територията, най-важното нещо е да изисква документите, за да се види има ли необходимия лиценз или не. Сега нещата са в омагьосан кръг – домът „Свети Георги“ няма лиценз, той му е отнет, но никой не го проверява, никой не иска закриването му, той продължава да работи. Общината не може да не е знаела и да не знае, че тази социална услуга е без лиценз. Недоумявам, как тя позволява това да се случва. При такова нарушения би следвало самият контролен орган да има право да спре такъв обект от експлоатация.

Този пропуск в нормативната уредба да се поправи

още повече, че проблемите с дом „Свети Георги“ не са отсега. При първия случай преди години собственикът обжалваше отнемането на лиценза, а сега домът въобще работи без такъв. Ситуацията е много притеснителна, тя залага възможности за некоректност и на други места. В същият този дом са настанени хора с увреждания, с деменция и психични проблеми – нещо, което е забранено. Тези групи от хората имат съвършено различни потребности и нужди от различен тип грижа. В социалните услуги има неща, които следва да бъдат прецизирани до максимална степен.

Когато става дума за възрастни хора, трябва да бъдем

още повече нащрек, защото възрастното население в страната става все повече. От тази гледна точка у нас трябва да се създават добри социални услуги, свързани с подкрепа не само в домовете за стари хора, но и вкъщи, и да се създават мобилни групи за помощ. Като се има предвид всичко това, пределно ясно е, че Законът за социалните услуги трябва да бъде отворен и поправен изцяло. На Агенцията за качеството на социалните услуги трябва да се даде възможност при случаи, като този в „Свети Георги“ да действа мигновено, като го затваря веднага. Не се ли направи това, такива и подобни на тях случаи няма да са рядкост и занапред.

Pin It on Pinterest