Стоян Мирчев: БСП ще направи възможното да участва в продължаващите разговори с ИТН – и да се опита да подкрепи правителството на промяната

По време на пленума обсъждахме разговорите в президентството и официалната нс среща с ИТН.

БСП ще направи възможното да участва в тези продължаващи разговори с ИТН – и да се опитаме да подкрепим правителството на промяната. Имаме 5 приоритета, по които нашите експерти ще водят разговори. Социалната сфера е най-важна за нас – доходи, грижа за младите, повишаване на пенсиите.“  Това заяви членът на Националния съвет на БСП Стоян Мирчев в „Неделята на Нова“. Като други важни сфери Мирчев отбеляза здравеопазване, образование, връщане на законността в България, борба с корупцията, развитие на икономиката. 

По думите му левицата има две „червени линии“ – крайният либерален модел, не са съгласни с приватизацията на ББР и даване на концесии на „Автомагистрали“. 

Друга важна тема за БСП е позицията за Северна Македония. Според Мирчев от левицата приветстват членството на съседката ни в ЕС, но това не може да става на база компромиси с българската история, самосъзнание, култура.

„Промяната на модела не може да се случи без БСП – няма да бъде промяна, а подмяна“, смята социалистът.

Той коментира, че е важно да стане ясно дали има допирни точки между преговарящите, а след това да се видят и хората, които трябва да изпълнят задачите. Тогава Националният съвет на БСП ще се събере отново, за да заяви дали ще подкрепи кабинет или не.     

По темата за разделението на партиите на такива на „протеста“ и на „статуквото“, членът на ИБ подчерта, че е нужно елементарни разделителни линии да бъдат премахнати, за да бъде продължено напред.

Протестът пред „Позитано“ 20 Мирчев коментира така: „Опитват се да отклонят вниманието от важната тема – ще има ли правителство, какви политики и приоритети ще има то. Това беше псевдопротест – имаше около 50-60 човека. Имаше трима души, които в кампанията не сме ги виждали, въпреки че могат да допринесат за партията. Много интересен атестат е за това в чий интерес работят.“

„В ключов момент се намира някой да направи пърформънс, за да не се занимаваме с важната тема“, смята Мирчев. По думите му през последните 4 години на битка на левицата срещу порочния модел на управление, хора като Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Калоян Паргов, не са били чути да критикуват управляващите от ГЕРБ в медийното пространство, а собствената си партия.

„Основният враг в България е бедността и корупцията“, категоричен е Мирчев.

Pin It on Pinterest