Стоян Мирчев: 45-тото НС може да се справи с основни проблеми и да сложи началото на истинското разобличаване на модела „Борисов“

Изчистването на избирателните списъци и актуализация на бюджета са приоритети пред парламента сега

Темите против модела „Борисов“, по които партиите имат допирни точки – справяне с кризата и създаването на предпоставки за честни избори

„Разочаровани сме, защото от действията на г-н Трифонов се разбра едно – той няма желание да сменя сегашния модел. Срещу този модел се борихме всички – и БСП като системна партия, която беше и на протестите, и в парламента.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев по БТВ по повод изявлението на лидера на партия „Има такъв народ“ /ИТН/ за връщане на проучвателния мандат за съставяне на правителство. Мирчев обърна внимание, че Трифонов и партията му не са били на жълтите павета по време на протестите.

Депутатът от левицата посочи, че първата стъпка, която е трябвало да бъде направена, е гласуването на мораториума, предложен от БСП.  По думите му обаче мораториумът е бил забавен с една седмица заради ИТН и другите нови партии. През тази една седмица са били направени много назначения от страна на ГЕРБ.

По отношение предложенията на левицата за промени в Изборния кодекс, Мирчев припомни, че активната регистрация е едно от най-важните условия за честни избори според БСП, за съжаление, това тяхно предложение е било отхвърлено по време на заседанията на правната комисия в парламента. 

От „Има такъв народ“, според на Мирчев, се интересуват от това да вземат стъпки, за да имат предимство на изборите, а пред България има по-големи проблеми. И още, че т.нар. „нови партии“ с действията си участват в бетонирането на Борисов във властта. В същото време има няколко теми, по които всички, които са против модела „Борисов“, имат допирни точки и по думите на депутата е имало възможност да бъдат приети и да се справим с кризата, и да се създадат предпоставки за честни избори. Сред тези теми са изчистването на избирателните списъци и актуализация на бюджета.

„В момента 45-то Народното събрание има потенциала поне за няколко месеца да се справи с 2-3 основни проблема и да сложи началото на истинското разобличаване на модела „Борисов“ и борбата, и справянето с него. Отказваме се от това, за да отидем на избори. В 46-то Народно събрание може „партиите от протестите“ да са по-малко, а за сметка на това да влязат „патериците“ на Борисов и да дойде „Борисов 4″ на бял кон. Това се случва на практика“, коментира Мирчев.

Той добави още, че „скамейката от кадри“ на Слави Трифонов се е оказала „много „къса и това е един от проблемите. „Едно е да правиш шоу със сценаристи, друго – политика“, изтъкна социалистът.

Стоян Мирчев е убеден, че Слави Трифонов показва, че няма подготовка и е влязъл със съвсем други цели в този парламент.

В случай на връчване на мандата на БСП от страна на президента, Мирчев коментира: „Ще съберем органите си и ще се проведат разговори, ще се вземе решение – това решение ще е обосновано напълно, а няма да е някакво фейсбук видео на шоуто на Слави“.

Pin It on Pinterest