Столичани се обединяват срещу презастрояването в София

Представители на няколко инициативни комитета отиват при Фандъкова с искания срещу бетонирането на града

Безпрецедентно обединение на различни инициативни комитети в София срещу презастрояването на града бе обявено преди дни. Представители на няколко активни граждански организации от различни квартали на столицата, които се борят от години срещу застрояване в районите им с протести или подписки, ще се срещнат в четвъртък на ул. „Московска“ 33, за да представят исканията си пред общината. Инициативата, наречена „Обединена София“, приканва всички потърпевши и съпричастни да дойдат от 9,30 ч. пред столичното кметство и да заявят исканията си за спиране на презас-трояването в София и срещу строителството в парковете и междубло-ковите пространства. В новото обединение са се включили комитети и инициативи от „Овча купел“, „Дианабад“, „Лозенец“, „Младост“ и други.

Във вече подготвените точки с искания „Обединена София“ заявява, че този състав на Столичния общински съвет е изчерпал доверието на хората и важните решения за града трябва да се вземат от бъдещите съветници. Затова инициаторите настояват до края на мандата на настоящия СОС да не се приемат подробни устройст-вени планове, които предвиждат мащабно застрояване. Активистите настояват още да се направят изменения в самите процедури по приемане на устройствените планове, тъй като в момента обществените обсъждания са проформа и мнението на хората рядко се взема предвид.

Гражданите искат кметът Йорданка Фандъкова да ги подкрепи в предложението им към депутатите да се приемат спешни промени в Закона за устройство на територията и в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които да предвиждат по-големи отстояния между сградите. В тях също така трябва да бъде записано нереализираните устройствени планове, надвишаващи максималните нива за плътност и интензивност на застрояване, да се преработят.

Реституцията на земите е друг проблем, на който трябва да се наблегне, смятат от неправителствените организации и затова настояват за пълна проверка на върнати, продадени и заменени имоти в парковете и урбанизираните територии.

ДЕСИ ВЕЛЕВА, 
вестник „Дума“


Pin It on Pinterest