Столичани негодуват от лятното разписание на транспорта

Справка в сайта на ЦГМ показва, че най-засегнати от разреденото разписание този сезон ще са автобусите до квартали като Бистрица, Бояна, Драгалевци и т.н.

Лятното разписание на градския транспорт в София, което Столичната община въвежда за поредна година, отново ще донесе неудобства за столичани. От вчера броят на автобусите, трамваите и тролейбусите в града е намален с 20 на сто, а възстановяването на нормалния график ще се случи от 1 септември. Разредени са и влаковете на метрото. От Центъра за градска мобилност ежегодно поясняват, че редуцирането на превозните средства се прави заради намалелия брой на пътниците в сезона на отпуските. Оттам уверяват още, че при най-често използваните линии увеличаването на интервала на движение на колите ще е съвсем минимално. През 2017 г. обаче Би Ти Ви излъчи репортаж, че в разгара на лятото пътници са се били, за да влязат в автобус 111 и че хората едва дишат в претъпканите автобуси. От Столичната община тогава отговориха, че са разбрали за проблема от репортажа и че в отговор пускат по линията повече съчленени автобуси.

Справка в сайта на ЦГМ показва, че най-засегнати от разреденото разписание този сезон ще са автобусите до квартали като Бистрица, Бояна, Драгалевци и т.н. Доста нарядко ще са превозните средства и по линия 84, която обслужва терминал 1 на аерогарата, до който няма метро. В доста натоварения пояс от 10 до 16 часа например колите по линията ще са само две на час. 

***
ОБЕЩАНИЯ

Кметът Йорданка Фандъкова ще предложи Столичният общински съвет да гласува споразумение за вдигане на заплатите на шофьорите в градския транспорт с 10% в три поредни години. Предложението се появява след среща на Фандъкова с ръководствата на КНСБ и „Подкрепа“. Първото увеличение се предвижда да е от 1 март 2020 г. В момента основната заплата в градския транспорт е 1150 лв., а средното възнаграждение е 1800 лв., в което влизат и парите за стаж, за храна, премии за добра работа и приходи от продажба на билети.

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ,
вестник „Сега“


Pin It on Pinterest