Стефан Бурджев: Тези избори бяха ехо на модела „Цветанов“

„Да, има синхрон между позицията БСП и презиндента и той е на база конституционния принцип и неговото спазване“.

Това каза народният представител от „БСП за България“ Стефан Бурджев пред НТВ. Той коментира избора на Иван Гешев за главен прокурор и последвалото връщане на кандидатурата на Гешев от президента. „Това, че правителството не използва конституционната си възможност да излъчи кандидатостави привкус на задкулисни договорки. Позицията на БСП е, че състезанието с един състезател не е демократично състезание“, каза още депутатът.

Според него манипулациите на тези местни избори никога преди не са били на такова грандиозно равнище. „Намеси се купеният и корпоративният вот, едри бизнесмени върлуваха из общини. Излязоха на светло заради интереса си в защита на определени кметове, в подкрепа на държавната власт“, сподели Бурджев.

„Станислав Владимиров и Пенчо Милков са млади хора, знаещи, експертно подготвени и последователни през годините. При тези условия те направиха изключително успешни пробиви. БСП като цяло постигна голям успех, при положение, че се изправихме срещу държавната машина и бизнес машината на ГЕРБ“, анализира резултата на БСП от местните избори  народният представител. Той определи консолидацията на вота в София срещу кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова като фронт, обединил се около искането  за честни и свободни избори. „Няма никакво демократично и ценностно усещане в правенето на избори. Тези избори бяха ехо на модела „Цветанов“ „- каза още Стефан Бурджев.  

Pin It on Pinterest