Политика

Ставри Сотиров: Защо да не бъде направен референдум за членството на България в НАТО

В редакцията на „Старозагорски новини“ се получи позиция на члена на ИБ на ПП „Русофили за възраждане на отечеството“ – старозагореца Ставри Сотиров, във връзка с изявление на Мария Габриел в Брюксел по повод 20-годишнината от членството на България в НАТО. Публикуваме го без редакторска намеса:

„В България имаме критична маса от трезвомислещи хора, които осъзнаваме, че защото сме в НАТО, страната ни е толкова силна, независима и с толкова високо ниво на сигурност. Никога в нашата история преди не сме имали тази възможност“ е заявила вицепремиерът в оставка Мария Габриел пред журналисти в Брюксел.

В продължение на това свое изказване г-жа Габриел заявява, че сме „демокрация“, която подкрепя демократичните ценности, алианса и всякакви други такива евроатлантически опорки. Категорична е в своята теза, че в страната ни има критична маса от подкрепящи членството ни в НАТО. Много ми е интересно по какъв начин, по какви критерии тя е достигнала до този извод.

След като сме демократична държава, смятам, че точно според демократичните ценности тези критерии не се доказват с евроатлантически опорни точки, а с демократичен вот. Доколкото си спомням, решението за членството ни в НАТО е взето без някога да е имало такъв демократичен вот. По такъв важен въпрос хората никога не са питани. Никога не е правен референдум. Тогава каква демокрация сме? Щом сте толкова сигурни, че в България има „критична маса“ от подкрепящи членството на страната ни в алианса, защо не инициирате един РЕФЕРЕНДУМ, уважаема г-жо Габриел? Точно сега е подходящият момент за това. След двадесетгодишен юбилей от членството ни в НАТО какво по-нормално от това да се провери по демократичен начин народната подкрепа за това членство. Нека гражданите на демократична България свободно да си кажат мнението колко от тях искат да сме все така страна-членка на НАТО. Да плащаме милиони членски внос, без да получаваме нищо, включително и платените предварително осем бойни самолета, освен само и единствено, което получаваме, е окупация от чужди войски, придружена от брутална намеса в политическия ни живот от едно „посолство“. Или повечето българи ще поискат НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ със силна собствена армия, с политически и икономически суверенитет. С двустранни договори за сигурност със съседите, както и всички важни световни сили – САЩ, Русия, Китай, Турция. Питайте ги българите! Това е демокрацията. Пък нека тогава да видим колко и каква ще е „критичната маса“.

Ставри Сотиров

Член на ИБ на ППРВО,

Секретар партийна политика

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest