Станислав Младенов: Скандалното презастрояване в „Овча купел“ не спира, вдигат кооперации край Владайската река


Хората, които живеят в квартала, са много разтревожени и вече са подали 7 жалби до различни инстанции, каза кандидатът за народен представител от „БСП за България“

За предстоящо скандално презастрояване в столичния район „Овча купел“ алармира кандидатът за народен представител от Коалиция „БСП за България“ Станислав Младенов, който е с преференция 103 в 25-ти МИР в София. Разчистеният и подготвен за започване на строеж терен се намира между улиците „Рачка“, „Ливада“ и „Войводина могила“ по брега на река Владайска и точно зад сградата на община „Овча купел“. Станислав Младенов се срещна с притеснени граждани, организирани от юриста Аглика Виденова, които живеят в блоковете наоколо и търсят начин да предотвратят поредното бетониране на зелени площи.

„Хората са много разтревожени и вече са подали 7 жалби до различни инстанции – областен управител, кмета на София, главния архитект и 4 от постоянните комисии към СОС. След справка в районната администрация на „Овча купел“ и в ДАГ са установили, че преди месец има издадено разрешително за строеж на частно лице и промяна на ПУП. Но обява за публично обсъждане на тази промяна на ПУП няма. А 14-дневният срок за обжалване е изтекъл, без гражданите да разберат, че изобщо има подобен инвеститорски интерес. Гражданите твърдят, че не е издадено разрешително за започване на строителни дейности, около разчистения терен не видяхме да има и указателни табели и заграждения за обезопасяване. Притеснените хора твърдят, че са проверили в „Зелени системи“ и от там не е издавано разрешително за изсичане на дърветата на терена за строеж“, разказа Станислав Младенов.

Плановете са на това място да бъдат издигнати четири високи жилищни кооперации. Разчистената площ е за начало на строежа на първата от тях. Останалите ще бъдат по протежението на река Владайска до мостчето на ул. „Ангелов връх“, твърдят гражданите. Те са много притеснени, тъй като мястото е мочурливо, брегът на Владайската река не е укрепен, има свлачищни процеси, околните блокове са напукани и като цяло не е подходящо за строежи на сгради.

„В квартала се надига бурно недоволство. Хората, които живеят наблизо, вече организират подписка срещу бъдещия строеж. Събират я на два пункта в района. Гражданите са готови и за протести. Според тях са нарушени нормативите на ЗУТ, който има изискване за 30% озеленяване при подобни строителни намерения. А в конкретния казус, според тях, не са повече от 10%. Хората твърдят също, че не е спазено и отстоянието от намиращите се в близост жилищни кооперации“, каза още Младенов.

Кандидатът за народен представител от Коалиция „БСП за България“ се ангажира да провери възникналия нов казус с презастрояване в града и да подкрепи гражданите в опитите им да защитят зелените площи.

„Проблемът с презастрояването в София е огромен и изключително труден за разрешаване. Трябва обаче всички заедно – и гражданите, и собствениците на имоти да намерим това решение, за да може всички да живеем спокойно в подреден град“, коментира Станислав Младенов.–

Pin It on Pinterest