Среща на върха на ЕС и подкрепа за перспективите за членство на Украйна, Молдова и Грузия в ЕС

Членовете на ЕП ще изложат очакванията си за заседанието на Европейския съвет на 23-24 юни и ще подкрепят предоставянето на статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова.

Срещата на върха на ЕС на 23-24 юни ще бъде посветена на войната срещу Украйна, Конференцията за бъдещето на Европа и икономическите въпроси. На 23 юни държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се срещнат и с лидерите на Западните Балкани, за да обсъдят перспективите за присъединяване на региона.

По отношение на Конференцията за бъдещето на Европа, Парламентът прие резолюция на 9 юни, в която призовава Европейския съвет да започне процес на преразглеждане на Договорите за ЕС, с който да се създаде Конвент. Това ще гарантира, че ЕС ще предприеме действия по резултатите от конференцията възможно най-скоро и ще покаже волята си да отговори на исканията на гражданите за институционална реформа.

След дебата по заседанието на Европейския съвет, евродепутатите ще обсъдят с представители на Съвета и на Комисията предоставянето на Украйна, Република Молдова и Грузия на статут на страна кандидат. В изявление от 9 юни Председателският съвет на Парламента (председателят Мецола и лидерите на политическите групи) призова държавните и правителствените ръководители на ЕС „да предоставят статут на страна кандидат за членство в ЕС на Украйна и Република Молдова в съответствие с член 49 от Договора за Европейския съюз и като начало на процес, основан на заслугите, и да работят за предоставяне на същия статут на Грузия, като изпълнят законните стремежи на грузинския народ“.

Резолюцията относно статута на страни кандидати на Украйна, Молдова и Грузия ще бъде подложена на гласуване в четвъртък.

Pin It on Pinterest