Ситуацията на мигрантите на гръцките острови

С приближаването на зимата, евродепутатите ще обсъдят ситуацията на блокираните мигранти на гръцките острови и в Босна, в дебат със Съвета и Комисията в четвъртък.

По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН, все още има близо 30 000 мигранти и бежанци на островите в Егейско море. Въпреки факта, че има значително по-малко пристигащи и гръцките власти полагат усилия за облекчаване на напрежението в „горещите точки“, лагери като този в Мориа (Лесбос) са постоянно пренаселени.

Много евродепутати се опасяват, че и без това вече тежките условия в лагерите за бежанци ще продължат да се влошават с влошаването на времето. Очаква се те да призоват държавите членки на ЕС да покажат солидарност с Гърция и да предложат места за преместване на блокираните лица търсещи убежище.

Лица търсещи убежище на границата между Хърватия и Босна

Преди да обсъдят ситуацията в Гърция, евродепутатите ще се обърнат към Комисията и Съвета относно случващото се в Босна, и по-точно в лагерите за бежанци в Бихач, където хиляди лица търсещи убежище са задържани в препълнени лагери, след като са били експулсирани или не са били допуснати в територията на ЕС от хърватската полиция

Очаква се евродепутатите да призоват Европейската комисия да разгледа подробно обвиненията за насилие от страна на полицията и да гарантира, че бежанците получават адекватна хумантитарна помощ.

Pin It on Pinterest